مجلس لهستان رای به ساخت دیوار جنجالی در مرز با بلاروس داده تا از ورود مهاجرانی که به طور غیرقانونی وارد لهستان میشوند جلوگیری کند.

هزاران نفر عمدتا از خاورمیانه و آسیا در ماه‌های اخیر تلاش کرده‌اند از مرز لهستان عبور کنند.

اتحادیه اروپا دولت بلاروس را متهم می‌کند که به تلافی تحریم‌های وضع شده علیه این کشور، تلاش می‌کند شمار پناهجویان ورودی به این اتحادیه را زیاد کند.

دیوار ۵.۵ متری بیش از ۴۰۰ میلیون دلار هزینه خواهد داشت و برخی از منتقدان می‌گویند ساخت این دیوار، هدر دادن پول است.

طرح مصوب مجلس برای اجرا باید به امضای آندژی دودا، رئیس‌جمهوری لهستان برسد.

این دیوار مجهز به حس‌گرهای حرکتی و سیستم نظارتی خواهد بود و نیمی از مرز ۴۰۰ کیلومتری لهستان با بلاروس را پوشش خواهد داد. دولت لهستان گفته است قصد دارد ساخت این دیوار را تا تابستان آینده تکمیل کند.

لهستان می‌گوید در حال حاضر حدود ۵۰۰ نفر روزانه تلاش می‌کنند به طور غیرقانونی از بلاروس وارد این کشور شوند. سال گذشته فقط ۱۲۰ مورد به طور غیرقانونی وارد این کشور شدند.

اخیرا ۱۳ پناهجوی ایرانی در مناطق مرزی بلاروس، لهستان و لیتوانی گرفتار شدند. خانواده یکی از این ۱۳ پناهجوی ایرانی که در مناطق مرزی بلاروس، لهستان و لیتوانی گرفتار شده به بی‌بی‌سی فارسی گفت آنها “بدون آب و غذا در جنگلی نزدیک مرز لیتوانی و لهستان” مانده‌اند و بوسیله ماموران مرزی این سه کشور به عقب رانده می‌شوند.

این پناهجویان گفتند که مورد “ضرب و شتم ماموران مرزی” قرار گرفتند و حتی “موبایل‌هایشان” را از آنها گرفته‌اند.

واکنش اتحادیه اروپا

اتحادیه اروپا بلاروس را متهم کرده است که در واکنش به تحریم‌های وضع شده علیه سرکوب مخالفان آلکساندر لوکاشنکو، این کشور مسیری را برای عبور مهاجران از مرزهایش به کشورهای همسایه اتحادیه اروپا فراهم می‌کند.

لهستان تلاش کرده با ساختن حصار خاردار و اعزام هزاران نیرو به موج ورود پناهجویان مقابله کند.

از رفتار دولت لهستان در قبال پناهجویان که آنها را بر می‌گرداند هم انتقاد شده است. این کشور در پاسخ، وضعیت اضطراری اعلام کرده و ورود خبرنگاران و امدادگران به منطقه مرزی را ممنوع کرده است.

طبق اعلام سازمان ملل متحد، حداقل ۸ پناهجو در مرز بلاروس جان خود را از دست داده‌اند.

هفته گذشته، لهستان در میان ۱۰ کشوری بود که از اتحادیه اروپا خواست هزینه ساخت این “دیوارها” برای جلوگیری از ورود مهاجران را بپردازد. اما اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، نپذیرفت.

ماتئوش موراویتسکی، نخست وزیر ملی گرای لهستان روز پنجشنبه گفت ساخت دیوار برای “حفاظت” از کشور ضروری است. او مدعی شد کشورش از سوی بلاروس “مورد حمله” قرار گرفته است.

نمایندگان احزاب مخالف در مجلس لهستان می‌گویند این دیوار پرهزینه است و ساخت آن فایده‌ای ندارد.

باربارا چرنوشکووا، پژوهشگر عفو بین‌الملل به بی‌بی‌سی گفته است این دیوار به احتمال قوی، نقش بازدارنده‌ای در جلوگیری از ورود پناهجویان ایفا نخواهد کرد. او گفت: “آنچه ما از تجربیات گذشته در دیگر مرزها می‌دانیم این است که (دیوار) تفاوت بسیار کمی ایجاد می‌کند.

“در نهایت (دیوار) ممکن است زمان سفر (برای پناهجویان) را افزایش دهد و حتی آن را دشوارتر کند، اما این کار راه موثری برای مقابله با این وضعیت نیست.”