یک هیات از وزارت تحصیلات عالی افغانستان به زودی به ایران سفر میکند. مقامات ایرانی قبلا گفته بودند در رابطه با حقابه هیرمند با طالبان مذاکره خواهند کرد. دولت قبلی افغانستان اعلام کرده بود به ایران آب رایگان نخواهد داد.
بهادر امینیان، سفیر ایران در کابل با عبدالباقی حقانی، سرپرست وزارت تحصیلات عالی طالبان دیدار کرد.
رسانههای ایران پس از این دیدار به نقل از عبدالباقی حقانی، سرپرست وزارت تحصیلات عالی طالبان گزارش دادند که به زودی یک هیئت طالبان به تهران سفر خواهد کرد.
توجه به وضعیت مهاجران افغانستان برای حکومت طالبان اهمیت زیادی دارد چراکه به گفته مقامات ایرانی بخش عمدهای از صادرات به افغانستان توسط مهاجران افغان مقیم ایران انجام میگیرد.
سید حسین سلیم، رئیس اتاق مشترک ایران و افغانستان اعلام کرده است حدود ۳۰ الی ۴۰ درصد صادرات ایران به افغانستان توسط مهاجرانی که زمانی در ایران ساکن بودند، انجام میشود.
مقامات ایرانی همچنین ادعا میکنند حدود ۴۴ درصد از بازار افغانستان را در دست دارند. در این ارتباط اما آمار دقیقی از محصولاتی که ایران به افغانستان صادر میکند، ارائه نشده است.
حقابه هیرمند یکی از چالشهای طالبان و ایران
یکی از مشکلات چالشبرانگیز در مناسبات ایران و افغانستان حقابه هیرمند است.
جمهوری اسلامی ایران امیدوار است که مشکل مربوط به حقابه ایران از هیرمند با روی کار آمدن طالبان در کابل حل شود.
سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران اخیرا درباره اجرای قرارداد هیرمند گفت این قرارداد به سال ۱۳۵۱ برمیگردد و مثل همه قراردادهای بینالمللی، این قرارداد هم با تغییر و رفت و آمد دولتها تغییر نمیکند.
خطیبزاده گفت طرفهای افغان در سالهای گذشته به تعهدات خود در این قرارداد پایبند نبودهاند و امروز هم هیات حاکمه کنونی متعهد به اجرای این قرارداد است.
به گفته خطیب زاده این موضوع در تماس مقامات ایران با طالبان پیگیری میشود.
اشاره خطیبزاده به اجرا نشدن مفاد حقابه هیرمند به دوران دولت قبلی افغانستان برمیگردد.
محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری پیشین افغانستان پیش از سقوط دولتش در کابل گفته بود که آب افغانستان از این پس به ازای دریافت نفت روانه ایران میشود.
او همچنین گفته بود که “کلید هلمند (هیرمند) در دست مردم افغانستان قرار دارد تا افغانستان بعد از این به فکر این نباشد که دست گدایی به سوی دیگران دراز کند”.
سفر هیئت طالبان اگرچه “ماهیتی فرهنگی” دارد اما اعلام شده است که “مسائل مشترک دو کشور” نیز بررسی خواهد شد. مقامات طالبان تا کنون در باره مشکلات حقابه هیرمند موضعگیری صریح و روشنی نکردهاند.