ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری اسلامی ایران، روز یکشنبه ۱۶ آبان مدعی شد که بودجه ۱۴۰۱ کشور برای رشد «هشت درصدی» پیشبینی و برنامهریزی شده است.
بر اساس آمارهای صندوق بینالمللی پول، تولید ناخالص داخلی ایران (بر اساس قیمتهای ثابت سال ۱۳۹۰)، در سالهای ۹۷ و ۹۸ به ترتیب شش درصد و ۶.۸ درصد کاهش یافت و پارسال ۳.۴ درصد رشد داشت و انتظار میرود امسال رشد اقتصادی کشور مثبت ۲.۵ درصد باشد.
آقای رئیسی اعلام نکرده که بر چه اساسی انتظار رشد اقتصادی هشت درصدی را در سال ۱۴۰۱ دارد، اما صندوق بینالمللی پول پیشبینی کرده است که این رقم حدود دو درصد باشد.
این رشد شاید با بازگشت تهران و واشینگتن به برجام و لغو تحریمهای آمریکا قابل تحقق باشد.
انتظار رشد هشت درصدی همچنین در حالی است که طی دو سال گذشته یک سوم بودجه دولت ایران با کسری مواجه شده و حتی انتظار میرود که این رقم امسال بیشتر شود.
در دور قبلی تحریمها نیز اقتصاد ایران به شدت دچار افت شد و بعد از لغو تحریمها و افزایش صادرات نفت، تولید ناخالص داخلی کشور در سال ۹۶ رشدی ۱۳.۴ درصدی را تجربه کرد.
صندوق بینالمللی پول پیشبینی کرده است رشد اقتصادی ایران تا سال ۲۰۲۶ در محدوده دو درصد باقی بماند.
البته آمارهای صندوق بینالمللی پول بر اساس قیمتهای ثابت سال ۱۳۹۰ است، و گرنه بر اساس نرخ آزاد و جاری دلار، اقتصاد ایران به شدت سقوط کرده است.
بر اساس برآورد بانک جهانی، حجم اقتصاد ایران بر اساس نرخ جاری دلار در سال گذشته میلادی به زیر ۱۹۲ میلیارد دلار رسیده است، در حالی که این رقم در سال ۲۰۱۲ حدود ۶۰۰ میلیارد دلار و در سال ۹۶، قبل از تحریمهای آمریکا، حدود ۴۴۵ میلیارد دلار بود.