آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش سهماهه خود درباره فعالیت هستهای ایران اعلام کرد که ذخایر اورانیوم غنیشده ایران با خلوص بالا افزایش یافته است. حجم اورانیوم غنیشده ایران با خلوص ۶۰درصد به ۱۷.۷ کیلوگرم رسیده است.
در گزارش سه ماهه آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد فعالیتهای هستهای ایران که روز چهارشنبه ۱۷ نوامبر (۲۶ آبان) منتشر شد، حاکی از تداوم افزایش چشمگیر ذخایر اورانیوم غنیشده ایران و نقض شدید تعهدات مندرج در توافقنامه هستهای برجام است.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، بر اساس ارزیابی آژانس بینالمللی انرژی اتمی در وین، ذخایر اورانیوم غنیشده ایران با خلوص ۶۰ درصد به ۱۷.۷ کیلوگرم رسیده و این میزان ۸ کیلوگرم بیشتر از ذخایری بود که در ماه اوت سال جاری به ثبت رسید.
این میزان از خلوص بالای اورانیوم غنیشده میتواند به راحتی زمینه ساخت سلاح هستهای را فراهم آورد.
گزارش آژانس همچنین میزان ذخایر اورانیوم غنی شده ایران در درجات مختلف را تا ۶ نوامبر، ۲۴۸۹.۷ کیلوگرم اعلام کرده است.
این گزارش میافزاید مقدار اورانیوم غنیشده تا ۲۰ درصد هماکنون ۱۱۳.۸ کیلوگرم است، در حالی که این میزان در ماه سپتامبر ۸۴.۳ کیلوگرم بوده است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی با ارائه گزارش خود به اعضای این نهاد جهانی میگوید که قادر به تخمین دقیق میزان ذخایر اورانیوم غنیشده ایران نیست، زیرا مقامات ایران از اوایل سال جاری میلادی در نظارت بازرسان آژانس محدودیت ایجاد کردهاند.
آژانس میافزاید که از فوریه ۲۰۲۱ به دوربینهای نظارت بر فعالیتهای هستهای ایران دسترسی ندارد.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی چندی پیش به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفته بود که وضعیت نظارت بر فعالیتهای هستهای ایران همانند “پرواز در آسمان به شدت ابری است”.
مدیرکل آژانس در گزارش جداگانه و محرمانه به اعضای آژانس گفته است که بازرسان این نهاد در ایران به شکلی افراطی مورد بازرسیهای بدنی بیمورد قرار میگیرند.
رافائل گروسی یک بار دیگر از ایران خواسته است امکان نظارت بازرسان و دوربینهای نظارتی را فراهم آورد و به تعهدات خود در قبال حقوق و مصونیت بازرسان آژانس عمل کند.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار است هفته آینده به ایران سفر کند و شاید بتواند امکان نظارت بازرسان آژانس بر فعالیتهای هستهای ایران را احیا کند.
واکنش ایران به گزارش فصلی آژانس
محمدرضا غائبی، سرپرست نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل در وین در واکنش به انتشار گزارش فصلی آژانس بینالمللی گفته است که تنها یک مورد اختلاف در نظارت بر تأسیسات هستهای با آژانس وجود داشته است.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، غائبی گفت ایران اعلام کرده “در حال انجام تحقیقات قضایی و امنیتی در مورد انجام عملیات تروریستی در این مکان است و تا پایان نیافتن این روند دسترسی آژانس به این مکان را فراتر از تعهدات حقوقی میداند”. او افزود، ایران از “آژانس درخواست کرده تا در انجام این تحقیقات به ایران کمک کند”.
چهارشنبه دوم تیرماه ۱۴۰۰ مقامات ایران اعلام کردند که ساختمان سازمان انرژی اتمی ایران در نزدیکی کرج هدف حملات پهپادی قرار گرفتهاست. این ساختمان در ۴۰ کیلومتری شمال غرب تهران قرار دارد و متعلق به شرکت تکنولوژی سانتریفیوژ ایران (تسا) است. مقامات ایران اسرائیل را متهم به این حمله کردهاند.
ایران پس از بررسیها در مورد حمله یادشده، اسرائیل را به انجام آن متهم کرد اما اسرائیل سکوت خود در این باره را تا کنون ادامه دادهاست.
وال استریت ژورنال روز سهشنبه ۲۵ آبان (۱۶ نوامبر) گزارش داد که ایران تولید سانتریفوژهای پیشرفته را در یک سایت هستهای “فوق محرمانه” از سر گرفته است.
منابع دیپلماتیک به وال استریت ژورنال گفتهاند که ایران میتواند این سانتریفیوژهای پیشرفته را در برنامه مخفی تسلیحات هستهای خود مورد استفاده قرار دهد.
به نقل از این منابع، ایران تولید تجهیزات سانتریفیوژهای پیشرفته را در مکانی از سر گرفته که آژانس بینالمللی انرژی اتمی ماههاست قادر به نظارت یا دسترسی به آن نبوده است.