رهبر جمهوری اسلامی در سخنرانی روز چهارشنبه ۱۵ بهمن که با حضور مجازی برخی مداحان برگزار شد، بار دیگر بر «ازدواج بهنگام و فرزندآوری» به‌عنوان «نیازهای حیاتی امروز و فردای کشور» تأکید کرد.

علی خامنه‌ای مداحان را «رسانه بزرگ» توصیف کرد و از آنان خواست برای ترویج ازدواج بهنگام و فرزندآوری «نقش‌آفرینی کنند».

این سخنان در حالی ابراز شده است که تازه‌ترین گزارش مرکز آمار ایران نشان می‌دهد که میل ایرانیان به فرزندآوری به طور قابل ملاحظه‌ای کاهش یافته است.

بر اساس گزارش مبسوط مرکز آمار ایران که به تابستان امسال مربوط بوده و روز ۱۲ بهمن منتشر شد، تعداد ولادت‌های ثبت شده در سال ۹۵، یک میلیون و ۵۲۰ هزار نفر بوده ولی این تعداد در سال ۹۸ به یک میلیون و ۱۱۹ نفر هزار نفر رسیده است.

بر اساس این گزارش الگوی «کاهشی فرزندآوری» در دو هر دو مناطق شهری و روستایی تکرار شده است.

این گزارش همچنین تأیید می‌کند که به‌رغم رشد شش درصدی ازدواج در تابستان امسال، میزان طلاق رشد بیشتری داشته و به هفت درصد رسیده است.

گزارشی جدید مرکز آمار ایران از وضعیت اجتماعی و فرهنگی ایران در مجموع نشان می‌دهد که در پایان دهه ۱۳۹۰، علاوه بر افزایش نابرابری درآمدی، میزان مخارج خانواده‌های شهری و روستایی نیز با افزایش قابل‌ملاحظه مواجه بوده است.

پیش از این، در آغاز سال جاری نیز مشاور وزیر بهداشت ایران در امور مامایی از کاهش شدید نرخ باروری در ایران طی ۳۰ سال اخیر خبر داده و گفته بود در ۶۰ سال گذشته جمعیت ایران ده سال پیرتر شده است.

به‌گفته شهلا خسروی، مشاور وزیر بهداشت در امور مامایی، میانه سن ایرانیان (طیف جوان) طی ۶۰ سال گذشته از حدود ۲۰ سال به ۳۰ سال رسیده و در صورت ادامه روند کنونی در ایران و دیگر کشورها، در ۳۰ سال آینده ایران پیرترین کشور جهان خواهد بود و از هر سه نفر تقریباً یک نفر بالای ۶۰ سال خواهد داشت.

کاهش نرخ رشد جمعیت در ایران از نگرانی‌های حکومت و به‌ طور خاص رهبر جمهوری اسلامی است.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، در سال‌های اخیر بارها به لزوم افزایش جمعیت ایران اشاره کرده و درباره پیر شدن جمعیت هشدار داده است.

او در همین زمینه خواستار افزایش جمعیت ایران به ۱۵۰ میلیون نفر شده است. جمعیت ایران در حال حاضر ۸۳ میلیون نفر است.

رهبر جمهوری اسلامی فروردین ۱۳۹۸ در این زمینه گفت اگر «عدد ملت مسلمان» زیاد شود، «زمینه و امکان برای رشد و تعالی فراهم می‌شود».

در سال‌های اخیر، نابسامانی شرایط اقتصادی و گسترش مشکلات اجتماعی، باعث بی‌انگیزگی عمومی برای فرزندآوری شده است.

آمارهای رسمی دولتی در ایران حاکی است که در حال حاضر حدود سی تا چهل درصد از مردم ایران زیر خط فقر زندگی می‌کنند.

با این حال مسئولان حکومت ایران می‌کوشند با طرح‌های ویژه، مردم را به افزایش جمعیت تشویق کنند.