نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران میگوید سهم ایران از اقتصاد سوریه تنها سه درصد است، اما ترکیه ۳۰ درصد تجارت این کشور را در اختیار گرفته است.
محمد امیرزاده روز یکشنبه ۳۰ آبان در ادامه گفت ضعف در دیپلماسی اقتصادی باعث شده که ما حتی در حوزههایی که حضور قدرتمندی داشتهایم نیز نتوانیم عملکرد قابل دفاعی داشته باشیم.
او در ادامه تصریح کرد متاسفانه ما در بسیاری از بزنگاههای تاریخی به جای آنکه تعامل را انتخاب کنیم، چالش و تنش را انتخاب کردهایم و نتایج این انتخاب بارها خود را در شاخصهای مختلف نشان داده است.
آخرین گزارش مرکز آمار ترکیه نشان میدهد که این کشور در ۹ ماهه سال ۲۰۲۱ بیش از ۱.۵ میلیارد دلار صادرات به سوریه داشته است که نسبت به دور مشابه پارسال ۳۱ درصد رشد داشته است.
آمارهای سازمان توسعه و تجارت ایران نیز نشان میدهد که در هفت ماهه سال ۱۴۰۰ کل صادرات ایران به سوریه حتی به ۱۰۴ میلیون دلار نیز نمیرسد.
از طرفی کل واردات ترکیه از سوریه در ۹ ماهه ۲۰۲۱ حدود ۱۳۴ میلیون دلار بوده، در حالی که واردات ایران از این کشور در هفت ماهه سال ۱۴۰۰ تنها ۱۷ میلیون دلار بوده است.
اختلاف چشمگیر تجارت ترکیه و ایران با سوریه در حالی است که دولت ترکیه از مخالفان سرسخت دولت بشار اسد و از حامیان گروههای شبهنظامی اوپوزیسیون این کشور و جمهوری اسلامی ایران همراه با روسیه مهمترین مدافع دولت بشار اسد هستند.
در این میان اتاق بازرگانی تهران روز ۲۴ آبان از «لغو مجوز واردات خودرو از ایران به سوریه توسط دولت این کشور» خبر داد.
اتاق بازرگانی تهران گفته بود که مجوز واردات خودرو ساخت ایران از سوی دولت سوریه «طی دستکم یک سال و نیم اخیر لغو شده و هیچ خودرو تولید داخل اجازه ورود به این کشور را ندارد».
این در حالی است که حشمتالله فلاحتپیشه، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، اردیبهشت پارسال در اظهاراتی کمسابقه اعلام کرد که در یک دهه گذشته جمهوری اسلامی حدود «۳۰ میلیارد دلار» در سوریه هزینه کرده است.
در سال ۹۷ نیز گروه اقدام ویژه ایران در وزارت خارجه آمریکا با انتشار گزارشی اعلام کرده بود که جمهوری اسلامی از سال ۲۰۱۲ میلادی، ۱۶ میلیارد دلار برای حمایت از بشار اسد و گروههای مورد حمایت خود در یمن و عراق هزینه کرده است.
آمارهای شرکتهای ردیابی نفتکشها نیز نشان میدهد ایران هر ماه محمولههای نفتی به حجم یک تا دو میلیون بشکه به سوریه ارسال میکند، اما طبق گزارشها، پولی از بابت این محمولهها دریافت نمیکند. ارزش سالانه نفت خام تحویلی ایران به سوریه بیش از یک میلیارد دلار است.
شهریورماه امسال خبرگزاری فارس از قول صمد محمدی که آن را کارشناس مسائل سوریه عنوان کرده بود، گزارش داد که سوریه درآمد ارزی خاصی ندارد و یکی از راهکارهای پرداخت پول نفت ایران، تهاتر نفت با کالای سوری است. محمد علی خطیبی، نماینده سابق ایران در اوپک نیز در گفتوگو با «تجارت نیوز» چنین گزینهای را مطرح کرده بود.
اما آمارهای گمرک ایران نشان میدهد در کل سال گذشته واردات ایران از سوریه تنها ۱۷ میلیون دلار شده است. این رقم حتی معادل دو درصد از ارزش نفت تحویلی ایران به سوریه در همان سال نیست.