سه کشور بریتانیا، فرانسه، و آلمان، یا «ای-٣»، چهارشنبه ٣ آذر با انتشار بیانیهای مشترک در نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، خواهان بازگشت سریع تهران و واشنگتن به اجرای تعهدات برجامیشان شدند.
اعضای اروپایی برجام در ابتدای این بیانیه، از رافائل گروسی، مدیرکل آژانس، به دلیل گزارش اخیرش درباره فعالیتهای هستهای ایران قدردانی کردند و آژانس را به خاطر این گزارش «مستقل و بیطرف» علیرغم «محدودسازیهای فزاینده» جمهوری اسلامی ستودند.
اعضای ای-٣ در ادامه ضمن ابراز نگرانی عمیق خود نسبت به «بیش از دو سال … تشدید هستهای نظاممند» جمهوری اسلامی ایران و «ارتقای دائمی و غیرقابلبازگشت تواناییهای هستهایش» گفتند «ایران هیچ توجیه غیرنظامی قابلقبول برای غنیسازی ٢٠ درصدی و ۶۰ درصدی ندارد.»
بر اساس بیانیه این سه کشور اروپایی، «اکنون ذخیره مواد شکافتپذیر ایران امروز به اندازهای است که اگر بیشتر غنیسازی شود، میتواند برای تولید بیش از یک بمب هستهای مورد استفاده قرار بگیرد.»
به گزارش صدای آمریکا، این بیانیه در ادامه میافزاید که ایران در ٩ ماه گذشته، تمام اقدامات شفافسازی و راستیآزمایی وضعشده در چارچوب برجام را به حال تعلیق در آورده و همکاری خود با آژانس را به شکل چشمگیری کاهش داده است.
کشورهای ای-٣ در ادامه با اشاره به دو سفر اخیر رافائل گروسی به ایران، عدم پایبندی جمهوری اسلامی به تفاهم حاصلشده در سفر ماه سپتامبر مدیرکل آژانس به تهران را مایه نگرانی شدید خود و پرسشبرانگیز بودن حسن نیت جمهوری اسلامی ایران دانستهاند.
آنها در ادامه گزارش خود خواهان دسترسی فوری به سایت تسا در کرج شدهاند. به گفته آنها، «ضروری است ایران به اجرای کامل تمهیدات نظارتی آژانس بینالمللی انرژی اتمی مربوط به برجام از جمله اجرای پروتکل الحاقی در اسرع وقت بازگردد.»
بریتانیا، فرانسه، و آلمان در بخش دیگری از این بیانیه ضمن اعلام بازگشت به مذاکرات وین با حسن نیت میگویند مذاکرات را از جایی که در ماه ژوئن ترک شد، ادامه خواهند داد. آنها بازگشت سریع ایران و ایالات متحده به تعهدات برجامیشان را همراستا با منافع امنیت جمعی تمامی طرفهای برجام میدانند.
طرفهای اروپایی برجام در پایان بیانیه خود از رئیس آژانس خواستهاند شورای حکام را درباره پیشرفت تمامی جنبههای نظارتی و راستیآزمایی، پیوسته به روز رسانی کند.
رافائل گروسی روز چهارشنبه ٣ آذر درباره مذاکرات روز قبل خود با مقامهای ایرانی در تهران گفت به رغم «تلاشهای بسیار» به نتیجه مشخص نرسید، اما از این که با ایران به درک متقابلی برسد «ناامید» نمیشود.