نتایج یک کار پژوهشی در دوران همهگیری ویروس کووید۱۹ در پنج کلانشهر ایران نشان میدهد بیش از ۷۷ درصد زنان دستکم در معرض یکی از انواع خشونت خانگی، بهویژه خشونت روانی، قرار گرفتهاند.
بر این اساس از میان زنان خشونت دیده، ۹۱.۲ درصد خشونت روانی، ۶۵.۸ درصد خشونت جسمی و ۴۲.۶ درصد خشونت جنسی را تجربه کردهاند. همچنین، ۳۸.۲ درصد زنان قربانی خشونت منجر به صدمه شدهاند.
تهمینه شاوردی، جامعهشناس و عضو هیات مدیره انجمن ایرانی مطالعات زنان، در گفتوگو با ایسنا تصریح کرد بر اساس نتایج این پژوهش، خشونت علیه زنان جوانتر، کمسوادتر و با حمایت اجتماعی ضعیفتر بیشتر از سایر زنان بوده است. به عبارتی تنگناهای اقتصادی و اجتماعی، به افزایش چهار برابری خشونت علیه زنان در این خانوادهها منجر شده است.
همچنین، خشونت اعمال شده با مصرف سیگار، الکل و مواد مخدر رابطه مستقیم داشته است.
این پژوهش توسط پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی ایران در دوران همهگیری کرونا در پنج کلانشهر شامل تهران، مشهد، تبریز، شیراز و اهواز انجام شده است. از میان پنج هزار و ۳۱۷ زن که در این مطالعه شرکت کردند، چهار هزار و ۱۰۷ نفر (برابر با ۷۷.۲ درصد) قربانی خشونت شدهاند.
افزایش خشونت علیه زنان در دوره کرونا در سایر کشورها نیز گسترش یافته است. دبیر کل سازمان ملل، حدود یک سال پس از آغاز همهگیری، افزایش خشونت علیه زنان در این دوران را «مهلک» خواند.
این سازمان همچنین در گزارش سالانه خود در مورد پایمال شدن حق انتخاب زنان و خشونت علیه آنها در دوران شیوع کرونا هشدار داده بود.