صبح امروز، ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور ایران، در سخنرانی خود در اجلاس سران سازمان همکاری‌های اقتصادی (اکو) گفت که “محبوس شدن منابع مالی ملت افغانستان” در آمریکا “سوزناک تر از سوز سرما” زمستان این کشور است و افزود که “با رسیدن فصل سرما، مردم افغانستان بیش از همیشه به کمک‌های معیشتی اولیه و سوخت نیاز دارند.”

روسای کشورهای منطقه در پانزدهمین اجلاس سران سازمان همکاری‌های اقتصادی (اکو) در عشق آباد ترکمنستان در روزهای ۲۷-۲۸ نوامبر در حالی شرکت کرده‌اند که برای اولین بار هیچ نماینده‌ای از جانب افغانستان به این اجلاس دعوت نشده است.

رئیس جمهور ایران در سخنان خود گفت: “سازمان اکو در دهه‌های اخیر سازوکارهای مناسبی را در حمایت از بازسازی و توسعه اقتصادی افغانستان، که در آغوش کشورهای اکو قرار دارد، پی‌ریزی کرده است. پیامِ نشست سران اکو به جهان باید حاکی از تداوم حمایت این سازمان از تلاش‌های افغانستان‌ و مردم نجیب آن در بازسازی و توسعه اقتصادی باشد.”

او افزود “ایران آماده هرگونه همکاری و کمک به مردم افغانستان، به خصوص حمایت از آموزش و تحصیل زنان و دختران با استعداد آن سرزمین است.

همزمان، وزیر خارجه طالبان که در راس هیاتی به دوحه قطر رفته است، قرار است دور دوم گفتگوها با تام وست، نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان را فردا آغاز کند.

سهیل شاهین، عضو دفتر سیاسی طالبان در دوحه به بی‌بی‌سی گفت که در این مذاکرات آنها درباره پایان دادن به فهرست سیاه و آزادسازی دارایی‌های افغانستان گفتگو خواهند کرد.

شاه محمود قریشی، وزیر خارجه پاکستان نیز دیروز در اجلاس شورای وزیران اکو گفت که صلح و ثبات برای اجرای پروژه‌های منطقه‌ای انتقال انرژی حیاتی است. “ما باید از اجرای زودهنگام پروژه های توافق شده مربوط به افغانستان حمایت کنیم: خط لوله گاز تاپی، شبکه برق کاسا ۱۰۰۰، و راه آهن ترمز-مزار شریف-کابل-پیشاور.”

.
توضیح تصویر،پروژه خط لوله تاپی قرار است سالانه ۳۳ میلیارد متر مکعب گاز طبیعی را در مسیری به طول ۱۸۰۰ کیلومتر (۱۱۲۵ مایل) از گالکینیش، دومین میدان گازی بزرگ جهان در ترکمنستان، به شهر فضیلکای هند در نزدیکی مرز پاکستان منتقل کند.

وزیر خارجه پاکستان گفت: “ما باید دولت جدید در کابل را تشویق کنیم که حکومتداری فراگیر، احترام به حقوق بشر، از جمله حقوق زنان، و اقدام علیه تروریسم را برای ایجاد ثبات کامل در افغانستان پیش بگیرد.”

او افزوده که چارچوب نشست‌های شش کشور همسایه افغانستان، که پاکستان آن را آغاز کرده است، “یک روش مؤثر ارتقای ثبات در افغانستان را ارائه می‌دهد.”

.
توضیح تصویر،دیدار وزیران دفاع و داخله طالبان با وزیر خارجه ترکمنستان در کابل

ماه گذشته، رشید مرادوف، وزیر امور خارجه ترکمنستان در کابل با رهبران طالبان در مورد همکاری‌های تجاری و اقتصادی به ویژه پروژه تاپی گفتگو کرد.

در دیداری جداگانه با او، سراج‌الدین حقانی، سرپرست وزارت داخله (کشور) طالبان و محمد یعقوب، سرپرست وزارت دفاع طالبان گفته بودند که “در زمینه تامین امنیت پروژه‌های زیربنایی و اقتصادی میان دو کشور از هیچ‌گونه سعی و تلاش دریغ نخواهیم ورزید.”