یک مقام وزارت بهداشت روز سهشنبه هوای تهران را برای تمام گروههای سنی «بسیار ناسالم» خواند و گفت که علیرغم اعلام شرایط اضطرار توسط دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی که نماینده وزارت بهداشت در شهر تهران است، «هیچ تصمیمی برای کاهش منابع انتشار و کاهش مواجهه مردم گرفته نشده» است.
عباس شاهسونی، رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم در وزارت بهداشت، روز سهشنبه، ۹ آذر، در مصاحبه با خبرگزاری ایسنا گفت که هوای تهران چنان آلوده است که طبق قانون مردم میتوانند دورکاری کنند.
او با این حال اضافه کرد: «میتوان کلاسها را مجازی برگزار کرد تا اینکه میزان آلایندهها کم شود، اما متاسفانه تاکنون هیچ اقدام مثبتی انجام نشده است.»
او هشدار داد: «در این شرایط، افزایش قابل توجه بیماریهای قلبی و ریوی در جامعه را خواهیم داشت و همچنین افزایش مرگ زودرس این بیماران و سالمندان و افزایش قابل توجه علائم بیماریهای تنفسی در کل جمعیت را خواهیم داشت.»
به گفته این مقام وزارت بهداشت، طبق دستورالعمل شرایط اضطراری «باید برگزاری مسابقات ورزشی لغو میشد و اکنون با وجود این که شرایط هوای تهران ناسالم برای همه گروهها است، جای تعجب دارد که چگونه اجازه برگزاری مسابقات ورزشی در تهران صادر شده است».
تشدید آلودگی هوا در سالهای اخیر به ویژه در ماههای سرد سال به یکی از چالشهای محیط زیستی ایران تبدیل شده است.
در دیماه ۹۹ شاخص آلودگی در برخی از شهرهای ایران از جمله تهران و اصفهان از وضعیت قرمز گذشت و در برخی مناطق به «وضعیت بنفش» به معنای بسیار ناسالم رسید.
رئیس مرکز تحقیقات آلودگی هوای دانشگاه تهران اردیبهشتماه امسال اعلام کرد سالانه ۴۰ هزار نفر در ایران به دلیل آلودگی هوا دچار مرگ زودرس میشوند.
بسیاری از کارشناسان و حتی مسئولان دلیل بحرانی شدن آلودگی هوا را در آن زمان استفاده از سوخت مازوت در نیروگاهها اعلام کرده بودند. در همین زمینه، رئیس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست ایران در بهمنماه ۹۹ تاکید کرد ذرات معلقی که در هوای کلانشهرهای ایران رها میشود «سرطانزا و همرده با رادیواکتیو» است.