آمریکا پس از ۶ سال حمایت از ائتلاف به سرکردگی عربستان، کمک‌های نظامی و اطلاعاتی به حملات این ائتلاف علیه حوثی‌ها در یمن را متوقف می‌کند. جنگ یمن تاکنون ۱۱۰ هزار قربانی بر جای گذاشته که بخش بزرگی از آنها کودکان و غیرنظامیان این کشور بوده‌اند.

جک سالیوان، مشاور ارشد امنیت ملی کاخ‌سفید روز پنجشنبه، ۴ فوریه، از این تصمیم جو بایدن خبر داد.

آقای بایدن که به وزارت خارجه آمریکا رفته قرار است تا ساعتی دیگر از سیاست‌های جدید خود در عرصه دیپلماسی خارجی پرده بردارد.

او ظهر چهارشنبه در حضور کارمندان وزارت خارجه و سفرای آمریکا که به صورت مجازی در این جلسه حضور یافته بودند گفت: «به جهان بگویید آمریکا – به میز دیپلماسی- بازگشته است».

پس از آن که شورشیان حوثی در یمن عبدربه منصور هادی، رئیس جمهوری این کشور را در سال ۲۰۱۳ سرنگون و ناچار به خروج از کشور کردند، عربستان سعودی در راس ائتلافی متشکل از ۸ کشور عربی با حمله به حوثی‌ها تلاش کرد تا قدرت را به آقای منصور هادی که به ریاض پناه برده بود بازگرداند.

این جنگ در ۶ سال گذشته علاوه بر کشته شدن بیش از ۱۰۰ هزار نفر، به آوارگی میلیون‌ها یمنی و به گزارش سازمان ملل متحد منجر به شکل‌گیری «بدترین فاجعه انسانی» قرن شده است.

قحطی و گرسنگی یمن را فرا گرفته و تصاویر کودکان نحیف این کشور در چند سال گذشته بارها حامیان حقوق بشر و مقام‌های سازمان ملل متحد را برافروخته است.

قطع حمایت آمریکا به چه معنا است؟

در ۶ سال گذشته، حمایت آمریکا و چند کشور دیگر غربی چون فرانسه از حملات ائتلاف عربستان به یمن بیشتر تسلیحاتی و اطلاعاتی بوده است اما آن طور که جیک سالیوان، روز پنچشنبه، ۴ فوریه، گفته با تصمیم جو بایدن برای توقف کمک آمریکا به این حملات، واشنگتن دیگر به عربستان و امارات متحده عربی تسلیحات پیشرفته و با دقت بالای هدف‌گیری نخواهد فروخت.

با این حال، توفق کمک تسلیحاتی آمریکا به جنگ یمن، شامل مشارکت عملیاتی این کشور در نبرد علیه القاعده در یمن نخواهد شد.

امروز همچنین قرار است آقای بایدن سفیر ویژه خود برای بحران یمن را رسما معرفی کند.

آمریکا از دو هفته پیش که دولت جو بایدن وارد کاخ سفید شده فروش و تحویل تسلیحات نظامی به عربستان و امارات متحده عربی را هم فعلا متوقف کرده است. این مکث شامل قرارداد فروش و تحویل جنگنده‌های فوق پیشرفته اف ۳۵ به امارات متحده عربی هم می شود که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری قبلی، قول تحویل آنها را به امارات و در پی توافق این کشور برای برقراری روابط دیپلماتیک با اسراییل داده بود.

تصمیم دولت آقای بایدن برای توقف کمک‌های نظامی به حملات ائتلاف عربستان به یمن کاملا متضاد سیاست دونالد ترامپ و وزارت خارجه تحت امر اوست. مایک پومپئو، وزیرخارجه قبلی آمریکا که اکنون جای خود را به آنتونی بلینکن داده است، در روزهای آخر حضور در قدرت حوثی‌های یمن را به فهرست سازمان های تروریستی وزارت خارجه آمریکا افزود تا تحریم‌های شدید آمریکا علیه این گروه اعمال شود.

اما تنها چند روز پس از ورود جو بایدن به کاخ‌سفید، وزارت خارجه جدید این کشور با تعلیق کردند این تصمیم عملا تحریم‌های بانکی و ارزی یمن را موقتا بی‌اثر کرد.

آقای پومپئو علت تصمیم خود برای تروریستی خواندن حوثی‌ها «پاسخگو و مسئول» دانستن آنها در برابر «اعمال بدخیم» آنها که مورد حمایت ایران است اعلام کرده بود.

اما نهادهای حقوق‌بشری و انسان‌دوستانه تصمیم آقای پومپئو را سدی برای ارسال کمک‌های بشردوستانه به یمن که میلیون‌ها نفر از شهروندان آن در قحطی و گرسنگی به سر می‌برند ارزیابی کردند.

هفته گذشته، دولت جو بایدن با صدور تبصره‌ای موقتا برخی از تعاملات ارزی برای حوثی‌ها را ممکن و از تحریم‌های این کشور مجزا کرد اما این تصمیم موقت تنها با ۲۶ ماه فوریه جاری معتبر است.

سازمان ملل متحد می‌گوید ۸۰ درصد جمعیت یمن به کمک فوری و حمایت نیاز دارند و این کشور شاهد بدترین فاجعه انسانی جهان است.