در آستانه دور هشتم مذاکرات وین برای احیای توافق اتمی برجام، ایران میگوید بدون لغو تمام تحریمهای اعمال شده در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ راهی برای احیای این توافق وجود ندارد.
رسانه های حکومتی ایران اظهاراتی از حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه این کشور را منتشر کرده اند که گفته است “در جریان شش دور قبلی مذاکرات برای طرف ایرانی کاملاً مشخص شد که آمریکا متوجه نشده که بدون لغو تمامی تحریمهای غیرقانونی که بعد از خروج یکجانبه از توافق هستهای علیه ملت ایران اعمال کرده است، راهی برای احیای برجام وجود ندارد”.
اظهارات وزیر خارجه ایران به نوشته رسانه های ایران از متن مقاله وی برای روزنامه روسی کامرسنت چاپ مسکو است.
همزمان با انتشار این مقاله در روسیه، علی باقری مذاکره کننده ارشد اتمی ایران برای دیدار با مقام های روسی به مسکو سفر کرده است.
آقای باقری کنی با سرگئی ریباکف معاون وزیر خارجه روسیه دیدار کرده است.
آقای ریباکف در زمان مذاکرات برجام در گفت و گوها حاضر بود اما با اینکه در کمیسیون مشترک توافق اتمی هم حضور داشت در مذاکرات احیای برجام، سفیر روسیه در وین به جای او شرکت دارد.
ایران خواهان رفع تحریم های غیرمرتبط با برجام از جمله تحریم سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و تحریم آیتالله علی خامنهای و دفتر رهبری و منصوبان وی است اما ایالات متحده گفته حاضر است صرفا تحریم هایی را که مانع اجرای توافق برجام می شود، رفع کند.
دور هفتم مذاکرات که به صورت غیرمستقیم میان ایران و آمریکا انجام می شود به تازگی در وین برگزار شده و طی آن ایران یک “متن پیشنهادی” برای رفع تحریم ها و اعمال محدودیت بر برنامه اتمی خود ارائه کرده است.
آلمان به عنوان یکی از کشورهای عضو مذاکرات احیای برجام این طرح را رد کرده و گفته فرصت زیادی برای نجات توافق هستهای باقی نمانده است.
آقای امیرعبداللهیان گفته ” ایران بهرغم عدم اجرای تعهدات غربیها بر اساس توافق هستهای، آمادگی دارد حسننیت خود را برای رسیدن به هدف نهایی لغو تحریمهای یکجانبه و غیرقانونی آمریکا نشان دهد و مذاکراتی نتیجهبخش را در وین دنبال کند”.
مقام های ایرانی به طور پی در پی دولت های غربی را بابت آنچه عمل نکردن به توافق برجام می خوانند هدف انتقاد قرار میدهند اما در برابر از دولت های چین و روسیه تمجید می کنند.
بر اساس اظهارات بخش خصوصی ایران، چین از ورود کشتی های ایرانی به بنادر این کشور جلوگیری می کند و روسیه حاضر به توافق برای تهاتر نفت به دلیل تحریم های آمریکا نبوده است.
مقام های ایرانی امیدوارند در جریان مذاکرات احیای برجام بتوانند آمریکا را راضی به رفع همه تحریم هایی کنند که در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ اعمال شد.
آقای ترامپ که برجام را “بدترین توافق تاریخ” می خواند در اردیبهشت سال ۱۳۹۷ از این توافق خارج شد و تمامی تحرییم های رفع شده اتمی را دوباره به اجرا گذاشت. این دولت با هدف واداشتن ایران به تغییر رفتار “کمپین فشار حداکثری” را در پیش گرفت که هدف از آن قطع درآمدهای نفتی ایران بود.
دولت دونالد ترامپ همچنین تحریمهایی را در ارتباط با وضعیت حقوق بشر، “حمایت از تروریسم” و برنامه موشکی ایران علیه نهادها و شخصیتهای حکومتی جمهوری اسلامی وضع کرد.
برخی منابع آمریکایی گفتهاند که اگرچه دولت جو بایدن مایل به رفع تحریمهای هستهای دولت قبلی جهت بازگرداندن ایران به توافق اتمی است، اما لغو سایر تحریمها به احتمال زیاد با مخالفتهای جدی حتی از سوی اعضای حزب خود او مواجه خواهد شد.
ایران می گوید با اجرای سیاست تحریم، درآمدهای نفتی اش از ۱۰۰ میلیارد دلار در سال به کمتر از ۸ میلیارد دلار سقوط کرد.
قرار است دور جدید از مذاکرات وین اواخر این هفته برگزار شود. بر اساس گزارش برخی از اعضای هیات ایرانی طی فاصله دوره هفتم و هشتم مذاکرات در وین مانده اند و به تهران بازنگشته بودند.