دادههای پزشکی درباره سویه اومیکرون از جمله قابلیت انتقال، شدت و فرار از سیستم ایمنی، همچنین عواقب این ویروس بر روی کودکان، نگرانی از شیوع این سویه جدید ویروس کرونا را افزایش داده است. تازهترین نتایج اعلام شده از سوی سازندگان واکسن فایزر-بیونتک بر پایه امآرانای نشان میدهد که تزریق دو دوز واکسن برای جلوگیری از ابتلا به سویه اومیکرون کافی نبوده و بر اساس نتایج و بررسیها، تزریق دوز سوم واکسن برای مقابله با این سویه جدید میتواند نتایج امیدوارکنندهای به دنبال داشته باشد. شناسایی سویه جدید ویروس کرونا که از سوی سازمان جهانی بهداشت «اومیکرون» نامگذاری شد، در روز ۲۵ نوامبر، حدود دو هفته پیش، مورد تایید قرار گرفت. تاکنون حضور این ویروس در حدود ۵۷ کشورهای جهان تایید شده است. در تازهترین گزارش، پاکستان نیز از شناسایی نخستین مورد ابتلا به سویه اومیکرون خبر داد. مقامات جمهوری اسلامی ایران هنوز هیچ مورد ابتلا به سویه اومیکرون در ایران را تایید نکردند.
تازهترین نتایج بررسیهای انجام شده بر روی سویه اومیکرون، با بیش از ۵۰ جهش، نشان میدهد به احتمال زیاد، تزریق دو واحد واکسن برای مقابله با این سویه جدید و ایجاد حفاظت لازم در سیستم ایمنی بدن، کافی نبوده و تزریق دوز سوم برای حفاظت بیشتر سیستم ایمنی بدن در برابر این سویه جهشیافته جدید ضروری است.
در روزهای اخیر، شمار مبتلایان به ویروس کرونا در میان افرادی که دو واحد واکسن دریافت کردهاند، به شدت در حال افزایش است. در فرانسه، بر اساس آمار منابع رسمی، در هفته جاری، تعداد بیماران مبتلا به کووید در بخش مراقبتهای ویژه افزایش یافته است.
بر اساس دادههای اعلام شده از سوی شرکت سازنده واکسن فایزر-بیونتک، در روز چهارشنبه ۸ دسامبر، احتمال گریز سویه جدید ویروس کرونا از واکسنها و بیاثر کردن دو واحد واکسن مشهود است.
اوگور شاهین، مدیر بیونتک هشدار داد که این نتایج بر پایه «دادههای اولیهای» هستند که بر اساس توانایی متناسب با یک شبهویروس با ویژگیهای اومیکرون و نه بر اساس خود ویروس به منظور ایجاد یا عدم ایجاد پاسخ ایمنی در واکسنها استوار است.
نتایج بررسیهای شرکت فایزر-بیونتک بر اساس مطالعات انجام شده بر روی دستکم ۲۰ نفر از افرادی بوده است که حدود ۳ هفته از ترزیق دوز دوم واکسن آنها گذشته باشد. برخی از این افراد نیز یک ماه پس از تزریق دوز سوم (مکمل) در این مطالعات شرکت داده شدهاند.
بر اساس نتایج اعلام شده از سوی فایزر-بیونتک، در افراد مورد مطالعه که ۳ هفته از تزریق دوز دوم واکسن کرونای آنها گذشته است، «کاهش عمدهای در میزان آنتیبادی» در مقایسه با دفاع ایمنی ایجاد شده توسط واکسنها در برابر سویه اولیه، «ووهان»، مشاهده شده است. بر اساس همین نتایج میزان ایمنی ایجاد شده توسط واکسنها در این گروه، در مقایسه با سویه «دلتا» پنج برابر کمتر شده است.
نتایج اعلام شده از سوی فایزر-بیونتک، در افرادی که دوز سوم واکسن را دریافت کرده بودند، امیدوارکنندهتر است.
بر اساس این نتایج، سیستم ایمنی افرادی که سه دوز واکسن دریافت کرده بودند، در مواجهه با سویه اومیکرون، واکنشی کمتر از ۵۰ درصد در مقایسه با سویههای اولیه نشان داده است.
در مطالعات پیشین، سیستم ایمنی افرادی که سه دوز واکسن دریافت کرده بودند، در مواجهه با سویه دلتا، نتایجی مشابه با نتایج سویه اومیکرون را نشان میدهد.
پیش از این، کارشناسان از تاثیرپذیری واکسنها نسبت به جلوگیری از بروز نوع وخیم بیماری کووید در افراد مبتلا به سویه دلتا ابراز امیدواری کرده بودند. دستیابی به نتایجی مشابه، در مواجهه با سویه اومیکرون، در افرادی که سه دوز واکسن دریافت کردند، بنا بر اعلام شرکت فایزر-بیونتک، دلگرمکننده است.
شناسایی سویه جدید ویروس کرونا که از سوی سازمان جهانی بهداشت «اومیکرون» نامگذاری شد، در روز ۲۵ نوامبر، حدود دو هفته پیش، مورد تایید قرار گرفت. تاکنون حضور این ویروس در حدود ۵۷ کشورهای جهان تایید شده است. در تازهترین گزارش، پاکستان نیز از شناسایی نخستین مورد ابتلا به سویه اومیکرون خبر داد. مقامات جمهوری اسلامی ایران هنوز هیچ مورد ابتلا به سویه اومیکرون در ایران را تایید نکردند.
همزمان با نگرانی نسبت به افزایش شمار مبتلایان به سویه اومیکرون، در بریتانیا، مقررات سختگیرانه بیشتری در آستانه سال جدید میلادی به اجرا گذارده میشود. استفاده از ماسک در مکانهای عمومی از جمله وسایل نقلیه عمومی و فروشگاهها، همچنین سینما و سالنهای نمایش، از فردا جمعه اجباری میشود. تمامی شهروندان بریتانیا، نیز برای حضور در کلابهای شبانه یا تجمعات بزرگ در فضای باز ملزم به ارائه کارت واکسیناسیون و نتیجه منفی آزمایش کووید هستند. بر همین اساس، کارمندان در بریتانیا، بار دیگر از روز دوشنبه آینده، دورکار خواهند بود.