افکار و عقاید مبارزاتی شیخ عبدالسلام پس از گذشت یک قرن هنوز هم راهگشای بسیاری از مشکلات است
اربیل (کوردستان ۲۴) – امروز ۱۴ دسامبر با سالروز اعدام شخصیت تاریخی و مبارز خستگیناپذیر شیخ عبدالسلام بارزانی مصادف است.
شیخ عبدالسلام بارزانی که در سال ۱۸۶۸ میلادی در روستای بارزان به دنیا آمد، اتحادی نیرومند در میان طوایف و عشایر کورد ایجاد کرد.
مورخان و سیاستمداران در سالگرد اعدام این شخصیت مبارز از اهمیت میراث مبارزاتی یکصد سالهی او میگویند.
این رهبر بانفوذ تاریخ کوردستان، در سال ۱۹۱۴ در یک دادگاه خودسرانه و ناعادلانه در موصل اعدام گردید.
زمانی که فشارها بر جامعهی در خاورمیانه در اوج شدت بود و حقوق و آزادیهای بشر نقض میشد و در زمان جنگ شدید اروپا در اوایل قرن بیستم، شیخ عبدالسلام نشان داد کە جایگاه مهمی دارد. دیدگاههای شیخ عبدالسلام در آن زمان جای بسی تأمل است که یکصد سال پیشازاین بر برابری اجتماعی، برابری جنسیتی و برابری ملی پافشاری میکرد.
حنیفی توران، سیاستمدار پاکستانی در گفتگو با کوردستان ۲۴ گفت که دیدگاه شیخ عبدالسلام بارزانی هنوز هم میتواند راهگشای حل بسیاری از مشکلات سیاسی، اجتماعی و ملی باشد.
محققان و نویسندگان بر پیشگام بودن شیخ عبدالسلام در عصر خود تأکید میکنند. وی در عصر خود مخالف بردهداری و ازدواج اجباری بود و بر تشکیل شورای حکومتی و دمکراسی تأکید میکرد کە این موضوعات هنوز هم پس از گذشت یک قرن برای بسیاری از جهانیان تازگی دارد.
وقتیکه شیخ عبدالسلام بارزانی توسط عثمانیها در موصل اعدام شد، ملا مصطفی بارزانی برادر کوچکتر وی تنها ۱۱ سال سن داشت.
پس از اعدام شیخ، تاریخ مبارزاتی وی فراموش نشد و افکار حقطلبانهی وی در میان بازماندگانش گسترش یافت و این میراث گرانبها فراز و نشیبهای یکصد سال گذشته را طی کرد و کاروان مبارزات حق طلبانهی کوردستان را به مقصد کنونی رساند.