در چارچوب اجلاس شورای همکاری خلیج فارس، ولیعهد عربستان گفت که مقابله با برنامههای تسلیحاتی ایران باید به نحوی صورت گیرد که ضامن ثبات منطقه باشد. او توضیحی در مورد نحوۀ مقابله با برنامه اتمی ایران نداد. سعودیها معتقدند که مذاکرات وین چندان نتیجهای نخواهد داشت.
روز سهشنبه ۱۴ دسامبر، چهل و دومین اجلاس سران شورای همکاری خلیج فارس در شهر ریاض برگزار شد.
محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان به این مناسبت گفت که کشورش به تلاشها برای تقویت امنیت و ثبات منطقه ادامه میدهد و از راهحلهای سیاسی و گفتگو برای پایان دادن به اختلافات حمایت میکند.
به نوشتۀ سایت فارسی “العربیه” – متعلق به حکومت عربستان – “محمد بن سلمان بر اهمیت تلاش جدی برای مقابله با برنامه هستهای و موشکی ایران، به نحوی که منجر به تحقق امنیت و ثبات منطقهای و بینالمللی شود، تاکید کرد”.
بن سلمان همچنین ضرورت دتیابی به راهحل سیاسی در یمن را گوشزد کرد.
ملک سلمان، پادشاه ٨۵ سالۀ عربستان در گردهمایی شرکت نکرد و محمد بن سلمان به نمایندگی از پدرش ریاست اجلاس را بر عهده گرفت. مقامات سعودی هیچ توضیحی در مورد غیبت پادشاه ندادند اما گفته میشود که وضعیت جسمی او خوب نیست.
شورای همکاری خلیج فارس شامل شش کشور عربستان، امارات، قطر، کویت، عمان و بحرین است.
بن سلمان در حالی به برنامه اتمی ایران اشاره کرده که مذاکرات وین به طور مقطع ادامه دارد. حدود یک ماه قبل، آمریکا و شورای همکاری خلیج فارس مشترکاً به ایران هشدار داده و این کشور را متهم کرده بودند که با فعالیتهای اتمی و همچنین با موشکهای بالیستیک و پهپادهایش، منطقه را به بیثباتی و بحران میکشاند. آنها از ایران خواسته بودند که از فرصت مذاکرات بهره ببرد و از دامن زدن به درگیری بپرهیزد.
با اینحال در سخنان اخیر بن سلمان به درستی معلوم نیست که منظور او از “تلاش جدی برای مقابله با برنامه هستهای و موشکی ایران” چیست. به نظر میرسد که سعودیها چندان امیدی به مذاکرات وین ندارند. فیصل بن فرحان، وزیر خارجۀ عربستان، به خبرنگاران گفت که “روند مذاکرات نگرانکننده است و خوشبینی به بار نمیآورد”. او بار دیگر گفت که عربستان میبایست در مذاکرات وین حضور داشته باشد.