دکتر عبدالرضا میراولیایی، کارشناس بیماریهای منتقله در وزارت بهداشت ایران با تایید صید پشه آئدس اجیپتی در بندر لنگه و بندرعباس، بر لزوم بهسازی محیط و مدیریت پسماند در استان هرمزگان و استانهای مجاور تاکید کرد.
آقای میراولیایی گفت: پشه آئدس اجیپتی که در هرمزگان صید شده است، در آب و هوای گرم و مرطوب و بیشتر در جوار زندگی انسانی و داخل خانهها میتواند با انسانها زندگی کند و عامل بیماریهای ویروسی زیکا، تب دنگی و چیکونگونیا است.
تب دنگی میتواند موجب مرگ شود، چیکون گونیا درد شدید مفاصل ایجاد میکند و بیماری زیکا که از طریق تماس جنسی هم منتقل میشود میتواند در صورت ابتلای زنان باردار موجب تولد نوزادانی با مغز کوچک شود.
عبدالرضا میراولیایی گفت: تخم این پشه در مقابل خشکی مقاوم است و میتواند تا یک تا دو سال زنده بماند و چون سموم و آفتکشها روی تخم پشه اثر ندارند، سبب میشود پشه بالغ از بین برود؛ اما تخم پشه همچنان باقی بماند و به محض اولین بارندگی تخم باز شود.
پیشتر شیوع زیکا در برزیل و تب دنگی در چند کشور آمریکای مرکزی موجب بسیج نهادهای بهداشتی برای پاکسازی محیطی و مقابله با پشه آئدیس اجیپتی، ناقل این بیماری شد.
لارو (نوزاد) این پشه میتواند از طریق آب راکد، زباله و فاضلاب رهاشده یا گالنها و دبههای آب در مناطق مسکونی جابجا شود و انسان را در خطر بیماریهای زیکا، تب زرد و دنگو و چیکونگونیا قرار دهد.
اوکسیتک، یک شرکت دانشبنیان بریتانیایی تابستان امسال در آمریکا نخستین گله ۱۲ هزار تایی از پشههای نر آئدس اجیپتی را که با مهندسی ژنتیک توانایی گزش از آنها گرفته شده بود، رهاسازی کرد. طبق طرح این شرکت، نسل بعدی پشههای مادهای که از جفتگیری این پشههای نر با مادهها به دنیا میآیند، توان بقا ندارند و این در بلندمدت در کنترل جمعیت پشههای ناقل بیماری کشنده تاثیرگذار خواهد بود.