شماری از چهرههای سیاسی و مدنی افغانستان به نشست فوقالعاده کنفرانس اسلامی در اسلام آباد واکنش نشان داده اند. حنیف اتمر، وزیر خارجه دولت پیشین افغانستان بیانیه نمایندگیهای افغانستان در خارج خطاب به کنفرانس اسلامی را نشر کرده است.
صلاح الدین ربانی، رهبر شاخهای از حزب جمعیت اسلامی نیز در بیانیهای گفته است که “فرصتی است تا نمایندگان کشورهای اسلامی به طالبان تفهیم نمایند که به گفتگوهای جامع … تن بدهند.”
راضیه بارکزی، فعال زنان در کابل که یکی از صد زن برگزیده بیبیسی در سال جاری است، با ارسال نامهای به سازمان همکاری اسلامی نوشته است که “پاکستان برای ما قابل اعتماد، قابل قبول و قابل باور نیست.” به گفته او این کشور “دخیل” در جنگ افغانستان بوده است.
امیر خان متقی وزیر امور خارجه طالبان که روز شنبه برای شرکت در هفدهمین نشست فوقالعاده شورای وزیران خارجه سازمان همکاری اسلامی به اسلام آباد رفت، با یاسپر ویک، نماینده ویژه آلمان برای افغانستان دیدار کرده است.
به گفته محمدنعیم، سخنگوی طالبان در دوحه، در این دیدار آقای متقی به نماینده آلمان اطمینان داده است که کمکهای این کشور برای حقوق معلمان و کارکنان بهداشتی “بزودی” اجرا میشود.
پاکستان میگوید علاوه بر وزیران خارجه کشورهای عضو و ناظران سازمان همکاری اسلامی، نمایندگان سازمان ملل، مؤسسات مالی بینالمللی و ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، چین، روسیه، آلمان، ایتالیا، ژاپن و همچنین اتحادیه اروپا نیز به این جلسه که روز یکشنبه برگزار میشود، دعوت شده اند.
وزارت خارجه پاکستان گفته است که از نماینده دولت طالبان برای شرکت در نشست سازمان همکاری اسلامی دعوت کرده است.
این نشست به ابتکار عربستان سعودی به عنوان رئیس اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی برگزار میشود، و پاکستان پیشنهاد میزبانی این نشست را داده بود.
وزارت خارجه پاکستان میگوید “انتظار میرود که اجلاس کنفرانس همکاری اسلامی علاوه بر ابراز همبستگی با مردم افغانستان، راههایی را برای مهار و تغییر اوضاع بشردوستانه رو به وخامت سریع در افغانستان، بهویژه از نظر کمبود مواد غذایی، جابجا شدگان داخلی و فروپاشی احتمالی اقتصادی این کشور را بررسی کنند.”
“این نشست فوق العاده فرصتی را برای بررسی گامهای عملی و ملموس برای کمک به رفع نیازهای بشردوستانه مردم افغانستان فراهم میکند.”
شاه محمود قریشی، وزیرخارجه پاکستان گفته است که وزیران خارجه ۵۷ عضو سازمان همکاری اسلامی روز یکشنبه در اسلام آباد گردهم میآیند تا راههای کمک به افغانستان و در عین حال واقعیتهای سیاسی دشوار حکومت تحت کنترل طالبان را بررسی کنند.
او در دیدار با امیر خان متقی گفته است که پاکستان به کمکهای دوجانبه به افغانستان و ارائه کمکهای بشردوستانه ادامه خواهد داد. پاکستان همچنین به تسهیل کمکهای بشردوستانه بین المللی از طریق کریدور هوایی و زمینی به افغانستان ادامه خواهد داد.
وزیر خارجه طالبان پس از رسیدین به اسلام آباد در گفتگو با رسانهها، با قدردانی از “مشارکت پاکستان در صلح در افغانستان”، گفت: “از عمران خان، نخست وزیر پاکستان به خاطر میزبانی این نشست مهم برای بحث و گفتگو و یافتن راه حل برای ایجاد بحران انسانی در افغانستان سپاسگزارم.”
عبدالقهار بلخی، سخنگوی وزارت خارجه گفته که آقای متقی برای شرکت در نشست فوقالعادهٔ سازمان همکاری اسلامی در مورد افغانستان، به اسلامآباد رسید، و مورد استقبال علی محمد خان، وزیر دولت پاکستان در امور پارلمانی قرار گرفته است.
اعتراض فعالان مدنی به میزبانی پاکستان
در روزهای اخیر، شماری از فعالان سیاسی و حقوق بشری به برگزاری این جلسه در پاکستان اعتراض کرده اند.
راضیه بارکزی، فعال زنان در کابل که یکی از صد زن برگزیده بیبیسی در سال جاری با ارسال نامهای به سازمان همکاری اسلامی نوشته است که این اجلاس نباید در اسلام آباد برگزار شود.
او که در کابل به سر میبرد در گفتگو با بیبیسی گفت که “ملت افغانستان به هیچ صورت نمیتواند روی حکومت پاکستان به عنوان میزبان گفتگوها در رابطه با معضل افغانستان باور کند، نشست سازمان همکاری اسلامی یا نشستهای منطقهای و فرامنطقهای باشد.”
او افزود که “پاکستان برای ما قابل اعتماد، قابل قبول و قابل باور نیست.” به گفته او این کشور “دخیل” در جنگ افغانستان بوده است.
اما، وزارت خارجه پاکستان یادآوری کرده که “اولین نشست فوق العاده شورای وزیران خارجه سازمان همکاری اسلامی نیز در ژانویه ۱۹۸۰ در اسلام آباد برگزار شده بود تا وضعیت افغانستان را بررسی کند.”
پیشتر، جبهه مقاومت ملی افغانستان در بیانیهایی از برگزاری نشست ویژه سازمان کنفرانس اسلامی در مورد افغانستان استقبال کرد اما گفت که در این شرایط ” باید در جایی غیر از کشور پاکستان برگزار گردد که پیوندی با وضعیت غمانگیر افغانستان و غم و رنج مردمش نداشته باشد.”
در این بیانیه این جبهه آمده بود که مهم است که این رویداد “به هیچ شکلی باعث حمایت و مشروعیت بخشیدن” دولت طالبان نگردد.
در روزهای پیشروی سریع طالبان در افغانستان که منجر به سقوط نظام جمهوری در این کشور شد نیز در شبکههای اجتماعی کارزار تحریم پاکستان به راه افتاده بود. کاربران با راهاندازی هشتگ (Sanction Pakistan) خواهان تحریم این کشور از سوی شورای امنیت سازمان ملل متحد شدند.