منابع ایرانی و عربستانی به خبرگزاری فرانسه گفتهاند، یک هواپیمای عراقی روز شنبه ۲۸ آذرماه حسن ایرلو، عضو ارشد سپاه پاسداران که به عنوان سفیر ایران به حوثیها معرفی شده، را برای درمان کرونا از صنعا، پایتخت یمن به خارج منتقل کرده است.
خبرگزاری فرانسه میگوید، فرود این هواپیمای عراقی و انتقال سفیر ایران به خارج از صنعا براساس یک معافیت نادر از محاصره هوایی اعمال شده توسط ائتلاف به رهبری عربستان سعودی بر فرودگاه پایتخت یمن، صورت گرفت.
یک مقام ارشد سعودی آگاه به امور یمن به خبرگزاری فرانسه گفته است، سفیر ایران با هواپیمای عراقی از صنعا رفت و احتمالا اکنون در بغداد است.
این مقام ارشد سعودی اضافه کرده است، این پرواز به درخواست شبه نظامیان حوثی یمن و موافقت مقامات سعودی و با میانجیگری عراق و عمان انجام شده است.
عراق تاکنون میزبان چندین نشست میانجیگری بین مقامات ایرانی و عربستانی بوده است تا دو کشور اختلافات خود را پس از سالها تنش و رویارویی از طریق جنگ نیابتی در منطقه حل و فصل کنند.
عمان تنها کشور عربی خلیج فارس است که در مناقشه یمن بیطرف مانده و بارها برای شبه نظامیان حوثی میانجیگری کرده است.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روز شنبه گفته بود که مقدمات انتقال حسن ایرلو که از «چند روز قبل به ویروس کرونا مبتلا شده، برای معالجه به ایران فراهم شده است.»
محمد عبدالسلام، سخنگوی شبه نظامیان حوثی در صنعا شنبه در توییتی نوشت براساس «تفاهمی» که بین ایران و عربستان با میانجیگری عراق صورت گرفت٬ حسن ایرلو با یک هواپیمای عراقی پایتخت یمن را ترک کرد.
محمد عبدالسلام هم گفته است که سفیر ایران نزد شبه نظامیان حوثی در صنعا بیمار بوده است.
سخنگوی شبه نظامیان حوثی در ادامه این توییت گزارش روزنامه آمریکایی وال استریت جورنال درباره وضعیت حسن ایرلو را عاری از صحت دانست.
روزنامه آمریکایی وال استریت جورنال روز جمعه نوشته بود، شبهنظامیان حوثی خواستهاند حسن ایرل به تهران بازگردد و به مقامهای عربستان اطمینان دادهاند که دیپلمات جدیدی را جایگزین آقای ایرلو نمیکنند.
این روزنامه آمریکایی اضافه کرده بود٬ مقامهای گروه حوثی از عربستان سعودی خواستهاند که اجازه دهد آقای ایرلو با پرواز مستقیم به تهران بازگردد، ولی مقامهای سعودی با این درخواست مخالفت کرده و گفتهاند صدور اجازه خروج پس از آزادی چند اسیر سعودی که در اختیار حوثیها هستند٬ ممکن است و «سفیر ایران» باید از طریق عراق یا عمان به تهران بازگردد.
حسن ایرلو که مهرماه سال ۹۷ «به صورت قاچاقی» به مناطق تحت کنترل حوثیها رفت، از فرماندهان سپاه مرتبط با حزبالله لبنان است و حضور و فعالیت او در این کشور بارها مورد اعتراض دولت یمن قرار گرفته است. دولت آمریکا نیز از آذرماه سال ۹۹ آقای ایرلو را در فهرست تحریمهای خود قرار داده است.
به دنبال تصرف مناطق گستردهای از خاک یمن از جمله صنعا، پایتخت، توسط شبه نظامیان حوثی که تحت حمایت ایران در سال ۲۰۱۴، دولت قانونی عبدربه منصور هادی و نیروهای آ مجبور به عقب نشینی به عدن شدند.
در همین راستا، ائتلاف نظامی به رهبری عربستان سعودی از بهار ۲۰۱۵ با هدف مقابله با حوثیها و بازگرداندن قدرت به دولت یمن وارد جنگ با شبه نظامیان حوثی و متحدان آن شد.
جنگ یمن که از آن به عنوان جنگ نیابتی جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی یاد میشود، در طول شش سال گذشته به یکی از پیچیدهترین بحرانها در منطقه و در عرصه بینالمللی تبدیل شده است.
برنامه توسعه سازمان ملل دوم آذر اعلام کرد که تلفات انسانی مستقیم و غیرمستقیم جنگ هفت ساله یمن تا پایان سال جاری میلادی به ۳۷۷ هزار نفر خواهد رسید.
این نهاد در گزارش خود هشدار داد که اگر جنگ یمن در همین ابعاد ادامه پیدا کند تا سال ۲۰۵۰ رقم قربانیان به ۱.۳ میلیون نفر خواهد رسید.
ایران و عربستان در ماههای اخیر گفتوگوهای محرمانهای که بر اساس گمانهزنیهای رسانهای بحران یمن یکی از دستورکارهای آن است، شروع کردهاند ولی این گفتوگو به نتیجه نرسیده است.