گزارش‌ها از سودان حاکی است که با وجود پرتاب تعداد زیادی گاز اشک‌آور و قطعی ارتباطات، معترضان مخالف حکومت نظامی روز شنبه برای دومین بار در یک هفته به کاخ ریاست جمهوری در خارطوم نزدیک شدند.

دو ماه پس از کودتای نظامی در این کشور، ده‌ها هزار معترض سودانی روز شنبه چهارم دی نیز دست به تظاهرات زده و از سربازان خواستند «به پادگان‌ها برگردند». این معترضان خواهان بازگرداندن قدرت به حکومت غیرنظامی هستند.

به نوشته خبرگزاری‌های فرانسه و رویترز، نیروهای امنیتی روز شنبه برای متفرق کردن جمعیت، گاز اشک‌آور پرتاب کرده و به سوی آنها شلیک کردند که به گفته کمیته مرکزی پزشکان سودان، این سرکوب‌ها ۱۷۸ مجروح به‌جا گذاشته که ۸ نفر از آنها با گلوله جنگی زخمی شده‌اند.

کمیته پزشکان سودان که بخشی از جنبش دموکراسی‌خواه در این کشور است، گزارش می‌دهد که «نیروهای امنیتی به بیمارستان‌ها گاز اشک‌آور پرتاب کرده و به پزشکان و همچنین مجروحان حمله کرده‌اند.»

پیش از تظاهرات شنبه، ارتشیان سودان پل‌های جاده‌های پایتخت به حومه را سد کرده بودند، خطوط تلفن را قطع کرده و دسترسی به اینترنت را محدود کرده بودند.

به گفته کمیته پزشکان، دست‌کم ۴۸ نفر در سرکوب‌های هفته‌های اخیر جان خود را از دست داده‌اند و استاندار خارطوم هشدار داده است که نیروهای امنیتی «با کسانی که قانون را زیر پا می‌گذارند و هرج و مرج ایجاد می‌کنند، برخورد خواهند کرد».

از زمان قیام مردمی سال ۲۰۱۹ که منجر به برکناری عمر البشیر از سوی ارتش شد، این کشور توسط دولتی مرکب از نمایندگان «نظامی و غیرنظامی» اداره می‌شد ولی ارتش سودان به رهبری ژنرال عبدالفتاح البرهان روز سوم آبان با توسل به کودتا، دولت انتقالی و شورای حکومتی در این کشور را که متشکل از نظامیان و غیرنظامیان بود، منحل کرد و زمام امور سودان را در دست گرفت.

اعتراضات در سودان در حالی ادامه دارد که نظامیان سودان در پی اعتراضات گسترده مردمی به کودتای نظامی، نهایتا با میانجی‌گری گروه موسوم به «ابتکار ملی» و فشارهای بین‌المللی، عبدالله حمدوک، نخست‌وزیر برکنار شده، را به پست خود بازگرداندند.

معترضان اما از این اقدام استقبال نکرده و آن را به عنوان «پوششی برای مشروعیت دادن برای کودتا» یاد می‌کنند.