وزارت خارجه ایران میگوید ۹ پناهجوی کُرد ایرانی که تابستان امسال دولت ترکیه آنها را به «ارتش آزاد سوریه»، گروه مخالف حکومت بشار اسد، تحویل داده بود، به ایران بازگردانده میشود.
سعید خطیبزاده روز شنبه، ۱۱ دی از این پناهجویان با عنوان «اتباع ایرانی مفقودشده» نام برد و گفت که آنها در «چارچوب همکاری دولت ایران و ترکیه روز شنبه از مرز رازی وارد کشور میشوند». پیشتر گزارش شده بود که گروه سوری خواهان استفاده از این افراد برای تبادل زندانیان با رژیم بشار اسد است.
بنابر گزارشها ۹ پناهجوی اهل شهرهای پاوه و سردشت به نامهای بهمن شادروان، مسعود حیدری، سعید احمدی، دماوند پاکسرشت، افشار رستمی، هدایت رخزادی، آرمان رشیدی، مبین ولدبیگی و فردین درویشپور ۳۰ مرداد امسال در حالی که در تلاش بودند خود را به مرزهای اروپا برسانند، در یکی از جنگلهای اطراف استانبول توسط نیروهای پلیس ترکیه بازداشت شدند.
این افراد از ترس بازگردانده شدن به ایران، خود را «سوری» معرفی کردند و ترکیه پس از چند روز آنها را به گروه «ارتش آزاد سوریه»، از گروههای مسلح مخالف حکومت بشار اسد، تحویل داد.
این پناهجویان همراه با ۵۷ مهاجر اقلیم کردستان عراق قصد داشتند با کشتی به صورت قاچاق از استانبول به ایتالیا بروند که در مسیر حرکت دستگیر شدند.
پس از گذشت چهار ماه از تحویل این پناهجویان به «ارتش آزاد سوریه»، «صدای آمریکا» ۲۸ آذر خبر داد که این گروه خواهان استفاده از این افراد برای تبادل زندانیان با رژیم بشار اسد است.
بر اساس گزارشها، خانواده این ۹ پناهجوی کُرد ایرانی از ۲۳ آذر در مقابل سفارت ترکیه در تهران دست به اعتصاب زده و خواهان پیگیری سرنوشت فرزندانشان توسط دولت ترکیه بودند.
خانواده یکی از این پناهجویان به سایت حقوق بشری ههنگاو گفته است نیروهای تحت حمایت ترکیه در سوریه به آنها گفته بودند اگر دولت ترکیه بخواهد این پناهجویان را فوراً را به ترکیه بازخواهیم گرداند ولی ترکیه مخالفت کرده است.
در سالهای گذشته در پی افزایش فشارهای اقتصای، اجتماعی و سیاسی، تمایل به مهاجرت در بین شهروندان ایرانی افزایش قابل توجهی یافته است.
برخی از این مهاجران که برای رسیدن به کشورهای اروپایی بهصورت غیرقانونی و از طریق مرزهای ترکیه راهی سفر میشوند با مشکلات و خطرات متعددی روبرو میشوند که گاه منجر به مرگ آنها میشود.
در تازهترین خبر سیروان علیپور، پناهجوی ۲۳ ساله ایرانی سوم آذر امسال در حالیکه با تعداد دیگری از پناهجویان عراقی و افغان بهصورت غیرقانونی و با استفاده از یک قایق بادی در حال عبور از کانال مانش برای رسیدن به بریتانیا بود، غرق شد.
آبان پارسال نیز پنج عضو خانواده «ایراننژاد» از جمله سه کودک قربانی حادثهای مشابه شدند. این خانواده اهل سردشت بودند و قصد داشتند از فرانسه به بریتانیا مهاجرت کنند.