سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران، گفته است در مذاکرات احیای برجام که در وین در جریان است، «بین ایران و آمریکا نیز مسیر مشخصی برای تبادل نظر وجود دارد» و این تبادل نظر «به صورت مکتوب و غیررسمی» است و از طریق هماهنگ کننده کمیسیون برجام انجام میشود.
او که در نشست خبری روز دوشنبه، ۱۲ دیماه به سوالات خبرنگاران پاسخ میداد، گفت ایران و آمریکا در جریان مذاکرات وین به صورت شفاهی پیامی رد و بدل نکردهاند و احتمال دیدار مستقیم نمایندگان دو کشور را مشروط به عمل کردن آمریکا به تعهدات خود یعنی رفع تحریمها دانست.
آقای خطیبزاده همچنین این موضوع که روسها به نمایندگی از ایران در حال مذاکره با آمریکا هستند را رد کرد و گفت یک «سازوکار سه جانبه نیز بین ایران، چین و روسیه وجود دارد» و این خبرها حاشیهسازی است.
در روزهای گذشته، پس از آنکه میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات وین، تصویری از جلسه با راب مالی، مذاکرهکننده ارشد آمریکا منتشر کرد که در حال مذاکره درباره برجام بودند، شماری از کاربران شبکههای اجتماعی این تصویر را تداعیکننده عکس معروف استالین، روزولت و چرچیل در تهران سال ۱۳۲۰ دانستند.
شاه ایران اساسا به آن نشست دعوت نشده بود و از این رو تصویر یادشده برای بسیاری از ایرانیان به نمادی از تحقیر ملی تبدیل شده و کاربران تصویر اولیانوف و مالی را مانند آن تصویر ارزیابی کرده بودند.
پس از طرح این مسائل، پایگاه خبری نور نیوز، نزدیکبه دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی، در گزارشی نوشت اخبار مربوط به اینکه «روسیه و چین، ایران را متقاعد کردهاند برخی خواستههای حداکثری خود [در مذاکرات وین] را کنار بگذارد» درست است ولی این رویکرد به معنای « تن دادن مطلق» به نظرات روسیه و چین نیست، بلکه ایران با «با مشورت روسیه و چین» پیشنهادهایش را تعدیل کرد.
میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات وین، روز ۸ دیماه، در نشریه فارینپالیسی نوشت که روسیه و چین ایران را وادار کردهاند که برخی خواستههای حداکثری خود را کنار بگذارد و گفتوگوهای وین بر اساس پیشنویسی که در شش دور مذاکره با دولت روحانی به دست آمده بود، شروع شود.