در پی وقوع سیلاب ناشی از بارش در سیستان و بلوچستان که به‌ گفته وزیر نیرو معادل بارندگی چهار سال این استان بوده وضعیت شهرستان کُنارک و شرایط زندگی مردم این منطقه همچنان بحرانی گزارش می‌‌شود.

همزمان هواشناسی سیستان و بلوچستان هشدار داده است که از صبح روز پنج‌شنبه ۱۶ دی موج تازه‌ای از بارش برف و باران و وزش بادهای شدید این استان را فرا می‌گیرد.

بر اثر بارندگی‌های چند روز اخیر در سیستان و بلوچستان رودخانه‌های فصلی طغیان کردند، راه‌های ارتباطی مسدود شد و منازل شمار بسیاری از مردم در چندین شهرستان و ده‌ها روستای شهرستان‌های چابهار، کنارک، سرباز، نیکشهر، دشتیاری، فنوج، قصرقند و دلگان در جنوب استان دچار آبگرفتگی شدید شد.

عبدالغفور حوت، فرماندار کنارک، در این مورد به خبرگزاری مهر گفته است که آب دست‌کم به بیش از دو هزار خانه در این شهر نفوذ کرده و برای جمع‌آوری آب‌های سطحی از همه دستگاه‌های دولتی و نیز بخش خصوصی و افراد خیر محلی درخواست کمک کرده است.

به‌گفته علی‌اکبر محرابیان، وزیر نیرو، در بارندگی‌های اخیر در استان سیستان و بلوچستان، در مجموع ۳۳۴ میلی‌متر بارش گزارش شد که این میزان بارش معادل چهار سال بارش این منطقه، یعنی چهار سال بارش طی چهار روز، است.

بر اساس این گزارش، تنها در شهر کنارک که وضعیت آن همچنان بحرانی گزارش می‌شود، «۱۰۸ میلی‌متر بارش فقط در حدود نیم ساعت» رخ داده است که گفته می‌شود «یکی از شدیدترین بارش‌های دهه‌های اخیر تاریخ ایران» است.

در پی وقوع آب‌گرفتگی خانه‌ها و وقوع شرایط بحرانی، هلال احمر روز چهارشنبه ۱۵ دی اعلام کرد که ۱۱ اردوگاه اسکان اضطراری در حال برپا شدن است و «محموله اقلام ضروری امروز به کنارک می‌رسد».

دلیل این امر غیرقابل سکونت شدن دست‌کم ۷۰ درصد منازل کنارک و غیرقابل استفاده شدن ۹۰ درصد لوازم خانگی مردم است. این آمار را ، رحمدل بامری، معاون سیاسی استاندار سیستان و بلوچستان، اعلام کرده است.

با این حال وزیر نیرو که از طرف دولت به منطقه رفته اعلام کرده است که «مشکلاتی که از سیل در جنوب شرقی کشور به‌وجود آمده، نیازمند عزم ملی است».

آسیب‌ها و خسارت‌های گزارش‌شده از تخریب منازل و لوازم مردم جدا از خسارت‌های گسترده‌ای است که سیلاب اخیر به کشاورزان وارد کرده است. تنها در یک مورد در شهرستان دلگان، در «برآورد اولیه» گزارش شده است که «به ۲۴۰۰ هکتار از اراضی زراعی زیر کشت خسارت سنگین به‌میزان دست‌کم شصت میلیارد تومان وارد شده است».

وقوع سیل و آب‌گرفتگی اخیر به استان سیستان و بلوچستان محدود نبود و بر اساس گزارش‌ها ۱۴ استان ایران درگیر سیلاب شدند و تا روز ۱۴ دی گزارش شد که دست‌کم هشت نفر نیز بر اثر وقوع سیل جان باخته‌اند.

پیشتر، مهدی ولی‌پور، رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر، استان‌های درگیر سیل و آب‌گرفتگی را آذربایجان غربی، اصفهان، بوشهر، قزوین، فارس، کرمان، کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال و بختیاری، زنجان، سیستان و بلوچستان، خوزستان، خراسان جنوبی، هرمزگان و یزد اعلام کرده بود.

در سال‌های اخیر به دلیل تغییرات اقلیمی و بی‌توجهی‌ به محیط زیست در ایران و کشورهای همسایه، به‌خصوص در موضوع فرسایش خاک، علاوه بر پدیده گردوغبار، وقوع سیلاب‌ نیز زندگی مردم در ایران را تحت‌تاثیر قرار داده است.