فرمانده سازمان اطلاعات نظامی ارتش اسرائیل به دولت این کشور گفته است که «توافق هسته‌ای با ایران برای اسرائیل بهتر از شکست مذاکرات وین است».

رسانه‌های اسرائیل شامگاه سه‌شنبه ۱۴ دی گزارش دادند که ژنرال آهارون حلیوه، فرمانده جدید سازمان اطلاعات نظامی ارتش اسرائیل، در آخرین نشست دولت نفتالی بنت گفت بر اساس جمع‌بندی این سازمان، بازگشت ایران و آمریکا به تعهدات هسته‌ای برجام «اطمینان بیشتری» در مورد رصد برنامه اتمی ایران ایجاد می‌کند.

به نوشته معاریو و وبسایت والانیوز، سازمان اطلاعات نظامی ارتش اسرائیل موسوم به «امان» در گزارش خود به دولت بنت افزوده است احیای برجام فرصت مناسبی به اسرائیل خواهد داد تا سناریوهای خود را برای زمانی که اوضاع وخیم خواهد شد آماده کند.

این فرمانده گفته است در آن صورت، اسرائیل «به‌دور از فشار زمانی» تدارکات خود را برای تقابل احتمالی پیش خواهد برد.

بسیاری از فرماندهان پیشین نهادهای اطلاعاتی و امنیتی اسرائیل در دوره اخیر صریحا علیه سیاست دولت بنت که مخالف برجام و بازگشت احتمالی آمریکا به این توافق است، موضع گرفته‌اند، اما ظاهرا این نخستین بار است که رسانه‌های اسرائیل گزارش داده‌اند که فرمانده کنونی سازمان اطلاعات نظامی ارتش اسرائیل نیز فواید بازگشت آمریکا و ایران به برجام را بیشتر از نبود یا فروپاشی کامل این توافق می‌داند.

دو وزیر دولت اسرائیل که نام‌شان ذکر نشده، به معاریو گفتند که بر اساس گفته‌های ژنرال حلیوه، اگر برجام از بین برود، آخرین امکان رصد اقدامات ایران در برنامه اتمی‌اش از دست خواهد رفت.

این دو وزیر افزوده‌اند داوید بارنئا، رئیس موساد، سازمان جاسوسی خارجی اسرائیل، که در نشست یادشده دولت حضور داشت، از بازگشت آمریکا و ایران به برجام حمایت نکرد و گفت شاید اسرائیل هنوز بتواند بر آمریکا در مورد شرایط بازگشت به برجام اعمال نفوذ کند.

رئیس موساد و وزیر دفاع اسرائیل کمتر از دو ماه پیش در سفر به آمریکا با مقامات ارشد واشینگتن در همین باره گفت‌وگو کردند اما رسانه‌های آمریکایی گزارش دادند که سفر آن‌ها چندان برای اسرائیل نتیجه‌بخش نبوده است.

معاریو روز سه‌شنبه نوشت نوشت، ارزیابی‌ها در اسرائیل حاکی است که «احتمال زیادی» برای احیای برجام در مذاکرات جاری وین وجود دارد. اما در نشست دولت اسرائیل گفته شده که در آن صورت، اسرائیل از بیان انتقاد آشکار از دولت جو بایدن خودداری خواهد کرد.

وبسایت المانیتور نیز روز ۱۴ دی نوشت که ارزیابی اسرائیل در مورد مذاکرات برجام به طرز چشمگیری تغییر کرده است و اسرائیلی‌ها که تا چندی پیش تصور می‌کردند مذاکرات وین به بن‌بست خواهد رسید یا به گفت‌وگوهایی بیهوده و طولانی تبدیل خواهد شد، اکنون معتقدند که احیای برجام نزدیک است.

یائیر لاپید، وزیر خارجه اسرائیل، این هفته گفت که او و نفتالی بنت مخالف یک «توافق خوب» بین ایران و قدرت‌های جهانی نیستند و اسرائیل از طریق عواملی که در مذاکرات وین حضور دارند، برای رسیدن به «دستاوردهایی کوچک» (برای اسرائیل) تلاش خواهد کرد.

با این حال، آقای لاپید افزود که احتمال می‌دهد از مذاکرات وین نتیجه مطلوبی برای کشورش حاصل نشود.

نفتالی بنت سه‌شنبه شب با نخست‌وزیر بریتانیا، که یکی از طرف‌های باقی‌مانده در برجام است، تلفنی گفت‌وگو کرد ولی پس از آن، بوریس جانسون گفت که کشورش خواهان احیای «کامل» برجام است.

با این حال، آقای جانسون نسبت به «از دست رفتن زمان»، هشدار داد و تاکید کرد که ایران برای رسیدن به هدف باید با «حسن نیت» در مذاکرات وین رفتار کند.

آمریکا، متحد اصلی اسرائیل، بدون اشاره به مواضع اخیر دولتمردان اسرائیلی، گفته است که تماس‌های وین تاکنون «پیشرفت اندکی» داشته است.

دور هشتم مذاکرات از دوشنبه این هفته در پایتخت اتریش در جریان است که همزمان با آن، اظهارات مقامات اسرائیلی و ایرانی علیه یکدیگر تشدید شده و دامنه آن به جنگ توئیتری میان وزیران خارجه دو کشور کشیده شده است.

جمهوری اسلامی ایران نیز هفته گذشته در واکنش به سخنان مقامات اسرائیلی در خصوص آمادگی نظامی کشورشان جهت عملیات احتمالی در قبال برنامه اتمی ایران، رزمایشی با شلیک ۱۶ موشک بالستیک به سوی ماکت کوره اتمی اسرائیل برگزار کرد.