سپاه پاسداران روز جمعه ۱۷ دی‌ماه در آستانه دومین سالگرد حمله موشکی به مواضع نیروهای آمریکایی در پایگاه عین الاسد عراق، سه نمونه از موشک‌های بالیستیک به کار رفته در این حمله را در مرکز تهران به نمایش گذاشت.

به گزارش رسانه‌های داخل ایران، در این نمایشگاه که تحت عنوان «دستاوردهای دفاعی نیروهای مسلح» جمهوری اسلامی از صبح جمعه در مصلی تهران افتتاح شده است، سه موشک «دزفول»، «قیام» و «ذوالفقار» با برد هزار کیلومتر به نمایش درآمدند.

این نمایشگاه در دومین سالگرد حمله موشکی سپاه به محل استقرار نیروهای آمریکایی در عراق برگزار شده است. سپاه پاسداران ادعا می‌کند که از این سه نمونه موشک بالستیک در حمله به پایگاه عین الاسد استفاده کرده است.

جمهوری اسلامی ایران پنج روز پس از کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین نیروی قدس سپاه، در عملیات پهپادی به رهبری آمریکا، در اقدامی تلافی‌جویانه پایگاه عین الاسد را اوایل بامداد ۱۸ دی ۱۳۹۸ هدف حملات موشکی خود قرار داد.

ساعاتی بعد در بامداد همان روز، یک فروند هواپیمای مسافربری اوکراینی به فاصله کوتاهی پس از برخاستن با شلیک دو موشک پدافند سپاه پاسداران در نزدیکی فرودگاه بین‌المللی تهران سرنگون شد. تمام ۱۷۶ سرنشین پرواز پی‌اس ۷۵۲ هواپیمایی اوکراین جان باختند.

مقامات جمهوری اسلامی پس از چند روز مخفی‌کاری و اظهارات خلاف واقع درباره این رویداد، در نهایت وقوع آن را تایید کردند.

دادگاه عالی انتاریو در کانادا، اقدام سپاه پاسداران در شلیک به هواپیمای اوکراینی را «عامدانه» و «تروریستی» دانسته است، اما ایران آن را ناشی از «خطای انسانی» عنوان کرده.

از سوی دیگر در جریان حمله موشکی سپاه به پایگاه عین الاسد در عراق، ده‌ها سرباز آمریکایی دچار شوک روانی شدند و بعدها نیز اعلام شد که برخی از آن‌ها در پی این حمله جراحات جسمانی برداشتند.

رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران که برای پیگیری مذاکرات احیای برجام نیز در وین حضور دارد، اخیرا در گفت‌وگویی یادآور شد که حکومت ایران ثابت کرده است از برنامه موشک‌های بالیستیک خود برای «تهدید» همسایگانش استفاده می‌کند.

آقای مالی در مصاحبه با نشریه نیویورکر تصریح کرده است که آمریکا از میزان تسلیحاتی که جمهوری اسلامی ایران در اختیار نیروهای شبه نظامی شیعه در منطقه قرار می‌دهد،‌ نگران است.

در گزارش اخیر این نشریه که روز ششم دی‌ماه منتشر شد، از ایران به عنوان یکی از «بزرگ‌ترین تولیدکنندگان موشک در جهان» نام برده شده است.

اسرائیل و شماری از کشورهای عرب حوزه خلیج فارس از جمله عربستان و امارات بارها بر ضرورت رسیدگی «جدی و موثر» به برنامه موشکی ایران و رفع تهدیدهای این کشور در منطقه و لحاظ کردن این مسئله در مذاکرات وین تاکید کرده‌اند.

مقام‌های جمهوری اسلامی و به‌ویژه سپاه پاسداران می‌گویند که توسعه برنامه موشکی ایران با «اهداف دفاعی» صورت می‌گیرد و ربطی به مذاکرات هسته‌ای ایران با قدرت‌های جهانی برای احیای برجام ندارد.

دور هشتم مذاکرات وین برای بازگشت متقابل ایران و آمریکا به توافق هسته‌ای سال ۱۳۹۴ موسوم به برجام، هم‌اکنون در وین، پایتخت اتریش، در جریان است.

آمریکا و دیگر اعضای اروپایی برجام هفته گذشته هشدار داده بودند که تا ابد نمی‌توانند مذاکرات را ادامه دهند و باید توافق طی چند هفته حاصل شود.