در حالی که دور هشتم مذاکرات غیرمستقیم بین ایران و آمریکا و قدرت های جهانی برای احیای توافق اتمی برجام در جریان است، نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل می گوید در صورتی که توافق صورت بگیرد، کشورش به آن تعهدی نخواهد داشت.
به گزارش خبرگزاریها آقای بنت در جلسه ای با نمایندگان پارلمان اسرائیل گفته این کشور یکی از طرف های مذاکره نیست و “قطعا در رابطه با مذاکرات وین نگرانیم”.
نخست وزیر اسرائیل گفته کشورش به آنچه که در توافق احتمالی نوشته شود “متعهد نخواهد بود” و “همچنان با حفظ آزادی کامل هر جا و هر زمان بدون هیچ قید و شرطی اقدام خواهد کرد”.
مذاکرات وین برای احیای توافق برجام که هدف از آن رفع تحریم های آمریکا در برابر اعمال محدودیت مجدد بر برنامه اتمی ایران است، در جریان است و طرف های مذاکره به شکل محافظه کارانه ای آن را رو به جلو توصیف می کنند.
جیک سالیوان مشاور امنیت ملی رئیس جمهور آمریکا اخیرا در سفر به اسرائیل مقام های این کشور را از محتوی مذاکرات وین مطلع کرده بود.
سخنگوی کاخ سفید بعد از این دیدار گفته بود که “برنامه بهسرعت در حال پیشرفت هستهای ایران تهدیدی جدی علیه صلح و امنیت خاورمیانه و جهان” است و نفتالی بنت، هم در آن زمان گفته بود که اسرائیل از اساس با توافق هستهای با ایران مخالفت نمیکند، اما قدرتهای جهانی باید موضع محکمتری در برابر تهران اتخاذ کنند.
اسرائیل درباره مذاکرات وین و نتایج احتمالی آن ابراز بدینی می کند. بنی گانتس، وزیر دفاع اسرائیل به تازگی از قدرتهای جهانی خواسته بود “به ایران اجازه ندهند در مذاکرات وین وقتکشی” کند.
اسرائیل می گوید “ایران در حالی که دست پایین را دارد در حال مذاکره است. اما متأسفانه جهان طوری رفتار میکند که ایران در نقطه قوت خود قرار دارد”.
در هفتههای اخیر تهدید مراکز اتمی ایران از طرف اسرائیل وارد مرحله تازهتری شده و مقامهای ارشد این کشور گفتهاند که ارتش اسرائیل برای عملیات نظامی علیه مراکز اتمی ایران در حال آمادهباش است.
نخستوزیر اسرائیل پیش از این گفته بودکه ایران در مذاکرات اتمی جدی نیست و تلاش میکند برای توسعه برنامه هستهایاش وقت بخرد، اما اسرائیل، به گفته او، چنین اجازهای به ایران نمیدهد.
تنش های لفظی بین ایران و اسرائیل در هفته های اخیر بالا گرفته به طوری که سرلشکر غلامعلی رشید، فرمانده قرارگاه مرکزی خاتم الانبیاء که قرارگاه جنگی ایران محسوب میشود، گفته بود تهدیدهای اسرائیل “بدون چراغ سبز و حمایت آمریکا امکانپذیر نیست” و اسرائیل را به عمل متقابل نظامی در صورت حمله به ایران تهدید کرد.
ایران بارها اسرائیل را به “خرابکاری” در تاسیسات هستهای و “ترور دانشمندان هستهای” متهم کرده است. اسرائیل به این اتهامها واکنش رسمی نشان نمیدهد اما رسانهای این کشور به نقش “موساد” در این موارد اشاره میکنند.
اسرائیل از مخالفان توافق هسته ای برجام بود و بنیامین نتانیاهو نخست وزیر پیشین این کشور از اقدام دونالد ترامپ رئیس جمهور وقت آمریکا در خارج کردن ایالات متحده از توافق هسته ای با ایران و تحریم مجدد این کشور، تمجید کرده بود.