برخی منابع خبری از جمله کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی از جان باختن یک زن پناهجوی ایرانی و برادر همسرش در روز یکشنبه ۲۶ دی در نقطه صفر مرزی ایران و ترکیه بر اثر گرفتار شدن در کولاک و یخزدگی خبر دادند.
جانباختگان زهرا مغینمی (ابومغینم) ۳۲ ساله و نادر سعدون بریهی ۵۰ ساله، از شهروندان اهوازی، بودهاند که «پس از بازگردانده شدن اجباری آنها توسط نیروهای مرزبانی ترکیه» بر اثر سرمازدگی جان باختند.
بر اساس این گزارش، زهرا مغینمى پیش از اقدام برای خروج از مرز ترکیه، با ویزای هلند قصد پرواز به این کشور برای پیوستن به همسرش داشته، اما گذرنامه او «بر اساس حکم ممنوعالخروجی دادگاه انقلاب اهواز» در فرودگاه امام خمینی تهران ضبط میشود.
نادر سعدون بریهی، دیگر ایرانی جانباخته در مرز ترکیه، برادر همسر خانم مغینمی بوده که برای همراهی و کمک به او عازم شهر خوی و سپس ترکیه میشود تا مراحل قانونی انتقال او به هلند انجام شود، اما هر دو جان خود را از دست میدهند.
در همین زمینه، جارد بریهی، همسر زهرا مغینمی، نیز به بیبیسی فارسی گفته است که یک ساعت قبل از پرواز همسرش از تهران به هلند، مأموران ضمن ضبط گذرنامه او گفتهاند باید به شعبه ۱۲ دادگاه انقلاب اهواز مراجعه کند.
آقای بریهی که خود را مخالف جمهوری اسلامی معرفی کرده است، پس از این اتفاق با مراجعه به اداره مهاجرت هلند ویزای جدیدی برای همسرش میگیرد تا او بتواند، با رساندن خود به ترکیه، از استانبول به آمستردام پرواز کند.
این نخستین بار نیست که پناهجویان عازم ترکیه جان خود را از دست میدهند. در سالهای گذشته شماری از پناهجویان ایرانی در اتفاقات مشابهی در خاک ترکیه یا در نقاط مرزی این کشور جان خود را از دست دادهاند که از آن جمله میتوان به مرگ کامران گودرزی، پناهجوی ۱۷ ساله ایرانی در کوهستان چالدران در فرورین ۱۳۹۹ اشاره کرد.
آقای گودرزی که تلاش داشت از طریق ترکیه به آلمان برساند در کوههای مرزی ایران و ترکیه بر اثر یخزدگی جان باخته بود.
پدر آقای گودرزی گفته بود که پلیس ترکیه، کامران را دستگیر کرده بود «اما به جای رسیدگی به درخواست پناهندگی او، این نوجوان را مجبور کرده بود با پای پیاده به سوی ایران برگردد».
در یازدهم دی ماه نیز یک مادر پناهجوی افغان که قصد داشت با دو فرزند خود وارد ترکیه شود، بر اثر یخزدگی در یک روستای مرزی در ایران جان باخت.
این در حالی است که هرازگاه گزارشهایی از مرگ پناهجویان ایرانی در دیگر مسیرهای ورود به اروپا نیز منتشر میشود. از جمله جسد یک زوج مریوانی که در مسیر رسیدن به اروپا در آبهای یونان غرق شدند، روز پنجشنبه، ۲۳ دی، در رودخانهای در یونان پیدا شد.
در آذر امسال نیز سیروان علیپور، پناهجوی ۲۳ ساله ایرانی، یکی از ۲۷ نفری بود که سعی داشتند با استفاده از یک قایق بادی و با عبور از کانال مانش خود را به بریتانیا برسانند، اما جملگی غرق شدند.
آبان سال گذشته نیز پنج عضو خانواده «ایراننژاد» از جمله سه کودک قربانی حادثهای مشابه شدند. این خانواده هم از اهل سردشت بودند و قصد داشتند از فرانسه به بریتانیا مهاجرت کنند.
موج پناهندگی و مهاجرت ایرانیان در سالهای اخیر افزایش چشمگیری داشته که بخشی از آن شامل کسانی است که تحت فشار نهادهای قضایی یا امنیتی هستند و بخش گستردهتری از آن نیز شامل مردمی عادی است که برای فرار از شرایط دشوار اقتصادی و اجتماعی حاکم بر ایران عازم دیگر کشورها میشوند.