بازرسان شرکت «متا پلتفرم»، شرکت مادر فیسبوک، روز پنجشنبه ۳۰ دی اعلام کردند شبکهای از حسابهای جعلی را که منشأ آن ایران بود، حذف کردهاند.
بازرسان گفتهاند این حسابهای جعلی، کاربران اینستاگرام در اسکاتلند را با محتوای حمایتکننده از استقلال اسکاتلند از بریتانیا هدف قرار میداد.
شرکت «متا» میگوید افراد این شبکه از حسابهای جعلی، خود را افرادی محلی در انگلیس و اسکاتلند معرفی کرده و عکسها و کاریکاتورهایی مربوط به رویدادهای جاری با محتوای انتقاد از دولت بریتانیا منتشر میکردند.
این شرکت افزوده است، این حسابها محتوای خود را بر اساس هشتگهای رایجی که جدایی اسکاتلند را تبلیغ میکنند، پیش میبردند اما در این کار خود اشتباهات املایی نیز داشتند.
این حسابها همچنین دربارهٔ فوتبال و شهرهای بریتانیا پستهایی داشتند، احتمالاً به این منظور که شخصیتهای ساختگی را معتبرتر جلوه دهند.
به گفته «متا»، برخی از این حسابهای جعلی همچنین از عکسهای شخصیتهای رسانهای و افراد مشهور از بریتانیا و عراق به عنوان عکس پروفایل خود استفاده میکردند.
«متا» گفته است در تحقیقاتش در مورد این حسابها به ارتباط آنها با افرادی در ایران، از جمله افرادی که سابقه تدریس انگلیسی به عنوان یک زبان خارجی را دارند، رسیده است.
به گفته این شرکت، عملیات یادشده با یک شبکه کوچک مستقر در ایران که «متا» قبلاً در دسامبر ۲۰۲۰ آن را حذف کرده بود، ارتباط داشت. آن شبکه بیشتر مخاطبان عرب، فرانسوی و انگلیسیزبان را با استفاده از حسابهای جعلی هدف قرار میداد.
«متا» جزئیات بیشتری در مورد اینکه چه کسی ممکن است پشت این فعالیت باشد، ارائه نکرد.
پیش از این نیز مطالعات یک اندیشکده بریتانیایی در ۱۳ اردیبهشت امسال نشان داد که ایران از طریق انتشار اطلاعات گمراهکننده در تلاش برای تأثیر در نتایج انتخابات پارلمانی اسکاتلند به نفع احزاب استقلالطلب از بریتانیا بوده است.
پارسال نیز فیسبوک اعلام کرد صداوسیمای جمهوری اسلامی با استفاده از حسابهای کاربری جعلی در شبکههای اجتماعی سعی در تأثیر و نفوذ در نتایج همهپرسی سال ۲۰۱۴ استقلال اسکاتلند از بریتانیا و انتخابات دیگر کشورهای غربی داشته است.
بر اساس این گزارش، بیش از ۵۰۰ حساب کاربری که ادعای مستقل بودن داشتهاند، اما در اصل وابسته به صداوسیمای ایران هستند، سعی در نفوذ و تأثیر بر کشورهای غربی داشتهاند.