دمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملینارسال
نسخه چاپی
کرملین روز پنجشنبه هفتم بهمن اعلام کرد که رد خواستههای اصلی روسیه از سوی آمریکا برای حلوفصل بحران اوکراین، جای خوشبینی اندکی باقی گذاشته اما ادامه مذاکرات همچنان امکانپذیر است.
دمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین، گفت مسکو برای بررسی پاسخ به رد مطالبات خود و «غیرقابل قبول» خواندن آن از سوی آمریکا و ناتو به زمان نیاز دارد و در نتیجهگیری عجله نخواهد کرد.
از جمله محورهای اصلی شروط و مطالبات امنیتی روسیه، عدم پیوستن اوکراین به ناتو و عدم گسترش مرزهای این پیمان در اروپای شرقی است.
با این حال، همانطورکه انتظار میرفت دولت آمریکا غروب چهارشنبه در پاسخ کتبی خود این مطالبات را رد کرد و گفت در زمینههای دیگر امکان پاسخگویی به نگرانیهای روسیه وجود دارد که راه را برای احتمال تداوم مذاکرات هموار میکند.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، با تاکید بر اینکه هرگونه تجاوز نظامی روسیه به اوکراین با تحریمهای شدید از سوی واشینگتن و متحدان اروپایی آن روبهرو خواهد شد، گفت: «پذیرش مطالبات روسیه بههیچوجه امکانپذیر نیست و نخواهد بود».
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، روز پنجشنبه اظهار داشت: «در پاسخ کتبی آمریکا نکاتی وجود دارد که میتواند زمینه را برای مذاکرات جدی در مورد مسایل ثانوی فراهم کند».
آقای لاوروف افزود مقامات ارشد روسیه بهزودی پیشنهادات خود را در این زمینه به ولادیمیر پوتین ارائه میدهند.
به رغم تماسهای دیپلماتیک روسیه و کشورهای غربی در هفتههای اخیر تنشها افزایش یافته است.
از یک سو اعضای ناتو ارسال تسلیحات و مستشاران نظامی به اوکراین را افزایش دادهاند و از سوی دیگر روسیه از روز سهشنبه یک مانور نظامی بزرگ را در مناطق هممرز با اوکراین و ناحیه کریمه آغاز کرده است.
روسيه مانورهای کوچکتری نیز با شرکت جنگندهها در منطقه کالینینگراد در حاشیه دریای بالتیک، ناوگانهای نیروی دریایی در قطب شمال و دریای سیاه و واحدهای هوابرد در بلاروس نیز آغاز کرده است.
وزیر خارجه اوکراین گفت قبل از تسلیم پاسخ کتبی آمریکا به روسیه این متن در اختیار دولت اوکراین قرار گرفته بود.
او تاکید کرد که اطلاع اوکراین از تمامی گفتوگوها و تماسهای آمریکا و روسیه بسیار مهم است.
از سوی دیگر، آنالینا بیربوک، وزیر خارجه آلمان، در سخنانی در پارلمان این کشور در بحث مربوط به بحران اوکراین گفت دولت آلمان سیاستهای خود را با کشورهای متحد هماهنگ میکند و گزینههای گوناگون از جمله منع بهرهبرداری از خط لوله «نورد استریم ۲» را مد نظر قرار میدهد.
گاز صادراتی روسیه از طریق این خط لوله از بستر دریای بالتیک به شمال آلمان منتقل میشود.
در هفتههای اخیر برخی از مقامات روسیه به احتمال اعزام نیرو و تسلیحات به کوبا و ونزوئلا اشاره کرده و یا چنین گزینهای را صریحا رد نکردهاند.
اما دمیتری مدودف، نایب رئیس شورای امنیت روسیه، روز پنجشنبه به خبرگزاریهای این کشور گفت: «کوبا و ونزوئلا قصد دارند به انزوای خود پایان داده و مناسبات با آمریکا را بهبود دهند. بنابراین استقرار پایگاههای روسیه در آن کشورها مثل دوران اتحاد شوروی جای بحث ندارد».
او ضمن متهم کردن غرب به استفاده از اوکراین برای مهار روسیه اذعان کرد که جنگ بین روسیه و ناتو یک سناریوی فاجعهبار است و ابراز امیدواری کرد که هیچگاه روی ندهد.
همزمان سخنگوی وزارت خارجه روسیه نیز هرگونه نیتی برای حمله به خاک اوکراین را تکذیب کرد و گفت: «ما حتی تصور وقوع جنگ بین دو کشور را غیرقابل قبول میدانیم».
همزمان با نگرانیها در مورد احتمال حمله نظامی روسیه به اوکراین شرایط بحرانی در شرق این کشور که از سال ۲۰۱۴ و با حمایت مسکو از شورشیان آغاز شد، ادامه دارد.
تاکنون بیش از ۱۴ هزار نفر در این درگیریها کشته شدهاند و تمامی اقدامات دیپلماتیک برای پایان دادن به این بحران به بنبست رسیده است.
اخیرا حزب «روسیه متحد» بزرگترین حزب در پارلمان این کشور از ولادیمیر پوتین خواسته است که در واکنش به ارسال تسلیحات بیشتر به اوکراین از سوی آمریکا و سایر اعضای ناتو، دولت روسیه نیز سلاحهای بیشتری برای شورشیان اوکراین بفرستد.
سخنگوی کاخ کرملین روز پنجشنبه گفت آقای پوتین از این پیشنهاد اطلاع دارد ولی تاکنون در این زمینه تصمیمگیری نکرده است.
مشاوران ارشد روسای جمهوری روسیه، اوکراین ، فرانسه و آلمان روز چهارشنبه با هدف یافتن راههایی برای کاهش تنش و حل مناقشه اوکراین و پایان دادن به جنگ در شرق این کشور مذاکره کردند.
هنوز این مذاکرات به نتیجه نرسیده اما رایزنیها قرار است دو هفته دیگر ادامه یابد.