ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، روز چهارشنبه ۲۲ بهمن اظهار داشت، رویکرد ایران در هفته‌ها و ماه‌های اخیر به سمت دور ترشدن از توافق هسته‌ای موسوم به برجام بوده است.

ند پرایس این موضوع را در پاسخ به پرسشی در خصوص گزارش اخیر آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره فعالیت اتمی ایران مطرح کرد.

خبرگزاری رویترز و روزنامه وال‌استریت جورنال در همین روز نوشته‌اند، به گزارش جدید آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دست یافته‌اند که می‌گوید ایران گام‌های جدیدی برای «عدول بیشتر از تعهدات برجامی» خود برداشته است.

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در کنفرانس خبری روزانه خود حاضر نشد در خصوص این گزارش تازه آژانس بین المللی و «تولید اورانیوم فلزی» توسط ایران اظهار نظر کند.

با این حال، ند پرایس گفت، اما به طور کلی، همه آنچه که ما درباره رفتارهای ایران در هفته‌ها و ماه‌های اخیر گفته‌ایم این است که با گام‌هایی که برداشته شده، (ایران) در حال فاصله گرفتن بیشتر از برجام است.

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اضافه کرده است که چنین اقداماتی بر نگرانی‌ها و رایزنی‌ها با متحدان و شرکای و همچنین با کنگره تاثیر می‌گذارد، (رایزنی‌هایی که هدف آنها) حصول اطمینان از دستیابی به رویکردی هماهنگ در قبال ایران است که شانس موفقیت بیشتری داشته باشد.

ند پرایس در ادامه گفت، مجدا (می‌گویم)، پیشنهادی که روی میز گذاشته شده کاملاً واضح است. ما همچنان از تهران می‌خواهیم که اجرای کامل برجام را از سر بگیرد. ما این کار را ادامه می‌دهیم زیرا این امر برای ما مسیر دیپلماسی را باز خواهد کرد.

سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا همچنین اظهار داشت، امیدواریم بتوانیم از راه دیپلماسی این موضوع را که یک چالش اضطراری است، حل کنیم.

به رغم این تاکید جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا بر دیپلماسی در قبال توافق هسته‌ای با ایران ، موضوع اجرای تعهدات برجامی ایران و بازگشت ایالات متحد به این توافق به کشمکش بین دو کشور بدل شده است.

جمهوری اسلامی ایران خواهان لغو تحریم‌های ایالات متحده است و آمریکا می‌گوید ایران می‌بایست ابتدا به اجرای کامل تعهدات خود در چارچوب برجام بازگردد.

در همین زمینه، رویترز و وال استریت جورنال می‌گویند، آژانس بین المللی انرژی اتمی در گزارش تازه خود نوشته است که ایران یکی از سه آبشار جدید را نیز راه‌اندازی کرده و ۳۰ ژانویه، حدود ۱۰ روز، پیش تزریق گاز اورانیوم (هگزافلوراید اورانیوم) به این آبشار نیز انجام شده است.

وال‌استریت جورنال همچنین نوشت که بر اساس گزارش جدید آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ایران ساخت «اورانیوم فلزی» را آغاز کرده است.

ایران پیشتر از قصد خود برای تولید «اورانیوم فلزی» که در ساخت بمب هسته‌ای نیز کاربرد دارد، خبر داده بود و فرانسه، آلمان و بریتانیا، روز ۲۷ دی، در بیانیه‌ای مشترک ضمن ابراز «نگرانی عمیق» نسبت به اقدامات هسته‌ای ایران تاکید کرده بودند چنانچه جمهوری اسلامی خواستار «حفظ» توافق برجام است، باید تولید اورانیوم فلزی را فورا متوقف کند.

در بیانیه مشترک تروئیکای اروپایی آمده که «تولید فلز اورانیوم دارای پیامدهای بالقوه سنگین نظامی است» و این در حالی است که ایران «هیچ‌گونه توجیه پذیرفتنی غیرنظامی» برای اقدام‌های اخیرش ندارد.

ایران به دنبال خروج آمریکا از برجام در دولت دونالد ترامپ و بازگشت تحریم‌های گسترده واشینگتن، از تعهدات هسته‌ای خود در چارچوب این توافق عدول کرده است.

در آستانه روی کار آمدن دولت جو بایدن، و خروج دونالد ترامپ از کاخ سفید، مجلس شورای اسلامی در ۱۲ آذر امسال با تصویب طرح «اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها»، راه را برای کاهش تعهدات باقیمانده ایران باز کرد.