در ادامه خواستهای جهانی از طالبان مبنی به رهایی فعالان زن در افغانستان، دبیرکل سازمان ملل متحد نسبت به سلامتی آنان شدیداً ابراز نگرانی کرد و از طالبان خواست با تامین امنیت، شرایط بازگشت آنان را به خانههای خود فراهم نمایند.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، پنجشنبه ۱۰ فوریه ۲۰۰۰، در توئیتی نوشت که در مورد رفاه زنان فعال ناپدید شده در افغانستان نگران است.
گوترش نوشت «من به طور فزایندهای در مورد رفاه زنان فعال ناپدید شده در افغانستان نگران هستم. چندین تن ناپدید شده اند و از شماری از آنان هفته هاست که خبری نیست.»
او در ادامه تاکید کرد: «من با جدیت از طالبان میخواهم که امنیت آنها را تضمین کنند تا بتوانند به خانههای خود برگردند.»
خشم جهان از ناپدید شدن فعالان زن افغان به طالبان
دِبرا لاینز، نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد برای افغانستان، دیروز چهارشنبه با امیرخان متقی، سرپرست وزارت امور خارجه طالبان در کابل دیدار کرد و خشم جهان از ناپدید شدن فعالان زن افغان را به او ابلاغ نمود.
نمایندگی سیاسی سازمان ملل در کابل نوشت که امیرخان متقی در این دیدار اطمینان داده است که برای حل این مسئله تلاش میکند.
نمایندگی سازمان ملل در ادامه نوشت: «ملل متحد به دخیل ساختن طالبان برای حمایت از رفاه و حقوق همه افغانها ادامه میدهد.»
دبرا لاینز در روزهای گذشته با شمار دیگری از مقامهای ارشد طالبان از جمله عبدالسلام حنفی، معاون رئیس الوزرا(نخست وزیر) نیز در بارۀ ناپدید شدن فعالان زن افغان گفتگو کرد و خواهان انجام همه اقدامات برای تضمین آزادی آنها شد.
از سوی دیگر، بیش از ۲۰ نهاد و سازمان بینالمللی فعال در عرصه حقوق بشر و حقوق زنان با انتشار اعلامیهای مشترک ادامه «بدرفتاری، آزار و اذیت و نقض حقوق بشری فعالان زن افغانستان توسط را طالبان» را شدیداً محکوم کردند.
در این اعلامیهای مشترک تاکید شده که طالبان باید معترضان زن را آزاد کنند و به آزار و اذیت جامعه مدنی و فعالان حقوق زن پایان دهند.
با وجود خواستههای جهانی از طالبان برای تضمین آزادی و امنیت فعالان زن افغان، دولت هنوزهم در مورد ناپدید شدن فعالان زن افغان مسئولیت نمیگیرد و اظهار بیخبری میکند.
در چند هفتۀ اخیر شماری از بانوان فعال در زمینۀ دفاع از حقوق زنان در افغانستان بازداشت و یا ناپدید شدهاند. نیروهای طالبان روز چهارشنبه ۲٩ جدی (دی)، خانمتمنا زریاب پریانی، از بانوان فعال در اعتراض به ناگرفته شدن حقوق زنان و سه خواهر او، زرمینه، شفیقه و کریمه را شب هنگام در خانۀ آنان دستگیر کردند. ویدیویی از خانم تمنا زریاب در شبکه های اجتماعی انتشار یافته که فریاد آنان را ظاهراً هنگام آمدن طالبان در مقابل دروازه خانه حکایت میکند. تمنا زریاب در لحظات پایانی این ویدئوی کوتاه فریاد میزند «کمکم کنید، طالبان به خانهام آمدهاند». از سرنوشت آنان تا کنون هیچ خبری بدست نیامده است.
خانم پروانه ابراهیم خیل، نیز ساعت چهار عصر همان روز در حالیکه شوهر خواهرش او را همراهی میکرده در مقابل دروازه ریاست پاسپورت (گذرنامه) در کابل توسط نیروهای طالبان بازداشت شده است.
خانم عالیه عزیزی، مدیر زندان زنانه ولایت هرات افغانستان، در روز شنبه ۱۱ میزان (مهرماه) با تلفن به محل کار خوانده شد و از آن هنگام هرگز به خانه برنگشته است. او که در آکادمی نظامی هرات تحصیل کرده بود، در نیروی پلیس این شهر به درجۀ جنرالی نائل آمده و ریاست زندان زنان هرات را بر عهده داشت.