ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران روز دوشنبه برای دیدار رسمی با امیر قطر و شرکت در مجمع کشورهای صادرکننده گاز(GECF) وارد دوحه شد. امیر قطر تایید کرد که در دیدار با ابراهیم رئیسی بر سر مذاکرات هستهای وین صحبت کردهاند.
در آغاز این سفر دو روزه، ابراهیم رئیسی و شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر با یکدیگر گفتگو کردند و چند توافق دوجانبه و تفاهمنامه به امضا رسید.
آقای رئیسی پیش از ورود به دوحه ابراز امیدواری کرده بود که سفر به قطر، روابط سیاسی و تجاری ایران را با کشورهای عربی خلیج فارس تقویت کند.
آخرین بار، یازده سال پیش، یک رئیس جمهور ایران به قطر سفر کرده بود.
او امروز در حالی وارد دوحه شد که مذاکرات هستهای با هدف توافق سال ۲۰۱۵ در وین جریان است و طرفهای درگیر در گفتوگوها میگویند مذاکرات به “مرحله نهایی” رسیده است.
امیر قطر در جریان کنفرانس خبری مشترک با ابراهیم رئیسی تایید کرد که آن دو بر سر مذاکرات هستهای وین نیز صحبت کردهاند. او اضافه کرد که دوحه آماده است تا برای دستیابی به یک راه حل قابل توافق برای همه طرفین حاضر در وین آنچه میتواند انجام دهد.
آقای رئیسی نیز در این نشست خبری گفت آمریکا باید ارادهاش را برای لغو تحریم ها اثبات کند.
در هفتههای اخیر، به دنبال سفر وزیر امور خارجه قطر به تهران و واشنگتن، نام قطر به عنوان میانجیگر ایران و آمریکا برای توافق مجدد بر سر احیای توافق هستهای برجام مطرح شد.
در مذاکرات هستهای وین، آمریکا به طور غیرمستقیم و چین، روسیه، فرانسه، بریتانیا و آلمان به طور مستقیم با ایران مذاکره میکنند.
برجام برای همسایگان و رقبای منطقهای ایران نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
عربستان و متحدانش در خلیج فارس از قدرتهای جهانی درگیر در مذاکرات هستهای خواستهاند تا در این مذاکرات به برنامه موشکی ایران و گروههای نیابتی مورد حمایت ایران در منطقه نیز بپردازند. ایران اما اعلام کرده بود که در مذاکرات وین حاضر به گفتوگو بر سر این موضوعات نیست.
شرکت در مجمع کشورهای صادرکننده گاز
یکی دیگر از اهداف این سفر، شرکت ابراهیم رئیسی در مجمع کشورهای تولید و صادرکننده گاز در جهان (GECF) عنوان شده است. این مجمع به اوپک گازی نیز شهرت دارد.
ابراهیم رئیسی پیش از ترک تهران برای شرکت در اجلاس گاز که روز سه شنبه برگزار می شود، گفت که ایران یکی از موسسان این مجمع است و در کنار روسیه و قطر جزو سه کشور مهم تولیدکننده و صادرکننده به شمار میآید.
قطر روابط خوبی با ایران دارد.
پس از آن که عربستان سعودی و متحدانش قطر را در اواسط سال ۲۰۱۷ میلادی تحریم کردند، تهران از دوحه حمایت کرد.
در عین حال، ایران و قطر در یک میدان گازی بزرگ هم با یکدیگر شریکاند.
در این سفر وزرای امور خارجه، نفت، نیرو، راه و شهرسازی و صنعت، معدن و تجارت نیز ابراهیم رئیسی را همراهی میکنند.
رئیسی به امیر قطر ظهر ناهار می دهند…………………………