مجلس اعلای پارلمان روسیه درخواست ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور، برای استقرار نیرو در خارج از خاک این کشور را تصویب کرد.
این اقدام یک روز بعد از صدور دستور آقای پوتین برای ورود نیروهای روس به عنوان “صلحبان” به مناطق شرقی اوکراین و به رسمیت شناختن جدایی دو منطقه دونتسک و لوهانسک از سوی او صورت میگیرد.
درخواست آقای پوتین بدون هیچ مخالفتی و به اتفاق آرا در مجلس اعلا یا سنای روسیه تصویب شد.
همزمان رئیس جمهور روسیه گفت که پیادهسازی نیرو در اوکراین به “بستگی به وضعیت میدانی” دارد.
با وجود این دبیر کل ناتو اعلام کرد شواهد نشان میدهد که نیروهای روسیه در حال ورود به مناطق تحت کنترل جداییطلبان در شرق اوکراین هستند.
تصمیم رئیس جمهور روسیه برای شناسایی دو منطقه شرق اوکراین و صدور دستور ورود نیروهای نظامی به این مناطق با محکومیت شدید قدرتهای غربی و تشدید تحریمها علیه روسیه همراه شده است.
بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا اعلام کرد که در واکنش به اقدامات روسیه پنج بانک این کشور را تحریم میکند.
آقای جانسون گفت که علاوه بر این، اموال سه نفر از سرمایهداران بزرگ روسیه از جمله گنادی تیمچنکو، میلیاردر فعال در صنایع انرژی و حمل و نقل نیز در بریتانیا مسدود میشود و این افراد حق سفر به بریتانیا را نخواهند داشت.
بعضی از سیاستمداران بریتانیایی این تحریمها را کماثر خواندهاند و خواهان برخورد جدیتر با روسیه شدهاند.
همزمان اولاف شولتز، صدر اعظم آلمان اعلام کرد که مجوز پروژه خط لوله نورد استریم ۲ برای تامین گاز از روسیه را تعلیق میکند.
اقدام آلمان برای توقف این خط لوله جنجالی با استقبال اوکراین، آمریکا و بریتانیا روبرو شد هر چند که روسیه با انتقاد از این کار درباره افزایش شدید قیمت گاز در اروپا هشدار داده است.
اتحادیه اروپا وعده اقدامی متحد و شدید در برابر روسیه و برای نشان دادن همبستگی با اوکراین را داده است.
این اتحادیه طرحی را برای تحریم صدها مقام و سیاستمدار روسیه و محدود کردن دسترسی این کشور به بازارهای اروپایی ارائه داده که قرار است درباره آن رایگیری شود.
آمریکا هم اقدام روسیه را “آغاز یک حمله نظامی” خوانده و وعده تحریمهای سنگین علیه روسیه با همراهی متحدان غربیاش را داده است. واشنگتن امروز میزبان دمیترو کولبا، وزیر خارجه اوکراین است.
رهبران گروه هفت، مشتکل از هفت اقتصاد برزگ جهان، تصمیم روسیه برای به رسمیت شناختن دونستک و لوهانسک را محکوم کردهاند.
پوتین: به دنبال احیای امپراتوری نیستم
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، یک روز بعد از صدور دستور ورود نیروهای ارتش به شرق اوکراین گفت که به دنبال “احیای امپراتوری روسیه” نیست.
آقای پوتین در دیدار با الهام علیاف، رئیس جمهوری آذربایجان، گفت: “پیشبینی میکردیم که بگویند روسیه به دنبال بازسازی امپراتوری در مرزهای قدیمی است… این موضوع هیچ ربطی به واقعیت ندارد.”
آقای پوتین گفت که به تمامیت ارضی همسایگان روسیه احترام میگذارد اما افزود وضعیت اوکراین به خاطر دخالت خارجی متفاوت است.
پیشتر وزیر دفاع اوکراین در واکنش به تصمیم روسیه برای به شناسایی استقلال دو منطقه در شرق اوکراین، گفته بود که کرملین به دنبال “احیای اتحاد جماهیر شوروی” و ایجاد “دیوار برلین جدید” است.
ولادیمیر پوتین دیروز در نطقی طولانی موجودیت تاریخی اوکراین را زیر سوال برد
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه با اعلام به رسمیت شناختن دو منطقه دونتسک و لوهانسک، دستور ورود نیروهای نظامی را با عنوان “صلحبان” به این دو منطقه تحت کنترل جداییطلبان اوکراین داده است.
آمریکا ادعای صلحبان بودن نیروهای اعزامی روسیه به دونتسک و لوهانسک را “بیمعنی” خوانده و همراه متحدان غربیاش اعلام کرده که تحریمهای شدیدتری را علیه روسیه اعلام میکند.
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه با کماهمیت خواندن واکنش غربیها گفته است که مسکو به تحریمهای عادت کرده است.
آقای لاوروف همچنین گفته است که تعیین مرزهای دو منطقه شرق اوکراین موضوعی است که در آینده به آن رسیدگی خواهد شد.
رئیس جمهور اوکراین دیشب به مردم این کشور گفت که اوکراین هراسی از روسیه ندارد و تسلیم هیچ چیز و هیچ کس نخواهد شد.
پیش از آن ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در نطقی طولانی، موجودیت تاریخی اوکراین را زیر سوال برد و به شدت از دخالت غربیها و ناتو در منطقه انتقاد کرد.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین اقدام روسیه را تهدیدی امنیتی برای کل اروپا خوانده و خواهان واکنش قاطع غرب شده است.
روسیه از قدرتهای غربی خواسته بود که به هیچ وجه عضویت اوکراین در پیمان ناتو را در نظر نداشته باشند.
دستور آقای پوتین برای ورود نیروهای روسیه به شرق اوکراین و همین طور شناسایی دو منطقه جدایطلب واکنشهای سیاسی و پیامدهای اقتصادی زیادی داشته است.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا اقدام آقای پوتین را “بیشرمانه و قابل پیشبینی” و بهانهای برای آغاز جنگ خواند.
آمریکا در اولین اقدام تحریمهایی را علیه مناطق تحت کنترل شورشیان اوکراین اعمال کرد. ایالات متحده شهروندان خود را از هرگونه سرمایهگذاری، تجارت یا تامین مالی در مناطق تحت کنترل جداییطلبان منع کرد.
بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا گفت که مسکو تمامیت ارضی اوکراین را نقض کرده و قوانین بینالمللی را “به کل زیر پا گذاشته است.”با وجود این سخنگوی آقای جانسون گفت که اقدام روسیه را هنوز یک “حمله تمام عیار” تلقی نمیکند.
وزارت خارجه بریتانیا سفیر روسیه در لندن را برای اعتراض به مسکو احضار کرده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران اما “مداخلات و اقدامات تحریکآمیز ناتو با محوریت آمریکا” را باعث پیچیدهتر شدن شرایط منطقه خوانده و خواهان خویشتنداری تمام طرفها شده است.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، شناسایی دو منطقه جداییطلب از سوی روسیه را “غیر قابل قبول” خوانده و خواهان پایبندی طرفهای درگیر به قوانین بینالمللی شده است.
بالا رفتن تنش در منطقه و نگرانی از اختلال در عرضه، قیمت نفت در بازارهای جهانی را به ۱۰۰ دلار در هر بشکه رسانده است.
قدرتهای غربی میگویند تصمیم روسیه برای اعزام نیرو عملا به مذاکرات صلح با اوکراین هم پایان میدهد.
توافقنامه مینسک بین اوکراین و روسیه برنامهای را برای پایان دادن به درگیری بین نیروهای جداییطلب اوکراینی تحت حمایت روسیه در منطقه دونباس اوکراین مشخص کرده است. این منطقهای است که لوهانسک و دونتسک در آن قرار دارند.
شادی طرفداران روسیه در منطقه دونتسک در شرق اوکراین
ساعتی پس از آن که روسیه دو منطقه تحت کنترل شورشیان جداییطلب شرق اوکراین را به رسمیت شناخت، شورای امنیت سازمان ملل متحد جلسهای اضطراری برگزار کرد.
در این نشست، واسیلی نبنزیا سفیر روسیه در سازمان ملل، اوکراین را به تجاوز متهم کرد و گفت مسکو همچنان برای راه حل دیپلماتیک آماده است. او با دفاع از تصمیم روسیه گفت کشور نمیتوانست اجازه دهد که یک “حمام خون جدید” در دونباس به راه بیفتد.
اوکراین ادعاها درباره تشدید درگیریهای خونین در این مناطق را رد میکند.
در سخنانی دیگر در نشست ویژه شورای امنیت، ژانگ جون سفیر چین، خواستار “خویشتنداری” طرفین شد و اعلام کرد چین از تلاشها برای ارائه یک راه حل دیپلماتیک استقبال میکند.
در ادامه اما لیندا توماس گرینفیلد، سفیر آمریکا در سازمان ملل تصمیم روسیه برای به رسمیت شناختن دو منطقه تحت کنترل جداییطلبان شرق اوکراین را محکوم کرد.
او استقرار نیروهای موسوم به صلحبان در شرق اوکراین را “بیهوده” خواند و گفت “ما میدانیم که آنها واقعا چه هستند”.
سفیر آمریکا در سازمان ملل گفت که به رسمیت شناختن استقلال لوهانسک و دونتسک بخشی از تلاش روسیه جهت زمینهسازی برای حمله “بیشتر” به اوکراین است. اظهارات سفیر آمریکا در سازمان ملل به اقدامات روسیه در سال ۲۰۱۴ اشاره دارد، زمانی که این کشور کریمه را تصرف و از شورشیان جداییطلب در منطقه دونباس حمایت کرد.
در همین حال استفان دوجاریک سخنگوی دبیر کل سازمان ملل متحد گفت که آنتونیو گوترش تصمیم روسیه را ناقض تمامیت ارضی و حاکمیت ملی اوکراین و ناسازگار با اصول منشور سازمان ملل میداند.
پیشتر، کاخ سفید اعلام کرد که جو بایدن رئیس جمهور آمریکا با امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه و اولاف شولتز صدراعظم آلمان تلفنی صحبت کرده است و این رهبران اقدام روسیه را به شدت محکوم کردند و در مورد چگونگی ادامه هماهنگی گامهای بعدی خود بحث کردند.
در همین رابطه اولاف شولتس صدراعظم آلمان گفته است که “خط لوله نورد استریم ۲ نمیتواند ادامه یابد”. صدراعظم آلمان میگوید، با توجه به آخرین اقدامات روسیه، صدور گواهینامه خط لوله گاز نورد استریم ۲ در دستور کار نیست.
خط لوله بین روسیه و آلمان در سپتامبر گذشته تکمیل شد اما هنوز عملیاتی نشده است.