در شرایطی که طالبان به موازات مذاکرات صلح بر عملیات تروریستی خود در افغانستان افزوده و امنیت این کشور بیش از همیشه در خطر است، دولت و پارلمان آلمان بر سر تمدید ماموریت یا خروج سربازان خود دستخوش اختلاف شده اند. این اختلاف نظرها در زمانی اوج گرفته که از یک سو تکلیف طرح دونالد ترامپ برای کاستن ۲هزار تن از نیروهای آمریکائی در افغانستان روشن نیست و از سوی دیگر داعش هم افغانستان را به صحنه ترورهای خود تبدیل کرده است.

به گزارش خبرگزاری آلمان، هایکو ماس وزیرخارجه این کشور با توجه به این که صلح افغانستان همچنان بدون چشم انداز باقی مانده، تصمیم دارد ماموریت ارتش آلمان در این کشور را برای یک سال دیگر تمدید کند، ولی این تصمیم در حال حاضر با موافقت همه احزاب حاضر در مجلس فدرال روبرو نیست.

اشپیگل آنلاین امروز، شنبه ۱۳ فوریه/۲۵بهمن، به نقل از خبرگزاری آلمان گزارش داده است: “در واکنش به پیشنهاد وزیرخارجه، فراکسیون حزب دموکرات آزاد خواستار یک “تحلیل جدی” از نتیجه حضور بیست ساله در افغانستان شده و حزب چپ حتی مطرح کرده است که ماموریت سربازان آلمان در افغانستان باید کاملا پایان یابد.

چشم انداز تیره صلح

ماموریت نیروهای آلمانی در افغانستان در پایان ماه مارس امسال پایان می یابد و اگر مجلس فدرال تمدید آن را تصویب نکند، این نیروها باید خاک افغانستان را ترک کنند. هایکو ماس در توجیه پیشنهاد تمدید ماموریت ارتش و تقویت آن گفته است که به نظر نمی رسد طرح صلح دولت افغانستان با اسلامگرایان مسلح طالبان تا پایان ماه مارس به نتیجه برسد. به این دلیل ما باید آماده تمدید ماموریت ارتش باشیم.

ارتش آلمان در چارچوب ماموریت ناتو می تواند نیروهای خود را با وظیفه مشاوره، آموزش و پشتیبانی از نیروهای امنیتی بومی در افغانستان مستقر کند. دولت تصمیم دارد این ماموریت را برای یکسال تمدید کند و هزینه این کار را ۴۲۷ میلیون و ۵٠٠ هزار یورو برآورد کرده است، اما تمدید ماموریت بدون تصویب مجلس فدرال امکان پذیر نیست.

توافق لرزان آمریکا و طالبان

بحث پایان ماموریت نیروهای خارجی از افغانستان از زمانی اوج گرفت که دولت ترامپ توافقنامه ای را برای صلح با طالبان امضا کرد. در چارچوب این توافقنامه، قرار شد نیروهای ناتو تا آخر آوریل امسال خاک افغانستان را ترک کنند و در مقابل طالبان به مذاکرات صلح با دولت افغانستان ادامه دهند و از علمیات خشونت آمیز خود بکاهند. اما به رغم آغاز مذاکرات صلح در سپتامبر سال ۲٠۲٠، عملیات تروریستی منتهی به قتل نظامیان و غیرنظامیان در افغانستان کاهش نیافته است.

از دید وزیرخارجه آلمان، با حضور جو بایدن در کاخ سفید واشنگتن مشارکت آلمان با آمریکا در بحران های بین المللی امکان پذیرتر شده است. اشپیگل آنلاین به نقل از هایکو ماس نوشته است: “ما می خواهیم که ماموریت خود را به صورت کامل و با پذیرش مسئولیت به پایان برسانیم تا مذاکرات صلح به خطر نیافتد”.

فرش قرمز برای تروریست ها

بسیاری از کارشناسان امور افغانستان با هایکو ماس اتفاق نظر دارند که خروج نیروهای ناتو از خاک افغانستان صحنه را برای قدرت طلبی بیشتر طالبان مهیا خواهد کرد. هم اکنون بخش های وسیعی از خاک افغانستان در کنترل نیروهای طالبان است. آن ها برای تحمیل شرایط خود از یک سو به عملیات تروریستی در داخل خاک افغانستان افزوده اند و از سوی دیگر به تلاش های خود برای جلب حمایت های خارجی گسترش داده اند.

به تازگی نیروهای طالبان مذاکرات صلح را در دوحه پایتخت قطر رها کردند و به تهران رفتند تا با رهبران سیاسی جمهوری اسلامی دیدار و گفت و گو کنند. در گزارش ها آمده بود که آن ها حتی با علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی دیدار کرده اند. آن ها سپس به روسیه و چند کشور دیگر سفر کردند و عملا در صحنه سیاست بین المللی رسمیت یافتند.

در کنار عملیات خشونت آمیز طالبان، نیروهای داعش نیز پس از شکست در عراق و سوریه افغانستان را به حوزه عملیات تروریستی خود تبدیل کرده اند.

جمعه شب، ۱۲ فوریه/۲۴ بهمن؛ در حمله یک گروه مسلح در ولایت کُنَر پنج پلیس به قتل رسیدند. بنا به اعلام وزارت کشور افغانستان روز شنبه نیز در قندهار عملیات انتحاری مردی که وابسته به طالبان معرفی شده است ۱۲ مامور پلیس را به شدت زخمی کرد. این تروریست یک خودرو بمب گذاری شده را در یک پست کنترل پلیس منفجر کرد.

دلایل مخالفت با ادامه ماموریت سربازان آلمانی

کارشناس امور دفاعی حزب لیبرال (دموکرات آزاد) آلمان در توجیه دلایل تردید این حزب در مورد ادامه ماموریت نیروهای آلمان در خاک افغانستان به روزنامه “فونک” گفته است: “ارتش آلمان مدت ها است خودش را برای ترک خاک افغانستان آماده کرده و اگر قرار باشد ماموریت آن پس از ماه آوریل تمدید شود، دولت باید دلایل قانع کننده ای را به مجلس فدرال ارائه کند”. وی افزوده است: “پس از بیست سال استقرار در افغانستان ما یک تحلیل جدی به سربازانی که در جریان این ماموریت طولانی جان باخته اند مدیون هستیم”.

قائم مقام حزب چپ فراتر از این رفته و گفته است: “بمب گذاری های هر روزه به رغم حضور بیست ساله هزاران سرباز نیروهای بین المللی در افغانستان ادامه دارند و همچنان صلح در این کشور چشم اندازی ندارد. در این میان، ماموریت سربازان ما که قرار بود کوتاه مدت باشد، به یک ماموریت پایدار تبدیل شده و سودی هم برای افغانستان نداشته است، بنابراین در بیست سالگی باید پایان یابد”.

حزب چپ آلمان که در مجلس فدرال حضور دارد، از وزیر دفاع کشور خواسته است که سرانجام طرحی استراتژیک برای خروج از افغانستان تسلیم مجلس فدرال کند.