همزمان با سومین روز جنگ در اوکراین، امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه گفت جنگی طولانی با تبعات بلندمدت در اوکراین در پیش است و جهان باید خود را برای جنگی طولانی آماده کند. گزارش های سومین روز جنگ را در ادامه بخوانید:
کییف مقررات حکومت نظامی را تشدید میکند
شهردار کییف با اشاره به شرایط این شهر، از تشدید مقررات حکومت نظامی (منع آمد و شد) در پایتخت اوکراین خبر داد. تارنمای روزنامه لو فیگارو، به نقل از ویتالی کلیچکو اعلام کرد: هرکس بین ساعت ۱۷ تا هشت صبح در خیابانهای کییف باشد به عنوان دشمن با وی رفتار میشود.پیش از این، ساعات منع تردد شبانه در کی یف از ۱۰ شب تا ۷ صبح بود. وی اضافه کرد: کلیه غیرنظامیانی که در زمان منع رفت و آمد در خیابان باشند جزو گروههای خرابکار و شناسایی دشمن محسوب میشوند.
یکصد هزار اوکراینی وارد لهستان شدند
معاون وزیر کشور لهستان اعلام کرد که از زمان اقدام نظامی روسیه در اوکراین، دست کم یکصد هزار شهروند اوکراینی از مرز لهستان عبور کرده و وارد این کشور شدند. به گزارش تارنمای روزنامه فرانسوی لو فیگارو، پاول شفرناکر روز شنبه در گفت و گو با خبرنگاران در پست مرزی مدیکا اظهار داشت: از آغاز عملیات نظامی در اوکراین و تا به امروز، در تمام طول مرز با این کشور، صد هزار نفر از اوکراین به لهستان آمده اند.
بانکهای چینی تامین مالی برای خرید کالاهای روس را محدود میکنند
چند بانک دولتی چینی تامین مالی برای خرید مواد خام از روسیه را از بیم تحریم های غرب در پی حمله به اوکراین، محدود می کنند.
خبرگزاری بلومبرگ نوشت: پکن و مسکو مناسبات خود را از زمان الحاق کریمه به روسیه در سال ۲۰۱۴ و تحریم های متعاقب غرب تقویت کرده اند و این غول آسیایی برای افزایش رشد خود بر میزان خرید از کالاهای روسی افزوده است، به طوری که حدود ۳۰ درصد از نفت و گاز روسیه در حال حاضر به چین فروخته می شود.
بلومبرگ مدعی شده است که با تهاجم روسیه به اوکراین، دستکم دو بانک بزرگ دولتی چین به نام های «آی سی بی سی» و «بانک چین» تامین مالی برای خرید کالاهای روسی را محدود می کنند. منابع مطلع به این رسانه گفتند که این تصمیم بابت این ترس اتخاذ شده که فراهم کردن زمینه تامین مالی به منزله حمایت از حمله مسکو است و خطر تحریم آمریکا و متحدانش را در بر دارد.
این خبرگزاری آمریکایی در عین حال تاکید کرده که این اقدام ممکن است موقتی باشد.
آی سی بی سی بزرگترین بانک جهان از نظر دارایی است، در حالی که بانک چین بزرگترین بانک تجاری چین برای مبادلات ارزی است. تحریم های آمریکا می تواند به طور بالقوه این دو بانک را از دسترسی به دلار محروم کند.
این گزارش در ادامه می افزاید: چین در مورد مناقشه اوکراین در تنگنای دیپلماتیک قرار دارد و نمی خواهد به طور مستقم با متحدش روسیه مخالفت کند.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه چندی پیش حین سفر به چکن برای المپیک زمستانی، توافقنامه های مهمی را با شی جین پینگ همتای چینی اش امضا کرد و دو کشور به طور قابل توجهی در زمینه تقویت سطح همکاری در بخش مالی و عرصه گاز توافق کردند.
اما اگرچه پکن تهاجم به اوکراین را محکوم نکرده، از حمایت آشکار آن نیز خودداری کرده است.
چین روز جمعه به قطعنامه سازمان ملل در محکومیت حمله روسیه به اوکراین رای ممتنع داد و خواستار عقب نشینی فوری نیروهای روس از اوکراین شد که روسیه آن را وتو کرد.
روز شنبه سفارت چین در اوکراین به شهروندان چینی توصیه کرد از نمایش علائم شناسایی خودداری کنند، تنها چند روز پس از آنکه به آنها گفته بود به هنگام ترک کی یف به طور واضح پرچم چین را روی خودروهای خود قرار دهند.
چک و هلند کمک های نظامی به اوکراین ارسال می کنند
به گزارش امروز منابع غربی، کشورهای اروپایی چک و هلند به اوکراین کمک های نظامی ارسال می کنند. خبرگزاری رویترز نوشت که هلند ۲۰۰ قبضه موشک دوش پرتاب پدافند هوایی استینگر به اوکراین ارسال می کند. رسانه های چک نیز خبر دادند که دولت این کشور موافقت کرده تا مهمات و تسلیحات به ارزش ۸ میلیون و ۶۰۰ هزار دلار به اوکراین ارسال کند.
اقدام نظامی روسیه در اوکراین؛ نگرانی کشورهای عربی از تامین گندم و ایجاد ناآرامی
رویارویی نظامی روسیه و اوکراین، بسیاری از کشورهای عربی را چون مصر، لبنان و یمن نگران تامین گندم و در پی آن بروز ناآرامی در این کشورها کرده است. اندیشکده خاورمیانه با اشاره به اینکه برای بسیاری از کشورهای عربی درگیری نظامی دو کشورروسیه و اوکراین به معنای نان کمتر بر سر سفرههاست، پیش بینی کرد: اگر جنگ، عرضه گندم به جهان عرب را که به شدت به واردات مواد غذایی وابسته است مختل کند، این بحران میتواند تظاهرات و بیثباتی جدیدی در چندین کشور ایجاد کند.
مدودف: تحریمهای روسیه بر عملیات نظامی در اوکراین تاثیری نمی گذارد
دیمیتری مدودف معاون رئیس شورای امنیت روسیه اعلام کرد که تحریم هایی که بر روسیه وضع می شود، بر روند اجرای عملیات روسیه در اوکراین تاثیری نمی گذارد. مدودف روز شنبه در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی روسی «وکنتاکته» نوشت: تحریم ها وضعیت را تغییر نمی دهد و عملیات نظامی روسیه در اوکراین برای دفاع از منطقه دونباس، بطور کامل اجرا می شود.
نگرانی از امنیت نیروگاه هسته ای اوکراین افزایش یافته است
نشریه گاردین در گزارشی همزمان با حمله روسیه به اوکراین و به نقل از برخی کارشناسان، مدعی شد نگرانی درباره امنیت ۱۵ راکتور هسته ای اوکراین و احتمال بروز فاجعه زیست محیطی افزایش یافته است. گاردین به نقل از کارشناسان نوشت: چهار نیروگاه برق هسته ای اطراف اوکراین دارای لایه هایی از سامانه های ایمنی برای جلوگیری از فاجعه ذوب شدن هسته آنها هستند. اما با توجه به جنگ تمام عیاری که ولادیمیر پوتین علیه اوکراین به راه انداخته است، خطر از دست رفتن یکباره لایه های امنیتی افزایش یافته است.
رسانه روسی: صدها نظامی اوکراینی در دونباس تسلیم شدند
شبکه تلویزیونی روسیه۲۴ روز شنبه با اشاره به ادامه پیشروی نیروهای ارتش جمهوری خلق لوگانسک، اعلام کرد که بسیاری از سربازان اوکراینی یا عقب نشینی می کنند و یا خود را تسلیم نیروهای لوگانسک می کنند. در صحنه هایی که این شبکه روسی پخش کرد، جمعی از سربازان اوکراینی در یک سالن بزرگ نشان داده شد که از رفتار نیروهای لوگانسکی ابراز خرسندی می کردند و برخی نیز مشغول مکالمه تلفنی با خانواده های خود با گوشی های تلفن همراه داده شده از سوی نظامیان لوگانسکی بودند.
اوکراین خواستار تحریم نفتی روسیه در جهان شد
وزیر امورخارجه اوکراین از جامعه جهانی خواست تحریم نفتی علیه روسیه اعمال کنند. “دمیترو کولبا” طی پیامی در توییتر از جامعه جهانی خواست موضوع انزوای کامل روسیه از جمله ممنوعیت خرید نفت خام این کشور را در دستورکار قرار دهد. وزیر امورخارجه اوکراین در این پیام توییتری نوشت: از جامعه جهانی می خواهم به طور کامل روسیه را منزوی، سفرای این کشور را اخراج و ممنوعیت نفتی علیه مسکو اعمال شود و اقتصاد روسیه را نابود کند.
نشست لهستان، لیتوانی و آلمان برای اعمال تحریمها علیه روسیه
سخنگوی دولت لهستان اعلام کرد که نخست وزیر لهستان و رئیس جمهوری لیتوانی امروز با صدراعظم آلمان در برلین دیدار می کند تا در مورد اعمال تحریمها علیه روسیه مذاکره کنند. پیوتر مولر در پیامی در تویینر عنوان کرد: به ابتکار نخست وزیر لهستان این نشست در برلین برگزار می شود. وی افزود: اتحادیه اروپا باید فورا یک بسته تحریم های سخت را علیه روسیه تصویب کند.
روسیه آسمان خود را به روی هواپیماهای لهستان، چک و بلغارستان میبندد
روسیه که در پاسخ به اقدام انگلیس برای منع پرواز هواپیماهای شرکت ایرفلوت، حریم هوایی خود را به هواپیماهای مسافربری انگلیس بست، برای اقدام مشابهی در مورد هواپیماهای کشورهای لهستان، چک و بلغارستان آماده می شود. یک مقام هواپیمایی روسیه روز شنبه به خبرگزاری دولتی تاس گفت: روسیه نامه های رسمی در مورد بسته شدن حریم هوایی بلغارستان، لهستان و چک به روی هواپیماهای مسافربری روسیه دریافت کردو همینک اقداماتی که در این مورد باید انجام دهد را ارزیابی می کند.
مکرون هشدار داد: جهان آماده جنگی طولانی در اوکراین باشد
خبرگزاری فرانسه به نقل از امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه نوشت که جهان باید خود را برای جنگی طولانی در اوکراین آماده کند. این جنگ طولانی خواهد بود و تبعات طولانی مدت نیز خواهد داشت. باید آماده باشیم.
رسانه روسی: روسیه برای جلوگیری از ساخت بمب اتمی در اوکراین نیروگاه چرنوبیل را تصرف کرد
شبکه دوم تلویزیون دولتی روسیه اعلام کرد که روسیه به اوکراین اجازه ساخت بمب اتمی نمی دهد و به همین دلیل ارتش روسیه نیروگاه هسته ای چرنوبیل را تحت کنترل خود درآورده است. این شبکه در گزارشی اعلام کرد که روسیه هیچگاه به اوکراین اجازه ساخت بمب اتمی نمی دهد و بلندپروازیهای اتمی کی یف خطرناک است. در این گزارش گفته شد که اطلاعات مبنی بر این که سطح تشعشعات رادیواکتیو نیروگاه هسته ای چرنوبیل بالا است، واقعیت ندارد و وزارت دفاع روسیه اعلام کرده است که وضعیت این نیروگاه عادی است.
زلنسکی: محموله مهمات غربی در راه اوکراین است
رئیس جمهوری اوکراین در پیامی در صفحه توئیترش از یک تماس تلفنی جدید با رئیس جمهوری فرانسه خبر داد و نوشت که محموله ای سلاح و مهمات ازسوی شرکای اوکراین در غرب، درحال انتقال به این کشور است.
استقرار ۱۵۰ فروند بالگرد در مرز بلاروس با اوکراین
رویترز در گزارشی نوشت تصاویر جدید ماهواره ای علاوه بر رویت تقویت قوای نظامی در مرز بلاروس با اوکراین، حاکی است که حدود ۱۵۰ فروند بالگرد ترابری نیز دراین منطقه مستقر شده اند. عکس های منتشر شده در رسانه ها از تصاویر ادعایی رویترز چندان واضح نیست. تصاویر ماهواره ای که روز جمعه (روز گذشته) انتشار یافت از حضور گسترده قوای نظامی و همچنین ۱۵۰ فروند بالگرد ترابری در جنوب بلاروس و در فاصله ۲۰ مایلی از مرز با اوکراین دیده می شود.
موج پناهجویان اوکراینی در مرزهای لهستان
هزاران پناهجوی اوکراینی به مرزهای لهستان رسیده اند و گزارش ها از اوضاع نابسامان در مرزهای این کشور حکایت دارد. به گزارش خبرگزاری فرانسه، هزاران اوکراینی خود را با پای پیاده یا با خودورهای شخصی به مرزهای لهستان رسانده اند و شاهدان از بروز نابسامانی در مناطق مرزی خبر میدهند.
زلنسکی: امشب حمله میکنند اما باید استقامت کنیم
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین در آخرین ساعات جمعه شب در اطلاعیهای ویدیویی هشدار داد که نیروهای روسیه در ساعات پیش رو به اوکراین یورش میبرند. زلنسکی گفت شب سختی پیش روست اما صبح فراخواهد رسید. رئیس جمهوری اوکراین افزود: “امشب دشمن از هر چه بتواند برای شکستن مقاومت ما استفاده خواهد کرد. امشب حمله میکنند. امشب ما باید استقامت پیشه کنیم. سرنوشت اوکراین همین حالا در حال رقم خوردن است.”
روسیه قطعنامه پیشنهادی علیه خود درباره اوکراین را در شورای امنیت وتو کرد
اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد عصر جمعه به وقت محلی دور هم گرد آمده اند تا پس از بحث و گفتوهای خصوصی و علنی چند روزه درباره پیش نویس قطعنامهای علیه روسیه، تصمیمگیری کنند. روسیه قطعنامه علیه خود را وتو کرد.
این سومین نشست اضطراری شورای امنیت در هفته جاری است که قرار است درباره قطعنامهای علیه روسیه که خود ریاست شورای امنیت را در ماه جاری میلادی (فوریه) برعهده دارد و یکی از اعضای دارای حق وتو است، تصمیمگیری شود.
پیش نویس قطعنامه پیشنهادی از همه طرف ها می خواهد که کاملا به تعهدات خود در توافقنامه های مینسک پایبند باشند.
پیش نویس قطعنامه پیشنهادی همچنین وظیفه و مسولیت منشور سازمان ملل برای حفظ صلح و امنیت بین المللی را خاطر نشان می کند و تقاضای آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل از روسیه برای توقف عملیات نظامی در اوکراین را تایید می کند.
در این بیانیه همچنین تصمیم ۲۳ فوریه سال ۲۰۲۲ از سوی ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه برای انجام “عملیات ویژه نظامی” در اوکراین را محکوم می کند و از گزارش های منتشر شده در مورد تلفات غیر نظامی ابراز نگرانی می کند.
این متن پیش نویس همچنین وضعیت در اوکراین را نقض صلح و امنیت بین المللی دانسته و اعلام می کند روسیه به اوکراین تجاوز کرده است.
این پیش نویس به شدیدترین شکل ممکن حمله روسیه به اوکراین را محکوم می کند و می گوید این حمله بند ۴ ماده ۲ منشور ملل متحد را نقض می کند.
این متن پیشنهادی همچنین از روسیه می خواهد فوری استفاده از زور علیه اوکراین را متوقف کند و از هرگونه تهدید غیرقانونی یا استفاده از زور علیه هر کشور عضو سازمان ملل خودداری کند.
پیش از این، یک مقام ارشد آمریکایی اعلام کرد که انتظار می رود شورای امنیت سازمان ملل روز جمعه در مورد قطعنامه ای که حمله روسیه به اوکراین را به شدیدترین شکل ممکن محکوم می کند و از روسیه می خواهد نیروهای خود را فورا عقب بکشد، رای گیری کند.
خبرگزاری آسوشتیدپرس روز پنجشنبه به وقت محلی به نقل از این مقام آمریکایی که نامش را بیان نکرد، افزود روسیه این قطعنامه را که در صورت تصویب الزام قانونی دارد، وتو خواهد کرد اما آمریکا معتقد است رای گیری در مورد این قطعنامه برای نشان دادن انزوای جهانی روسیه اهمیت دارد.
این مقام آمریکایی ادامه داد پس از آنکه روسیه قطعنامه شورای امنیت را وتو کرد، بلافاصله یک قطعنامه در مجمع عمومی ۱۹۳ عضوی سازمان ملل معرفی خواهد شد که در آن وتو وجود ندارد.
این مقام آمریکایی تاکید کرد که این قطعنامه شورای امنیت بر اساس بند ۷ منشور سازمان ملل درحال آماده سازی است که برای اجرای آن می توان از نیروی نظامی استفاده کرد.
پیش از این، منابع دیپلماتیک و خبری اعلام کردند شورای امنیت سازمان ملل روز جمعه به وقت محلی درباره پیش نویس قطعنامه ای در محکومیت عملیات نظامی روسیه در اوکراین تشکیل جلسه میدهد.
منابع دیپلماتیک و خبری نیز اعلام کرده بودند که رای گیری شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد پیش نویس قطعنامه در محکومیت عملیات نظامی روسیه در اوکراین احتمالا روز جمعه خواهد بود.
مذاکرات بر سر متن این قطعنامه پس از نشست اضطراری چهارشنبه شب شورای امنیت آغاز شده است.
هشدار روسیه در مورد پیوستن سوئد و فنلاند به ناتو
وزارت امور خارجه روسیه هشدار داده است احتمال پیوستن سوئد و فنلاند به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو)، پیامدهای سیاسی و نظامی جدی خواهد داشت و از طرف مسکو بی پاسخ نخواهد ماند.
به گزارش راشاتودی، ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه گفت که تلاش های مداوم ناتو برای کشاندن آن کشورها به مدار منافع و سیاست های فرصت طلبانه اش، از سوی روسیه بی توجه نمانده است.
وی افزود: کاملا بدیهی است که پیوستن فنلاند و سوئد به ناتو، تبعات سیاسی و نظامی جدی ای خواهد داشت که مستلزم پاسخ کافی از طرف روسیه است.
آمریکا: درهای ناتو به روی کشورهای خواهان عضویت باز است
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد موضع آمریکا و ناتو این است که درهای ناتو برای کشورهای خواهان عضویت و واجد شرایط باز است.
ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا عصر جمعه به وقت محلی در نشستی خبری در واشنگتن افزود که هر کشوری باید برای تعیین سیاست داخلی و خارجی و همکاری های خود آزاد باشد.
وی که در پاسخ به سوالی درباره پیوستن فنلاند و سوئد به ناتو سخن می گفت، ادامه داد تصمیم گیری برای پیوستن به ناتو بر عهده فنلاند و سوئد است.
این مقام وزارت خارجه آمریکا تصریح کرد موضع ثابت آمریکا و ناتو این است که درهای ناتو برای همه علاقه مندان واجد شرایط باز است.
ند پرایس اضافه کرد: اگر کشوری بخواهد به عضویت ناتو درآید تصمیم گیری در مورد آن تنها بر عهده ناتو است نه هیچ کشور دیگری.
ناتو نسبت به آنچه تعمیق همکاری با فنلاند و سوئد خوانده، ابراز رضایتمندی کرده است.
ناتو در اجلاسی که ماه ژوئن (خرداد) برگزار شد، نسبت به تقویت بیشتر این روابط در حمایت از امنیت مشترک و از جمله با آماده سازی مدیریت بحران، رزمایش ها و تبادل اطلاعات و تحلیل ها وعده داد.
همچنین در جریان سفر ینس استولتنبرگ دبیرکل ناتو به استکهلم و هلسینکی در اواخر ماه اکتبر (آبان)، این مواضع تکرار شد.
واشینگتن عالیترین مقامات روسیه را تحریم کرد؛ ممنوعیت سفر پوتین و لاوروف به ایالات متحده
در حالی که واشینگتن به دنبال افزایش فشارها بر مسکو به خاطر حمله به اوکراین است، کاخ سفید روز جمعه ۶ اسفند اعلام کرد که ایالات متحده تحریمهایی را علیه ولادیمیر پوتین و سرگئی لاوروف، رئیس جمهور و وزیر خارجه روسیه، اعمال خواهد کرد.
این اقدام کمسابقه ایالات متحده در تحریم رئیس یک دولت، یک روز پس از حمله گسترده نیروهای روسیه به اوکراین از طریق زمین و دریا و هوا رخ داده است.
جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید، گفت که اقدامات هماهنگ برای تحریم پوتین، پیام مهمی را در بر دارد و این تصمیم برای تحریم پوتین، لاوروف و دیگر مقامات روسیه پس از تماس تلفنی جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، با اورزولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپایی، اتخاذ شده است.
وی به خبرنگاران گفت: «این تصمیم مدتی است که در حال بررسی بود» و نشاندهنده دیدگاه آقای بایدن برای اقدامات هماهنگ با متحدان اروپاییمان محسوب میشود.
ساعاتی قبل از این، دولتهای اروپایی و بریتانیا بر سر مسدود کردن تمام داراییهای پوتین و لاوروف در اروپا توافق کرده بودند.
بر اساس گزارشها، تحریمهای ایالات متحده همچنین شامل ممنوعیت سفر پوتین و لاوروف به خاک آمریکا میشود
به دنبال این اقدامات، جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا، نیز اعلام کرد که این کشور تحریمهایی را علیه ولادیمیر پوتین و سرگئی لاوروف به خاطر حمله به اوکراین وضع کرده است.
ترودو در نشستی خبری گفت: «ما تحریمهایی را علیه رئیس جمهور پوتین و همکار او که معمار این جنگ وحشیانه بوده است، یعنی سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، اعمال میکنیم. اینها مسئول اصلی این مرگ و ویرانی هستند که در اوکراین در جریان است.»
او همچنین «حمایت کانادا از قطع دسترسی روسیه به نظام پرداختی سوئیفت را که بخش مهمی از سیستم بانکی جهانی است» اعلام کرد و گفت که بلاروس نیز به خاطر «معاونت در جرم و همراهی با رئیس جمهور پوتین در حمله به یک کشور آزاد و مستقل» تحریم خواهد شد.
روسیه: تحریمها علیه پوتین و لاوروف نشانه ناتوانی غرب است
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد که تحریمهای غرب در مورد ولادیمیر پوتین رئیس جمهور و سرگئی لاوروف وزیر خارجه اوکراین، نشانه ناتوانی غرب است.
ماریا زاخارووا شب جمعه در گفت و گو با شبکه اول تلویزیون سراسری روسیه گفت: تحریم ها علیه رئیس جمهور و وزیر خارجه روسیه، نمونه ای از نمایش ناتوانی و عجز کامل غرب است.
انگلیس روز جمعه تحریم هایی را در مورد ولادیمیر پوتین رئیس جمهور و سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه وضع کرد و سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد که این کشور تحریم هایی را در مورد پوتین و لاوروف وضع می کند.