نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل، روز سهشنبه، دهم اسفند، در سخنانی به اعضای موساد، سازمان جاسوسی اسرائیل، گفت که با نزدیک شدن به زمان تصمیمگیری در مورد توافق قدرتهای جهانی با ایران، این سازمان «کار زیادی» برای انجام دادن دارد.
آقای بنت که به مقر موساد در تلآویو رفته بود، با اشاره به مذاکرات جاری میان ایران و طرفهای باقیمانده در برجام، برای احیای این توافق هستهای، به داوید برنئا، رئیس موساد و سایر اعضای این سازمان گفت از چیزی که الان اسرائیل در مورد مذاکرات وین آگاه است، به نظر میرسد که وظایف زیادی بر دوش سازمان شما خواهد افتاد.
وی توضیح بیشتری نداد. در بیش از یک دهه اخیر انجام رشته عملیات متعدد خرابکاری، شامل چند انفجار در سایتهای هستهای ایران یا کشتن مهرهها و مقاماتی در برنامه اتمی ایران به اسرائیل نسبت داده شده است.
یوسی کوهن، رئیس پیشین موساد، به طور تلویحی به نقش موساد در کشتن محسن فخریزاده، معاون وقت وزیر دفاع و «پدر برنامه هستهای ایران» در ترور آذرماه سال ۱۳۹۹ در حومه تهران اشاره کرده است.
به گزارش رسانههای اسرائیل، نفتالی بنت روز سهشنبه در یک آیین برای تقدیر از کسانی که تجهیزات نوینی برای کمک به کار موساد ابداع کردهاند، به مقر موساد رفته بود. توضیحات بیشتری در مورد این تجهیزات داده نشد.
آقای بنت به نیروهای موساد گفت: «وظیفهای که بر دوش شما قرار دارد، خطیر است؛ جلوگیری از هستهای شدن ایران.»
با این حال، او افزود که موساد «سالهای طولانی است» که درگیر اجرای این ماموریت بوده، اما اکنون «به نظر میرسد که به لحظه بحران نزدیک شدهایم».
نخست وزیر اسرائیل گفت که براساس «بند غروب» در توافقی که در وین در حال تنظیم است، ایران پس از دو سال و نیم دوباره خواهد توانست که سانتریفیوژهای پیشرفته نصب و راهاندازی کند.
به گفته آقای بنت، «بند غروب» برای اسرائیل بیمعنی است، زیرا «خورشید هرگز برای امنیت اسرائیل و برای امنیت مردمش غروب نخواهد کرد».
او گفت که «من مفسر نیستم و نمیدانم مذاکرات وین چگونه تمام میشود»، اما در گذشته هم گفتهام که اسرائیل «به هیچ توافقی متعهد نیست» و دستش با هیچ توافقی بسته نخواهد شد.
به نوشته وبسایت واینت، در حالی که نگاه جهانی معطوف به تهاجم همهجانبه روسیه به اوکراین است، دور از چشم دنیا، برجام که اسرائیل با آن قاطعانه مخالف است، در حال احیا شدن است.
نفتالی بنت اما گفت که «یک چشم کشورش به کییف دوخته شده و با چشم دوم، و با بیقراری، داریم نقطهای در غرب کییف، را که وین است، نگاه میکنیم».
آقای بنت با انتقاد تلویحی از بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر پیشین اسرائیل، هم گفت باید پرسید که چرا با داشتن همه منابع و امکانات در اسرائیل، ایران توانسته این همه در برنامه اتمیاش پیشرفت کند و اکنون «زمان آن است که موساد و ارتش تلاش کنند که این شرایط عوض شود».
مئیر بن شبات، مشاور پیشین امنیت ملی اسرائیل، روز نهم اسفند گفته بود که غرب دارد به یک توافق نصفه و نیمه با ایران میرسد تا بتواند سریعا بر بحران اوکراین متمرکز شود.
در حالی که مذاکرات وین به مرحله خطیر خود نزدیک شده، خبرگزاری ایرنا روز دهم اسفند از وین گزارش داد که «احتمال توافق با احتمال عدم توافق برابری میکند. زیرا هنوز برخی خواستههای حداقلی ایران باقی مانده که به نفع بردن عملی از توافق مربوط میشود، و در صورت عدم تحقق آنها، توافقی در کار نخواهد بود».
به نوشته ایرنا، چند موضوع محدود باقیمانده «به اندازهای مهم است که تعیین تکلیف آنها میتواند سرنوشت توافق را رقم بزند».