پس از حمله روسیه به “بابی یار“، بنای یادبود هولوکاست در کی‌یف، پایتخت اوکراین، ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین نیروهای روسی را متهم کرد که می خواهند این کشور و تاریخ آن را از بین ببرند. 

● ایرباس و بوئینگ پشتیبانی فنی صنعت هوانوردی روسیه را متوقف کردند

دو شرکت بزرگ هواپیماسازی ایرباس و بوئینگ ارائه خدمات به خطوط هوایی روسیه را متوقف کردند. 

ایرباس و بوئینگ اعلام کردند خطوط هوایی روسیه از این دو شرکت دیگر قطعات یدکی و پشتیبانی فنی دریافت نخواهند کرد. 

همچنین شرکت مشارکتی ECAR که ایرباس باشرکت خوشه‌ای روسی سیستما و هلدینگ صنعتی Kaslol اداره می‌کند و حدود ۲۰۰ مهندس در آن مشغول به کار هستند نیز فعالیت خود را متوقف می‌کند. ایرباس در این باره گفت با توجه به تحریم‌های جدید اعمال‌شده علیه روسیه امکان ادامه فعالیت این مجموعه مشخص نیست.

این اقدام سازندگان هواپیما در پی تحریم‌های اعمال‌شده بر صنعت هوانوردی روسیه در پی تهاجم این کشور به اوکراین، با هدف منزوی‌سازی بخش هوانوردی روسیه در سطح بین‌المللی، صورت می‌گیرد. 

تحریم‌های پیش‌تر اعمال‌شده علیه ایران و کره شمالی نمونه‌های مشابه تحریم‌های اخیر علیه روسیه‌اند با این تفاوت که تأثیرات آن‌‌‌ها احتمالا بسیار جدی‌تر خواهد بود، چرا که سهم روسیه در بازار جهانی بسیار بزرگ‌تر از کشورهای ایران یا کره شمالی است. 


● ناوالنی، منتقد کرملین مردم رو به اعتراض دعوت کرد

الکسی ناوالنی، منتقد کرملین، از مردم خواست هر روز در اعتراض به تهاجم روسیه به خیابان‌ها بروند.
کیرا جارمیش، سخنگوی او گفت: «الکسی ناوالنی از مردم می‌خواهد هر روز ساعت ۷ بعد از ظهر و آخر هفته‌ها ساعت ۲ بعدازظهر در اعتراض به جنگ اعتراض کنند.» 

در فراخوانی که در حساب توییتر ناوالنی منتشر شد، آمده است: «حداقل نگذارید به ملتی تبدیل شویم که از وحشت سکوت اختیار کرد و ترسوهایی که وانمود می‌کنند متوجه تهاجم به اوکراین که از سوی تزار آشکارا دیوانه ما به راه انداخته شد، بی‌خبرند.»

ناوالنی شناخته‌شده‌ترین منتقد کرملین و مخالف ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه در این کشور است. او در سال ۲۰۲۰ از یک سوء قصد، جان سالم به در برد و در آلمان تحت درمان قرار گرفت. 

ناوالنی پس از بازگشت به روسیه در اوایل سال ۲۰۲۱ میلادی بار دیگر دستگیر شد و همچنان در زندان به سر می‌برد.


● پافشاری روسیه بر شروط خود برای ادامه مذاکرات با اوکراین 

کرملین روز چهارشنبه ۲ مارس اعلام کرد روسیه آماده ادامه مذاکرات با اوکراین است. به گزارش خبرگزاری اینترفکس، دیمیتری پسکوف، سخنگوی رئیس جمهور گفت: «امروز بعد از ظهر، اواخر بعد از ظهر، هیئت ما در محل مذاکرات منتظر مذاکره‌کنندگان اوکراینی خواهد بود.»

گفته می شود که ریاست هیئت روسی را ولادیمیر مدینسکی، وزیر سابق فرهنگ این کشور بر عهده خواهد داشت. پسکو در گفته‌‌های خود مکان برگزاری این مذاکرات را مشخص نکرده است. در اولین مرحله مذاکرات روز دوشنبه ۲۸ فوریه، هر دو طرف مرز بلاروس و لهستان را به عنوان محل مذاکره اعلام کرده بودند. البته دور اول این مذاکرات نتایج ملموسی نداشت. 

پسکوف تاکید کرد روسیه بر خواسته‌های مطرح‌شده از سوی ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور این کشور پافشاری خواهد کرد. مسکو به رسمیت شناختن “جمهوری‌های مردمی” لوهانسک و دونتسک، به رسمیت شناختن حاکمیت روسیه بر شبه جزیره کریمه در دریای سیاه و “غیرنظامی کردن” اوکراین را از شروط خود برای ادامه مذاکرات اعلام کرده است.
 

● کارشناسان نسبت به تروریسم سایبری هشدار می‌دهند

کارشناسان سایبری نگران افزایش حملات تروریستی به ویژه در زمینه سایبری در اوکراین هستند و در این باره هشدار داده‌اند. 

در گزارش ارزیابی شاخص تروریسم جهانی اندیشکده مؤسسه اقتصاد و صلح (IEP) به پیشینه حملات سایبری روسیه به سیستم‌های رایانه‌ای اوکراین و سایر کشورها و افزایش احتمال آغاز حملات سایبری در سراسر جهان به موازات تشدید درگیری‌ها در اوکراین اشاره شده است.

بر اساس این گزارش این حملات می‌توانند بخش‌ها و زیرساخت‌های مختلفی از جمله مراقبت‌های بهداشتی، انرژی، حمل و نقل و خدمات مالی را هدف قرار دهند. در طول بحران سال ۲۰۱۴، در اوکراین ۶۹ حمله تروریستی ثبت شد که البته همه آن‌ها حملات سایبری نبودند. 

حمله نیروهای روسیه به مرکز شهر خارکیف در شرق اوکراین


● دست‌کم ۲۱ نفر در خارکیف کشته شدند

منابع اوکراینی از کشته شدن دست‌کم ۲۱ نفر در جریان حملات شدید روسیه به شهر خارکیف در شرق اوکراین خبر می‌دهند. مقام‌های محلی شمار زخمی‌ها در این منطقه را ۱۱۲ نفر اعلام کرده‌اند. امکان تایید این اطلاعات به طور مستقل وجود ندارد.

چهارشنبه ۲ مارس (۱۱ اسفند) گزارش‌هایی از حملات شدید نیروهای روس به خارکیف، دومین شهر بزرگ اوکراین منتشر شد. وزارت کشور اوکراین اعلام کرد یکی از اهداف این حملات ساختمان پلیس در خارکیف بوده است. ساکنین منطقه که در این درگیری‌ها حضور داشته‌‌اند از مورد اصابت قرار گرفتن ساختمان‌های مسکونی در جریان حملات به خارکیف خبر می‌دهند.
 

● زلنسکی: روسیه می خواهد ما را از بین ببرد

پس از حمله روسیه به “بابی یار“، بنای یادبود هولوکاست در کی‌یف، پایتخت اوکراین، ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین نیروهای روسی را متهم کرد که می خواهند این کشور و تاریخ آن را از بین ببرند. 

در طول جنگ جهانی دوم جمعیت یهودی ساکن “بابی یار” از سوی نیروهای اشغال‌گر آلمان و یاران اوکراینی آنها قتل عام شدند.

زلنسکی در یک پیام ویدیویی در این ارتباط گفت: «این حمله نشان می‌دهد برای بسیاری از مردم روسیه، کی‌یف ما کاملاً ناشناخته است. آنها هیچ چیز در مورد کی‌یف و تاریخ ما نمی‌دانند. اما همه آنها دستور دارند که تاریخ ما، کشور ما و همه ما را از بین ببرند.»

● سفیر ایران در اوکراین: گزارشی از آسیب احتمالی به اتباع ایرانی دریافت نشده

منوچهر مرادی سفیر ایران در اوکراین با انتشار یک پیام ویدیویی اعلام کرد با وجود “دشواری‌ها” در اوکراین “تمامی” ایرانیان در این کشور در سلامت به سر می‌برند و “هیچ گزارشی” از آسیب یا مشکلاتی که جان آنها را به خطر اندازد در دست نیست. بر اساس گزارش‌ها حدود ۵ هزار ایرانی تا پیش از حمله روسیه به اوکراین در این کشور اقامت داشتند که بسیاری از آنان دانشجوهای دانشگاه‌های این کشور هستند.

سفیر ایران در اوکراین در این پیام چند شماره تماس نیز معرفی کرد که ایرانیان اوکراین در صورت نیاز می‌‌توانند با آنها تماس بگیرند. به گفته منوچهر مرادی در شهرهای بزرگ اوکراین مانند خارکیف و اودسا افرادی تعیین شده‌اند که به موقع به خروج ایرانیان کمک کنند.

● مسکو: شهر خرسون در جنوب اوکراین تحت کنترل روسیه

ارتش روسیه اعلام کرد کنترل کامل شهر خرسون در جنوب اوکراین را در دست گرفته است. ایگور کوناشنکوف، سخنگوی وزارت دفاع روسیه در بیانیه‌ای نوشت: «یگان‌های نیروهای مسلح روسیه کنترل کامل مرکز منطقه خرسون را به دست گرفته‌اند.» 

این ادعا هنوز از سوی مقام‌های اوکراین تایید نشده است. در صورت تایید، این اولین مرکز استانی در اوکراین خواهد بود که از شروع جنگ، نیروهای روسی کنترل آن  به دست گرفته‌اند. 

رسانه‌های اوکراینی پیش‌تر از درگیری در این شهر ۲۸۰ هزار نفری خبر داده بودند. آنتون هراشچنکو، مشاور وزارت کشور، از کشته شدن تعداد زیادی غیرنظامی در خرسون خبر داد که با کوکتل مولوتف برای دفاع از این شهر مبارزه می‌کردند. بر اساس گزارش‌های محلی صبح چهارشنبه خارسون محاصره شده بود و سربازان روسی بندر و ایستگاه قطار شهر را نیز تصرف کرده بودند.

هجوم مردم در روسیه به بانک‌‌ها برای برداشت پول

● پوتین خروج بیش از ۹ هزار یورو برای هر نفر را ممنوع کرد

روسیه خروج ارز از این کشور را محدود کرد. به دستور ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه برای جلوگیری از فرار سرمایه از این پس هر مسافر می‌تواند تنها تا  ۹ هزار یورو  ارز از روسیه خارج کند. این محدودیت شامل همه ارزهای خارجی می‌‌شود. 

با شروع حمله روسیه به اوکراین بسیاری از شهروندان روسیه از ترس وخیم‌تر شدن اوضاع از کشور خارج شده یا قصد خروج از روسیه را دارند. تشدید بحران و تحریم‌های اعمال شده از سوی کشورهای غربی علیه بانک‌های روسیه، هجوم مردم به بانک‌ها برای برداشت پول نقد را به همراه داشته است.

ارزش روبل روسیه در هفته گذشته به پایین‌ترین حد خود رسید.

● تجار حتی بدون تحریم از خرید نفت روسیه خودداری می‌کنند

در ایالات متحده آمریکا تجار نفت بدون تحریم‌ هم از خرید نفت روسیه اجتناب می‌کنند. یک تاجر در بندر نیویورک می‌گوید: «تجار به بشکه‌های نفت روسیه دست نمی‌زنند.» او در مورد نفت موجود در بازار از روسیه گفت که این محموله‌ها پیش از حمله روسیه به اوکراین خریداری شده‌ اند. 

این تاجر ادامه داد: »هیچ‌کس نمی‌خواهد در حال خرید محصولات روسی و تامین مالی جنگ علیه مردم اوکراین دیده شود.»

به گزارش رویترز تجار نفت در آسیا منتظر اطلاعات روشن‌تری از سوی بانک‌ها و دولت‌های مربوطه در مورد خرید نفت روسیه هستند. به گفته دلالان کشتی، نفتکش روسی “NS “Concord در حال حاضر بدون هدف در سواحل آمریکا کناره گرفته است.
 

● سندیکاهای پلیس آلمان نسبت به شکل‌گیری حمله در این کشور هشدار می‌دهند

سندیکاهای پلیس آلمان با اشاره به جنگ روسیه و اوکراین، نسبت به امکان شکل‌گیری حملات به تأسیسات هر دو کشور در آلمان هشدار دادند. 

 اولیور مالچو، رئیس اتحادیه پلیس فدرال (GdP)، در مصاحبه با روزنامه “Neue Osnabrücker Zeitung” گفت: «درگیری‌های خشونت آمیز بین هواداران هر دو گروه در آلمان قابل تصور است. از جمله حمله به دفاتر نمایندگی و تأسیسات رسمی هر دو کشور.» 

مالچو تاکید کرد مقام‌های پلیس فدرال و ایالتی باید برای شرایط اضطراری آماده باشند و اثرات این جنگ بر امنیت داخلی آلمان هر روز مورد ارزیابی مجدد قرار می‌گیرد.
 

● رسانه‌های اوکراین از درگیری در خارکیف و خرسون خبر می‌دهند 

بر اساس گزارش رسانه‌های اوکراینی درگیری‌‌ها با ارتش روسیه در طول شب گذشته ادامه داشته است. به گزارش آژانس اطلاعات مستقل اوکراین (UNIAN) نیروهای روس از جمله به یک مرکز پزشکی نظامی در خارکیف در شرق اوکراین حمله کردند. 

بر اساس این گزارش نیروهای اوکراینی در درگیری‌ها در خارکیف موفق شدند شش تانک دیگر روسی مدل T-80BWM را ضبط کنند. 

در شهر خرسون در جنوب اوکراین نیز درگیری‌‌ها ادامه داشته است. به گزارش آژانس Ukrinform، یک تانک روسی به ساختمان سرویس مخفی اوکراین (SBU) شلیک کرده است. 

آنتون هراشچنکو، مشاور وزارت کشور اوکراین از کشته شدن تعداد زیادی غیرنظامی در چرسون خبر داد که از جمله با کوکتل مولوتف از این شهر در برابر نیروهای روس دفاع می‌کردند. 

بر اساس گزارش‌های محلی این شهر که در دهانه رودخانه دنیپر قرار دارد به محاصره درآمده است. 
این اطلاعات از سوی منابع مستقل قابل راستی‌‌آزمایی نیست.

جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات متحده آمریکا

● بایدن: آمریکا حریم هوایی خود را به روی هواپیماهای روسیه می‌بندد

جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات متحده در اولین سخنرانی سالانه خود در کنگره این کشور  پیام روشنی برای رئیس‌جمهور روسیه فرستاد و تهدید به اقدام‌های مجازاتی بیشتر کرد. بایدن در این ارتباط از جمله اعلام کرد آمریکا حریم هوایی خود را به روی هواپیماهای روسیه می‌بندد.  پیش از این اتحادیه اروپا و کانادا نیز حریم هوایی خود را برای هواپیماهای روس بسته بودند.

بایدن که در این سخنرانی از ولادیمیر پوتین با عنوان “دیکتاتور روسیه” یاد می‌کرد، تاکید کرد این اقدام روسیه را بیش از پیش منزوی خواهد کرد و هزینه‌‌های اقتصادی این تهاجم را برای مسکو افزایش خواهد داد.

بایدن زمان دقیقی برای بسته شدن حریم هوایی آمریکا اعلام نکرد.