همزمان با افزایش احتمال دستیابی ایران و غرب به توافق هسته‌ای، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، روز شنبه هفته آینده به تهران سفر خواهد کرد.

وب‌سایت نورنیوز، نزدیک به شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی، ضمن انتشار این خبر نوشت: «احتمال دارد سفر مدیرکل آژانس به تهران با ابتکار وی برای دستیابی به نقشه راه مشترک برای حل و فصل موضوعات پادمانی مطرح میان ایران و آژانس مرتبط باشد.»

این وب‌سایت در ادامه خبر داد که موضوعات پادمانی جاری میان ایران و آژانس به یکی از «اصلی‌ترین عوامل کندی روند مذاکرات وین مبدل شده و اگر سفر گروسی به تهران بتواند در دستیابی به نقشه راه مشترک برای حل و فصل این موضوع کمک کند، می‌توان به رفع یکی از موانع مهم حصول توافق در مذاکرات رفع تحریم‌ها در وین امیدوار بود».

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز چهارشنبه نیز با ابراز «خوش‌بینی» در مورد امکان پیشرفت در زمینه مسائل پادمانی باقی‌مانده با ایران گفته بود که هیچ «فرایند خارجی دیگری» مانع این امر نخواهد شد.

خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه به نقل از یک مقام ایرانی گزارش داد که به‌رغم پیشرفت‌ها در مذاکرات، مسئله اصلی این است که تهران می‌خواهد پرونده آثار اورانیوم یافت‌شده در سایت‌های قدیمی اما اعلام‌نشده در ایران، حذف و برای همیشه مختومه اعلام شود.

بر اساس گزارش‌ها، بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی چهار محل «مشکوک» را در ایران شناسایی کرده‌اند که یک مورد آن در تورقوزآباد، حومه تهران، و یک مورد دیگر در اصفهان است که هر دو آن‌ها «در سال‌های ۲۰۰۳ و ۲۰۰۴ احتمالا با هدف از بین بردن رد اورانیوم تخریب شده‌اند».

نورنیوز روز پنج‌شنبه در عین حال در تمجید از روابط جمهوری اسلامی با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی افزوده است که روند تعاملات ایران و آژانس «به گونه‌ای محسوس، رو به بهبودی» است و دو طرف با یکدیگر روابطی «حرفه‌ای، مبتکرانه و سازنده» دارند.

بر اساس این گزارش، رافائل گروسی در کنار دیدار با محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، احتمال دارد با دیگر مقامات رسمی در تهران نیز دیدارهایی داشته باشد.

سفر رافائل گروسی به تهران در شرایطی انجام خواهد شد که مذاکرات برای احیای توافق برجام میان ایران و غرب در وین در جریان است و ایران و آمریکا هر دو دستیابی به نتیجه را در گرو تصمیم طرف مقابل می‌دانند.

بر اساس گزارش‌های منتشر شده در رسانه‌ها، ایران خواستار رفع تمام تحریم‌هایی است که در دوره دونالد ترامپ اعمال شده است، ولی آمریکا می‌گوید تحریم‌هایی را که به‌ دلایل حقوق بشری یا «حمایت ایران از تروریسم» وضع شده‌ نمی‌تواند لغو کند و تنها تحریم‌های هسته‌ای مغایر با برجام را لغو می‌کند.