جو بایدن، رئیس‌ جمهوری آمریکا، روز پنج‌شنبه، ۱۲ اسفند، با امضای فرمانی، «وضعیت اضطراری ملی» در مورد ایران را تا یک سال دیگر تمدید کرد.

به گزارش وب‌سایت کاخ سفید، جو بایدن در نامه‌ای به کنگره اطلاع داد که فرمان اجرایی «وضعیت اضطراری ملی» درباره ایران را از ۱۵ مارس ۲۰۲۲ (۲۴ اسفند ۱۴۰۰) به مدت یک سال دیگر تمدید کرده است.

در متن این فرمان آمده است که «اقدامات و سیاست‌های دولت ایران از جمله تکثیر و توسعه موشک‌ها و سایر قابلیت‌های تسلیحات نامتقارن و متعارف، ایجاد شبکه تجاوزهای منطقه‌ای، حمایت از گروه‌های تروریستی و فعالیت‌های مخرب سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و جانشینان آن که همچنان تهدیدی نامعمول و جدی برای امنیت ملی، سیاست خارجی و اقتصاد ایالات متحده به‌ شمار می‌رود» از دلایل تمدید دوباره این فرمان است.

از سال ۱۹۹۵ تاکنون تمام روسای جمهور آمریکا هر سال فرمان اجرایی شماره ۱۲۹۵۷ علیه ایران را تمدید کرده‌اند.

بیل کلینتون، رئیس‌ جمهوری وقت آمریکا، در سال ۱۹۹۵ با متهم کردن ایران به حمایت از تروریسم، تضعیف فرایند صلح خاورمیانه و تلاش برای دست‌یابی به سلاح‌های کشتار جمعی «وضعیت اضطراری ملی» اعلام کرد.

بیل کلینتون در فرمان اولیه‌ تحریم علیه ایران، همکاری تجاری و سرمایه‌گذاری کشورش در صنعت نفت‌ و گاز ایران را ممنوع کرده بود و دو ماه بعد نیز آن را مشمول هر نوع تجارتی با ایران کرد.

این فرمان یا باید در بازه زمانی ۹۰ روزه پیش از پایان هر دوره یک‌ساله (۱۵ مارس هر سال) تمدید شود؛ در غیر این صورت به طور خودکار لغو می‌شود.

علاوه بر این فرمان، جیمی کارتر، رئیس جمهوری وقت ایالات متحده آمریکا، نیز به دنبال تصرف سفارت این کشور در تهران توسط دانشجویان پیرو خط امام در سال ۱۳۵۸ نیز با صدور فرمان اجرایی ۱۲۱۷۰ تحریم‌های دیگری را علیه ایران اعمال کرده بود.

تمدید فرمان اجرایی «وضعیت اضطراری ملی» درباره ایران در حالی رخ می‌دهد که دور هشتم مذاکرات با هدف احیای برجام با شرکت نمایندگان ایران، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا، آلمان و اتحادیه اروپا و آمریکا در وین در جریان است.

با وجود این که میخائیل اولیانوف نماینده روسیه در مذاکرات برجام روز پنج‌شنبه، ۱۲ اسفند گفته بود که «مذاکرات برجام بعد از ۱۱ ماه تقریبا پایان یافته است»، اما مقامات ایران و آمریکا اعلام کرده‌اند که هنوز برخی مسائل مهم باقی‌ مانده و حل‌ و فصل نشده است.