پیمان آتلانتیک شمالی ـ ناتو ـ امروز یکبار دیگر حملات روسیه به اوکراین را محکوم کرد، اما اعلام داشت که این سازمان از برقراری منطقۀ ممنوعه پرواز بر فراز این کشور خودداری میکند. رئیس جمهوری اوکراین تا کنون بارها از ناتو خواسته بود، آسمان این کشور را بر پرواز هواپیماهای روسی ببندد. این سازمان با این حال با تقویت سلاحها و تجهیزات خود در جبهۀ شرقی، هشدار داد که هر گونه تجاوز به خاک کشورهای عضو را شدیداً پاسخ خواهد داد.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، امروز در پایان نشست وزرای امور خارجۀ سی کشور عضو این سازمان در یک کنفرانس مطبوعاتی بمباران نیروگاه اتمی زاپروژیا در اوکراین را «غیرمسئولانه» توصیف کرد، اما تاکید نمود که ناتو یک «پیمان دفاعی» است و تنها در صورتی که یکی از اعضای آن مورد حمله قرار گیرد، وارد نبرد خواهد شد.
او گفت خواست رئیس جمهوری اوکراین برای برقراری یک منطقۀ ممنوعۀ هوائی در آسمان این کشور نیز در نشست امروز مورد بررسی قرار گرفته، اما این سازمان با آن موافقت نکرده است. وی توضیح داد که «تنها راه برقراری یک منطقۀ ممنوعه هوائی اینست که هواپیماهای شکاری ناتو در حریم هوائی اوکراین در پرواز باشند و در صورت ورود هواپیماهای روسی، اقدام به سرنگون کردن آنها نمایند». او گفت «چنین اقدامی میتواند به یک جنگ تمام عیار در اروپا منجر شود».
دبیرکل ناتو گفت «مسئولیت ما اینست که از گسترش این جنگ به خارج از اوکراین جلوگیری کنیم، زیرا در غیر این صورت، نبردها خطرناک تر و مخرب تر خواهد بود و مصیبتهای انسانی شدیدتری به بار خواهد آورد».
او یادآوری کرد که «ناتو یک سازمان دفاعی است که از خاک خود دفاع میکند» و از آنجا که اوکراین عضو ناتو نیست، این سازمان «قصد درگیری مستقیم در جنگ را ندارد».
ناتو با تاکید بر این موضع اظهارات مقامات روسیه را که تلاش میکنند تهاجم خود به اوکراین را به تهدیدات ناتو نسبت دهند، بی اساس میسازد.
یان لیپاوسکی، وزیر امور خارجۀ جمهوری چک، نیز در این باره گفت برقراری «منطقۀ ممنوعه هوائی یک اقدام تهاجمی است و اعلام جنگ محسوب میشود».
ینس استولتنبرگ روسیه را به استفاده از بمبهای خوشهای متهم کرد و گفت ناتو «اطلاعاتی در اختیار دارد که نشان میدهد این کشور سلاحهای دیگری را نیز در مغایرت با قانون بینالملل بکار میبرد». او گفت این اطلاعات در چارچوب تحقیقات قضائی آغاز شده از سوی دیوان کیفری بینالمللی بدست آمده است». بگفتۀ او «روزهای آینده با مرگ و میر بیشتر و تخریبهای گسترده تر، دهشتناک تر خواهد بود، زیرا روسیه سلاحهای سنگین تری را بکار خواهد برد».
دمیترو کولبا، وزیر امور خارجۀ اوکراین، که به صورت مجازی در این نشست شرکت کرده بود گفت «پیام من بسیار روشن است. پیش از اینکه دیر شود، اقدام کنید. اجازه ندهید پوتین اوکراین را به سوریۀ دیگری تبدیل کند». او گفت «ما نبرد خود را دنبال میکنیم، اما نیازمند متحدانی برای اقدامات ملموس هستیم».
در نشست امروز شورای وزیران ناتو، وزرای امور خارجۀ فنلاند و سوئد نیز شرکت داشتند. این دو کشور در این سازمان عضویت ندارند و روسیه در اوایل هفته جاری به آنان هشدار داد به ناتو نزدیک نشوند.
در حاشیۀ نشست امروز، ژان ایو لودریان، وزیر امور خارجۀ فرانسه، خواستار «تداوم بخشیدن به انزوای» روسیه شد و جوزپ بورل، رئیس روابط خارجی اتحادیۀ اروپا، جنگ روسیه علیه اوکراین را «توجیه ناپذیر» خواند و گفت گزینههای دیگر علیه مسکو روی میز است. آنالنا بربوک، وزیر امور خارجۀ آلمان، نیز گفت که «مجازاتهای تازهای علیه حکومت پوتین وضع خواهد شد».
ناتو هزاران نیروی تازه را به کشورهای جبهۀ شرقی خود اعزام داشته و ۱۳۰ هواپیمای جنگی و ۲۰۰ ناو نظامی را در حال آماده باش دائم قرار داده است. وزرای دفاع کشورهای عضو در روز ۱۶ مارس در نشست ویژهای با بررسی موقعیت تازه «تصمیمات لازم» را اتخاذ خواهند کرد.