به گفته کمیسر عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، در طول ۱۰ روزی که از جنگ اوکراین گذشت بیش از یک و نیم میلیون نفر راهی کشورهای همسایه شده‌اند. رئيس‌جمهور اوکراین می‌گوید، روسیه آماده بمباران اودسا می‌شود.

● سفر مقام‌های آمریکا به ونزوئلا در تلاش برای انزوای بیش‌تر روسیه

روزنامه نیویورک تایمز با استناد به اظهارات منابع آگاه می‌نویسد، مقام‌های ارشد آمریکا برای گفت‌وگو با نیکلاس مادورو، رئیس‌جمهور ونزوئلا به این کشور سفر کردند تا انزوای روسیه، متحد ونزوئلا را به دلیل حمله به اوکراین بیش‌تر سازند.

بر اساس این گزارش، مقام‌های بلندپایه کاخ سفید و وزارت خارجه آمریکا در سفر به کاراکاس ابراز تمایل کرده‌اند که بخشی از نفت وارداتی آمریکا از روسیه را در آینده از ونزوئلا تأمین کنند. 

کاخ سفید روز جمعه اشاره  کرده بود که راه‌های کاهش واردات نفتی‌اش از روسیه را در دست بررسی دارد. 
 

● نزدیک به یک میلیون پناهجوی اوکراینی در لهستان

شمار افرادی که از اوکراین گریخته و وارد لهستان شد‌ه‌اند در آستانه عبور از مرز یک میلیون نفر است. 

تنها روز شنبه ۵ مارس مرزبانان لهستان از ورود بی‌سابقه ۱۲۹هزار نفر به این کشور خبر دادند. با احتساب این آمار، شمار کل آوارگانی که از جنگ اوکراین فرار کرده و در لهستان پناه جسته‌اند، به ۹۲۲ هزار و ۴۰۰ نفر رسیده است.

سخنگوی مرزبانی لهستان می‌گوید، هنگام عبور از مرز باید مدارک شناسایی اوکراینی‌ها بررسی شود که تنها چند دقیقه طول می‌کشد.

آوارگان اوکراین در مرز لهستان


● بیش از ۱.۵ میلیون نفر از اوکراین به کشورهای همسایه گریخته‌اند

فیلیپو گراندی، کمیسر عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان می‌گوید، در طول ۱۰ روزی که از جنگ اوکراین گذشت بیش از یک و نیم میلیون آواره راهی کشورهای همسایه شده‌اند.

او گفت که این موج مهاجرت، پرشتاب‌ترین بحران رو به رشد پناهجویان در اروپا از جنگ جهانی دوم به این طرف است.  


● زلنسکی: نیروهای روسی آماده بمباران اودسا می‌شوند

ولودیمیر زلنسکی می‌گوید، واحدهای روسی خود را برای بمباران اودسا آماده می‌کنند. این شهر در حاشیه دریای سیاه در غرب کریمه که به روسیه الحاق شده، قرار دارد.

زلنسکی در پیامی ویدئویی خود گفته است: «موشک به اوسا؟ این جنایتی جنگی خواهد بود.»

Infografik/Map - What parts of Ukraine are controlled by Russian troops? - EN

● همکاری آمریکا و لهستان برای ارسال جنگنده به اوکراین

به گفته رسانه‌های آمریکایی، آمریکا و لهستان به توافق رسیده‌اند تا لهستان جنگنده‌های شوروی سابق را به اوکراین تحویل دهد و در ازای آن از ایالات متحده جنگنده‌های “اف ۱۶” دریافت کند.

به گفته وال استریت ژورنال و شبکه “ان‌بی‌سی”، یک مقام کاخ سفید گفته است: «ما با لهستان مشترکا بر سر این مسئله در حال همکاری هستیم و با سایر متحدانمان در ناتو نیز مشورت می‌کنیم.»

لهستان از سال ۱۹۹۹ به این سو در سازمان ناتو عضویت دارد.


● گفت‌وگوی مجدد نخست‌وزیر اسرائيل با زلنسکی

نفتالی بنت، نخست‌وزیر اسرائيل پس از بازگشت از مسکو بار دیگر با ولودیمیر زلنسکی تماسی تلفنی برقرار و در مورد اوضاع جاری در این کشور گفت‌وگو کرده است.

سخنگوی بنت که این خبر را اعلام کرده از ذکر جزئیات این تماس تلفنی خودداری کرده است.

این سومین گفت‌وگوی این دو سیاستمدار در روزهای اخیر است. روز شنبه ۵ مارس دفتر بنت اعلام کرد که نخست‌وزیر این کشور در سفری غیرمترقبه به مسکو با ولادیمیر پوتین مذاکره کرده است. میانجی‌‌گری‌های اسرائيل به خواست اوکراین انجام می‌شود.


● گفت‌وگوی اردوغان و پوتین

خبرگزاری روسی ریانووستی گزارش داده که رجب طیب اردوغان، رئيس‌جمهور ترکیه در تماسی تلفنی با ولادیمیر پوتین در مورد جنگ اوکراین گفت‌وگو و تبادل نظر کرده است.

Russland | Vladimir Putin und Recep Tayyip Erdogan


● معاون نخست‌وزیر بریتانیا: جنگ اوکراین شاید ماه‌ها و سال‌ها طول بکشد

دومینیک راب، معاون نخست‌وزیر بریتانیا می‌گوید، درگیری در اوکراین می‌تواند ماه‌ها و شاید هم سال‌ها طول بکشد.

او در گفت‌وگو با “اسکای نیوز” گفت، متحدان بین‌المللی باید برای اطمینان بخشیدن به این که ولادیمیر پوتین در اوکراین شکست می‌خورد، از خود “استقامت راهبردی خاص” نشان دهند، چرا که این جنگ در چند روز به پایان نمی‌رسد.

● در تظاهرات ضدجنگ در سیبری و شرق روسیه “۶۴ نفر بازداشت شدند”

به گفته فعالان حقوق بشر، در تظاهرات ضدجنگ اوکراین در شرق دور روسیه و سیبری بیش از ۶۴ نفر بازداشت شدند.

این بازداشت‌ها در شهر بندری ولادی‌وستوک روسیه و ایرکوتسک سیبری صورت گرفته است. 

خبرگزاری رویترز که این خبر را منتشر کرده می‌گوید، نمی‌تواند مستقلا این خبر را تأیید یا تکذیب کند و تلاش‌هایش برای تماس با سخنگوی پلیس در این شهرها تا کنون بی‌نتیجه مانده است.
 

● آتش‌بس موقت در شهر ماریوپل

شورای شهر ماریوپل می‌گوید، روز یکشنبه در این شهر که تحت محاصره نیروهای روسی قرار دارد، دوباره آتش‌بسی موقت به منظور خروج غیرنظامیان برقرار خواهد شد.

آتش‌بس از ۱۰ صبح تا ساعت ۲۱ به وقت محلی (۹ صبح تا ساعت ۲۰ به وقت اروپای مرکزی) استقرار خواهد یافت. قرار است که خروج غیرنظامیان از ساعت ۱۲ به وقت محلی (۱۱ به وقت اروپای مرکزی) آغاز شود.

روز شنبه نیز قرار بود در این شهر آتش‌بس برپا شود که به دلیل نقض گسترده، این قرار عملی نشد. دو طرف یکدیگر را به نقض آتش‌بس متهم کردند. در بندر ماریوپل در حاشیه دریای آزوف ۴۰۰ هزار نفر تحت محاصره قرار گرفته‌اند. 

ماریوپل


● روسیه: به پایگاه هوایی اوکراین حمله کردیم

روسیه می‌گوید، صبح یکشنبه ۶ مارس به پایگاه “استاروکستیان‌تینیف” (Starokostiantyniw) متعلق به نیروی هوایی اوکراین حمله کرده است. به گفته سخنگوی وزارت دفاع روسیه در این حمله از موشک‌های دوربرد بسیار دقیق استفاده شده است. 

روسیه همچنین اعلام کرده که سیستم موشک‌های “اس ۳۰۰” تحت کنترل اوکراین را تخریب و در ۲۴ ساعت گذشته ۱۰ هواپیما و هلی‌کوپتر اوکراینی را سرنگون کرده است.

● حملات روسیه “به مناطق مسکونی اوکراین”؛ یادآور حملاتی در چچن و سوریه

سازمان اطلاعات ارتش بریتانیا در تازه‌ترین گزارش خود می‌گوید، ارتش روسیه در اوکراین حملاتی مشابه عملیات خود در سال‌ ۱۹۹۹ در چچن و در سال ۲۰۱۶ در سوریه انجام داده است.

مطابق این خبر، روسیه از جمله در شهرهای خارکیف، چرنیهف و ماریوپل اوکراین به مناطق مسکونی حمله کرده است.

در چچن و سوریه در سال‌های یادشده شهرهای گروسنی و حلب از زمین و هوا هدف حملات روسیه قرار گرفته و ویران شدند. 

رهبری روسیه بارها گفته است که در اوکراین تنها زیرساخت‌های نظامی را هدف قرار می‌دهد و به غیرنظامیان حمله نمی‌کند.

● سازمان جهانی بهداشت: به مراکز درمانی اوکراین حمله شده است

سازمان جهانی بهداشت خبر حمله به چند مرکز درمانی در اوکراین را تأیید کرده است.

تدروس آدهانوم قبریسوس، رئیس این سازمان در توییتی با تأیید چند مورد از این حملات نوشته است که موارد بیشتر در دست بررسی قرار دارد. او تهاجم به مراکز درمانی و کارکنانشان را ناقض بی‌‌طرفی حوزه درمانی و قوانین بین‌المللی بشردوستانه خوانده است.

● بریتانیا: مقاومت مردم اوکراین روسیه را شگفت‌زده کرده است

سازمان اطلاعات ارتش بریتانیا می‌گوید، ابعاد و قدرت مقاومت مردم اوکراین روسیه را شگفت‌زده کرده است. در گزارش رویترز به نقل از اطلاعات ارتش بریتانیا آمده که روسیه به این موضوع با حمله به مناطق مسکونی واکنش نشان می‌دهد.

در تازه‌ترین گزارش منابع اطلاعاتی آمده است که پیشروی واحدهای روسی با حملات اوکراین به خطوط تدارکاتی کند شده است. 

آموزش استفاده از سلاح به مردم شهر لویو در یک سینما


● ارتش اوکراین: بیش از ۱۱هزار سرباز روسی کشته شدند

ستاد مشترک نیروهای مسلح اوکراین یکشنبه ۶ مارس (۱۵ اسفند) اعلام کرد، از زمان شروع جنگ در ۲۴ فوریه تا کنون بیش از ۱۱هزار سرباز روسی کشته شده‌اند. روز شنبه این آمار بالغ بر بیش از ۱‌۰هزار کشته بود. 

اسبربانک: تعلیق ویزا و مسترکارت بی‌‌اثر است

اسبربانک روسیه توقف خدمات کارت‌های اعتباری ویزا و مستر را بی‌اثر دانست. اسبربانک روسیه می‌گوید، توقف خدمات کارت‌های اعتباری ویزا و مستر در روسیه که به دلیل تحریم‌ها علیه این کشور صورت گرفته اثری بر ارائه خدمات بانکی نداشته است.

به گزارش خبرگزاری تاس، اسبربانک اعلام کرده که مشتریانش هنوز هم می‌توانند پول نقد دریافت کرده، واریزها را انجام دهند و خرید‌های اینترنتی خود را با کارت‌های اعتباری سیستم بانکی ملی به انجام برسانند.
 

● فراخوان  زلنسکی برای ادامه مقاومت

ولودیمیر زلنسکی در پیامی ویدئویی هم‌میهنان خود را به مقاومت برای بیرون راندن واحدهای روسی از کشور فراخواند. او گفت: «ما باید به بیرون بیاییم. ما باید هر وقت موقعیتی پیدا می‌شود بجنگیم.» 

زلنسکی افزود، اوکراینی‌ها باید روس‌ها را از کشور بیرون برانند. در چند روز گذشته گزارش‌هایی از مقابله مردم غیر مسلح اوکراین با نظامیان روس منتشر شد. 

زلنسکی همچنین خطاب به مردم دو استان جدایی‌طلب لوهانسک و دونتسک در شرق اوکراین گفت: «اگر آن‌ها حافظه‌تان را با تبلیغات پاک نکرده و اگر چشمانتان از ترس بسته نیست برای حقوق‌تان، آزادی و اوکراین مبارزه کنید.»

زلنسکی ادامه داد، می‌داند که بسیاری از مردم این مناطق فکر می‌کنند اوکراین از آن‌ها متنفر است و کی‌یف شهرهایشان را ویران می‌کند، اما بهتر است که آن‌ها “دونتسک را پس از هشت سال جنگ با خرسون بعد از هشت روز جنگ مقایسه کنند.”
 

● دیدار صدراعظم آلمان و نخست‌وزیر اسرائيل

اولاف شولتس، صدراعظم آلمان شامگاه شنبه ۵ مارس با نفتالی بنت، نخست‌وزیر اسرائيل دیدار کرد.

اشتفن هبراشترایت، سخنگوی دولت آلمان پس از ۹۰ دقیقه گفت‌وگو میان این دو در توییتی نوشت، آن‌ها هدف مشترک دو کشور را پایان دادن هر چه سریع‌تر به جنگ اوکراین نامیده و گفته‌اند، با تمامی نیرو برای رسیدن به این هدف تلاش خواهند کرد.

در این دیدار در مورد نتایج مذاکرات بنت با ولادیمیر پوتین در روز شنبه در مسکو صحبت شده است. دو سیاستمدار توافق کردند که همچنان در تماس نزدیک بمانند.

● آمریکا قانون جدید روسیه برای محدودیت رسانه‌ها را محکوم کرد

آمریکا تصمیم شورای فدراسیون روسیه برای تصویب قانونی محدودکننده برای خبرنگاران را محکوم کرد.

قانونگذاران روسی لایحه جرم‌انگاری انتشار “اطلاعات غلط” در مورد نیروهای مسلح این کشور را تصویب کرده‌اند. طبق این قانون، خبرنگارانی که به انتشار اخباری مبادرت کنند که از سوی دولت روسیه “اطلاعات غلط” تعبیر می‌شود، ممکن است تا ۱۵ سال زندانی شوند.

بسیاری از رسانه‌ها، از جمله کانال یک و دو تلویزیون آلمان، ARD و ZDF، پس از تصویب این لایحه پخش گزارش‌های خود از مسکو را به حالت تعلیق در آورده‌اند. 

● آلمان همه پناهجویان اوکراین را صرفنظر از ملیتشان می‌پذیرد

نانسی فزر، وزیر کشور آلمان گفت، این کشور پذیرای همه پناهجویانی است که از اوکراین می‌آیند، صرفنظر از این که ملیتشان چه باشد.

او به روزنامه “بیلد ام زونتاگ” گفته است: «ما می‌خواهیم زندگی آنها را نجات دهیم، مهم نیست که پناهجو چه پاسپورتی دارد.»

اکثر پناهجویانی که از اوکراین راهی آلمان می‌شوند اوکراینی‌اند اما برخی نیز خارجیانی هستند که در اوکراین اقامت دارند. پلیس آلمان بر کنترل‌های مرزی خود افزوده است.

● زلنسکی: پایانه‌های بیش‌تری از اینترنت ماهواره‌ای استارلینک دریافت می‌کنیم

رئیس‌جمهور اوکراین در توییتی از ایلان ماسک، مدیرعامل اسپیس‌ایکس برای در اختیار گذاشتن پایانه‌های بیشتری از اینترنت ماهواره‌ای استارلینک تشکر کرد.

ولودیمیر زلنسکی  گفت، این پایانه‌ها هفته آینده در اختیار شهرهای ویران‌شده اوکراین خواهند بود.

ماسک پنج‌شنبه ۳ مارس گفته بود، استارلینک در برخی مناطق اوکراین تنها سیستم ارتباطاتی غیر روسی است که هنوز کار می‌کند. با این حال کارشناسان هشدار داده‌اند که این پایانه‌ها ممکن است هدف حملات هوایی روسیه واقع شوند.

  • جمعه ۴ مارس (۱۳ اسفند)؛ ورود گروهی از پناهجویان اوکراین که موفق شده‌اند خود را با کشتی به ایساچا در رومانی برسانند؛ به گزارش سازمان بین‌المللی مهاجرت طی هشت روز جنگ یک میلیون و ۲۵۰هزار نفر از اوکراین خارج شده‌اند. این سازمان اعلام کرده که ۶۷۲هزار نفر از اوکراین به لهستان، ۱۹۴هزار نفر به مولداوی و ۱۳۳۰۰۰ نفر به مجارستان گریخته‌اند. بیش از ۱۸هزار نفر در این میان وارد خاک آلمان شده‌اند.