دولت آلمان سرگرم بررسی راه‌های انتقال ٢٧٠٠ موشک ضدهوائی استرلا به اوکراین است. وزارت اقتصاد آلمان روز پنجشنبه سوم مارس تحویل این موشک‌های ساخت روسیه را به اوکراین تصویب کرد. این موشک‌ها، در دوران پیش از وحدت دو آلمان به آلمان شرقی تعلق داشته و اکنون در اختیار وزارت دفاع آلمان است. به وسیله این سلاح‌های ضدهوائی که بر شانه یک سرباز حمل می‌شوند، می توان جنگنده‌ها را هدف قرار داد.

برخی ناظران بین‌المللی معتقدند که آلمان قدم به قدم به جبهه متقابل روسیه در جنگ اوکراین نزدیک می‌شود. این کشور که تا پیش از تجاوز نظامی روسیه به خاک اوکراین می‌کوشید ضمن حفظ بی طرفی خود در این منازعه در کنار فرانسه نقش میانجی را ایفا کند، از روزی که نیروهای روسیه وارد اوکراین شدند، نه تنها پشتیبانی مالی و تسلیحاتی از اوکراین را آغاز کرد، بلکه با افزودن ١٠٠ میلیارد دلار به بودجه نظامی خود نشان داد که خطر اوج گرفتن بحران مناسبات خود با روسیه را جدی گرفته است.

فهرست درخواست‌های اوکراین از ناتو

به گفته منابع نزدیک به دولت، موشک‌های استرلای ساخت روسیه آماده ارسال به اوکراین هستند و مسئولان مربوطه تنها در انتظار دستور حرکت شورای امنیت ملی آلمان هستند. تصمیم مربوط به تجهیز اوکراین در برابر تجاوز روسیه به سلاح‌های سنگین را دولت آلمان در آخرین روزهای هفته‌ای که گذشت اتخاذ کرد. برپایه اطلاعات خبرگزاری آلمان کمک نظامی سنگین آلمان به ارسال موشک‌های ساخت روسیه خلاصه نمی‌شود، بلکه ارسال تجیزات سنگین دیگری نیز در دستور کار برلین قرار دارد.

«ابرهارد سورن» بازرس عالی وزارت دفاع آلمان به روزنامه «مدین فونکه» آلمان گفته است «ارتش اوکراین فهرست بلندبالائی برای ناتو فرستاده که کمک‌های بهداشتی، انواع فشنگ و گلوله و خودروهای سنگین را در بر می‌گیرد. ما بررسی می‌کنیم که کدام بخش از این درخواست‌ها را می‌توانیم تامین کنیم».

این مقام آلمانی اضافه کرد «همه شرکای غربی تجهیزات، فشنگ‌های مختلف و جنگ افزار به اوکراین می‌فرستند. این محموله‌ها حجم سنگینی را تشکیل می‌دهند که حتی رسیدن نصف آن‌ها می‌تواند سرنوشت جنگ را تغییر دهد. برای این جنگ درس‌های زیادی از تهاجم اتحاد جماهیر شوروی به افغانستان در سال ١٩٧٩ گرفته شده است».

به گفته ابرهارد سورن، آلمان ممکن است در صورت ضرورت نیروهای بیشتری نیز برای تقویت ناتو به کشورهای همسایه بفرستد. اعزام ١۵٠ تا ٢٠٠ توپچی نیروی دریائی بیشتر هم اکنون از نظر این مقام قابل پیش بینی است.

تا کنون ١۵٠٠ سلاح ضدتانک و موشک به اوکراین رسید

هفته گذشته دولت آلمان ارسال ١٠٠٠ سلاح ضد تانک و ۵٠٠ موشک زمین به هوای استینگر از ذخایر وزارت دفاع خود به اوکراین را تصویب کرد. روز چهارشنبه دوم مارس  تحویل این تجهیزات به اوکراین مورد تایید قرار گرفت. همزمان دولت‌های هلند و ایسلند نیز تصویب کردند که از ذخایر بجا مانده از دوران حاکمیت حزب واحد سوسیالیسی بر آلمان شرقی تامین و به اوکراین ارسال شود. این اقدام نیازمند مجوز آلمان بود که هفته پیش صادر شد. تجهیزات جنگی آلمان شرقی به عنوان مهم ترین متحد اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی تولید روسیه بود.

با این حال، برخی کارشناسان در بارۀ کارآمدی این موشک‌ها که به دوران دیگری تعلق دارند و شماری از آنها زنگ زده اند، ابراز تردید می‌کنند. برخی صاحب نظران بر این باورند که آلمان با این اقدام، «شر این موشک‌ها را از سر خود کم می‌کند».

به گفته اولاف شولتس صدراعظم آلمان، تهاجم نظامی روسیه به اوکراین مشخص کننده چرخش بزرگی در استراتژی دوران معاصر است. بگفته او «این تهاجم تمام نظم پس از جنگ جهانی دوم را تهدید می کند. در این موقعیت وظیفه ما است که از اوکراین برای دفاع در برابر  تهاجم ارتش ولادیمیر پوتین با تمام نیرو پشتیبانی کنیم».

نشریه سایت آلمان به نقل از صدراعظم این کشور همچنین نوشت که آلمان دوشادوش اوکراین ایستاده است.

رونق کارخانه‌های اسلحه سازی

نشریه «ویرتشافتز ووخه» نیز به نقل از «آرمین پاپرگر» رئیس هیئت مدیره کارخانه «راین متال» آلمان نوشت که این کارخانه برای پاسخ به سفارش‌های وزارت دفاع نیاز به ١٠٠٠ تا ٣٠٠٠ نیروی کار تازه دارد. این کارخانه ظرف چند روز اخیر سفارش تولید هزاران کلاه ایمنی برای ارتش آلمان را دریافت کرده است.

وزارت دفاع آلمان قصد دارد خود را در برابر تهدیدهای روسیه با صرف ١٠٠ میلیارد دلار بودجه اضافی تجهیز و نوسازی کند. همزمان صدراعظم آلمان در برابر مجلس فدرال اعلام کرده که سهم این کشور در بودجه ناتو نیز در سال‌های آینده به بالای ٢ درصد درآمد ناخالص ملی برساند. آلمان در حال حاضر کمتر از یک و نیم درصد تولید ناخالص ملی خود را صرف توسعه نظامی می‌کند.

نتایج جنگ اوکراین برای آلمان

تلاش‌های آلمان برای تقویت نیروی دفاعی اوکراینی‌ها در شرایطی تقویت می‌شود که به نوشته نشریه دی ولت آلمان ولادیمیر پوتین مصمم است وحشت از ترور و حمله اتمی را در آلمان گسترش دهد.

ولادیمیر پانسنر روزنامه نگار سرشناس آمریکائی هم که سال‌ها در روسیه کار می‌کرده هشدار داده که آمریکائی‌ها تشدید دشمنی میان روسیه و آلمان را به نفع خود می‌دانند.

ولادیمیر پانسنر از پدری روس و مادری فرانسوی در فرانسه متولد شده و در آمریکا زندگی می‌کند. او سال‌ها به عنوان روزنامه نگار در روسیه زندگی می‌کرده است.

از دید کارشناسان اقتصادی آلمان نیز، تشدید دشمنی میان آلمان و روسیه، در صورتی که به درازا بکشد، می‌تواند سبب قطع صدور گاز روسیه به اروپا و تقویت بازار گاز مایع آمریکا در این قاره شود.

نرخ حامل‌های انرژی از آغاز جنگ اوکراین تاکنون در آلمان بیش از ٣٠ درصد افزایش یافته و مصرف کنندگان را با مشکلات بزرگی روبرو کرده است.