مخالفت نخست وزیر سوئد با عضویت این کشور در ناتو
نخست وزیر سوئد با درخواست اپوزیسیون برای در نظر گرفتن تقاضا برای عضویت این کشور در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) مخالفت کرد و گفت این امر باعث بیثابتی در امنیت اروپای شمالی خواهد شد. خبرگزاری رویترز نوشت: ماگدالینا اندرسون روز سه شنبه بعد از دیدار با رهبران حزب اپوزیسیون سوئد با این درخواست مخالفت کرد.این دیدار به منظور بررسی وخامت اوضاع در شرق اروپا به دلیل جنگ روسیه و اوکراین انجام شد. اندرسون گفت: ملحق شدن سوئد به ناتو تنش ها را افزایش خواهد داد. سوئد از سال ۱۸۱۴ طرف هیچ درگیری نظامی نبوده است و سیاست خارجی این کشور بر خودداری از شرکت در ائتلافات نظامی بین المللی استوار بوده است. در بحبوحه حمله روسیه به اوکراین رهبران احزاب راست میانه در این کشور بر عضویت در ناتو تاکید کرده اند. نخست وزیر سوئد که یک سوسیال دموکرات است درخواست آنها برای مذاکره در این زمینه را رد کرده و می گوید این امر فقط به پیچیده شدن بیشتر جنگ منجر خواهد شد. وی گفت: من همواره به طور شفاف گفته ام که چه چیزی به نفع امنیت سوئد است و امنیت منطقه اروپا سیاست طولانی مدت، پایدار و قابل پیش بینی دولت بوده است و همچنان این باور من ادامه دارد.احزاب اپوزیسیون سوئد در حالی موضوع عضویت کشورشان در ناتو را مطرح کرده اند که روسیه به فنلاند و سوئد درباره ملحق شدن به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی هشدار داده و تهدید کرده که این تصمیم کشورها تبعات سیاسی و نظامی خواهد داشت.سانا مارین نخست وزیر چپ میانه فنلاند بر خلاف سوئد، از مذاکرات جامع میان رهبران حزبی برای تقاضای عضویت در ناتو استقبال کرده است. فنلاند و سوئد تنها دو کشور منطقه نوردیک- بالتیک هستند که عضو ناتو نیستند. این دو کشور روابط نزدیکی با این ائتلاف دارند و هر گونه اقدامی از سوی یکی از این کشورها در رابطه با ناتو می تواند بر روی کشور دیگر نیز تاثیر داشته باشد.
روسیه برای خروج غیرنظامیان از شهرها یک آتشبس جدید اعلام کرد
بر اساس گزارشهای رسانههای دولتی روسیه، مسکو آتشبس بشردوستانه دیگری را اعلام کرده است تا غیرنظامیان از شهرهایی که مورد هجوم قرار گرفتند فرار کنند. این گذرگاهها مجددا از ساعت ۱۰:۰۰ صبح به وقت محلی برای کییف، چرنیهیف، سومی، خارکیف و ماریوپل راه اندازی میشود. این سومین بار است مسکو آتشبس موقت اعلام میکند. اکثر موارد قبلی شکست خوردهاند. دیروز، مقامات اوکراین گفتند که موفق به تخلیه ۵ هزار نفر از سومی شدند. اولین تخلیه جمعی موفق بود. پیشتر اوکراین گفته بود آتشبس در شهر چرنیهیف شکست خورد زیرا روسیه به بمباران مسیر خروج ادامه داد.
آمریکا پیشنهاد لهستان برای دریافت جنگنده های میگ ۲۹ را رد کرد
پنتاگون پیشنهاد لهستان مبنی بر ارسال جنگنده های میگ ۲۹ به پایگاه هوایی رامشتاین و قرار دادن تمام آنها در اختیار آمریکا، را رد کرد. به گزارش خبرگزاری اسوشیتدپرس، جان کربی سخنگوی وزارت دفاع آمریکا روز سه شنبه گفت که پیشنهاد لهستان برای تحویل جنگنده ها به پایگاه هوایی رامشتاین در آلمان، چشمانداز نگرانکننده خروج آنها از یک پایگاه متعلق به آمریکا و ناتو برای پرواز به حریم هوایی مورد مناقشه با روسیه در جنگ اوکراین را افزایش داده است. کربی در بیانیهای اعلام کرد: ما به مشورت با لهستان و دیگر متحدان ناتو درباره این موضوع و چالشهای لجستیکی دشوار ادامه خواهیم داد، اما معتقدیم که پیشنهاد لهستان قابل قبول نیست. برای ما روشن نیست که دلیل اساسی برای آن وجود داشته باشد. یک دیپلمات ارشد آمریکایی این درخواست لهستان را تعجب آور خواند. ویکتوریا نولند معاون وزیر خارجه ایالات متحده گفت: از نظر من، از قبل با ما مشورت نشده بود که آنها قصد دارند این هواپیماها را به ما تحویل دهند. وزارت خارجه لهستان روز سه شنبه اعلام کرده بود که ورشو آماده استقرار تمامی جنگنده های میگ ۲۹ خود در پایگاه هوایی رامشتاین است تا آنها را به صورت آزاد در اختیار آمریکا قرار دهد. این وزارتخانه در بیانیه ای اعلام داشت که این تصمیم پس از رایزنی بین رییس جمهوری لهستان با اعضای دولت انجام گرفته و لهستان متقابلا از ایالات متحده درخواست می کند که هواپیماهای مستعمل با قابلیت های عملیاتی مربوطه را در اختیار ورشو قرار دهد.
سازمان ملل: شمار پناهجویان اوکراینی به مرز دو میلیون نفر رسید
کمیسر عالی سازمان ملل با هشدار اینکه موج بعدی پناهجویان اوکراینی که بعد از موج اول و در روزهای بعدی میرسند؛ افرادی آسیبپذیرتر اند، اعلام کرد شمار این پناهجویان امروز یا فردا از مرز دومیلیون نفر عبور خواهدکرد. به گزارش رویترز، فیلپو گراندی افزود: در صورت ادامه درگیری روسیه و اوکراین، شاهد سیل پناهجویانی هستیم که نه با کسی در کشور مقصد ارتباطی دارند و اندوختهای برای گذران زندگی. وی اظهار داشت: شرایط برای مدیریت پناهجویان برای کشورهای اروپایی پیچیدهتر خواهد شد و همه در اروپا و دیگر کشورها باید بیشتر با آنها همدردی کنند و همبستگی نشان دهند. گراندی همچنین افزود: تعداد پناهجویان اوکراینی در روز سه شنبه یا چهارشنبه از مرز ۲ میلیون نفر خواهد گذشت.
بایدن: آمریکا واردات نفت و گاز روسیه را ممنوع میکند
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا اعلام کرد که در پی حمله روسیه به اوکراین واردات نفت این کشور به آمریکا ممنوع میشود. آمریکا در سال ۲۰۲۱ بهطور متوسط روزانه حدود ۷۰۰ هزار بشکه نفت و فرآوردههای نفتی از روسیه وارد کرده که معادل ۸ درصد مجموع واردات ایالات متحده است. از این میزان واردات، روزانه نزدیک به ۲۰۰ هزار بشکه به نفت خام اختصاص داشته که سهم آن در صادرات روزانه روسیه حدود ۴ درصد است.
بی بی سی هم گزارش داده است انتظار میرود که بریتانیا در همراهی با آمریکا تحریم واردات نفت روسیه را اعلام کند. قرار است که دولت بریتانیا دیرتر امروز، سهشنبه ۸ مارس، در توافق و همراستا با ممنوعیت برنامهریزیشده آمریکا برای واردات نفت و گاز روسیه، اعلامیهای صادر کند. براساس گزارشهای پولیتیکو و بلومبرگ، ممنوعیت بریتانیا طی ماههای آینده به طور مرحلهای انجام خواهد شد، و درنهایت گاز روسیه را دیگر وارد نخواهد کرد.
آلمان و بسیاری از کشورهای اروپا با تحریم نفت و گاز روسیه مخالفت کرده اند.
آغاز روند بررسی عضویت اوکراین، گرجستان و مولداوی در اتحادیه اروپا
اتحادیه اروپا روند بررسی درخواست الحاق سه کشور اوکراین، گرجستان و مولداوی را آغاز کرد. به گزارش خبرگزاری فرانسه، در پی بروز جنگ در اوکراین، این کشور به همراه گرجستان و مولداوی درخواست رسمی الحاق خود را به اتحادیه اروپا ارائه دادند و به گفته ریاست فرانسوی شورای اتحادیه اروپا، روند بررسی این درخواست ها از دیروز دوشنبه (۷ مارس/ ۱۶ اسفند) آغاز شد. کمیسیون اروپا باید نظر رسمی خود را بیان کند و ۲۷ عضو باید قبل از مذاکرات طولانی و پیچیده تصمیم بگیرند که آیا وضعیت نامزدی را به متقاضیان اعطا کنند یا خیر. پیشتر دو سال طول کشیده بود که این کمیسیون نظر خود را در مورد الحاق رومانی اعلام کند. چندین کشور عضو از درخواست عضویت این سه کشور حمایت کردهاند، اما این روند طولانی است و الحاق نیاز به اتفاق آرا دارد. «چارلز میشل» رئیس شورای اروپا روز دوشنبه پس از تازهترین دیدار خود با «ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین، در پیامی در توئیتر گفت: «در روزهای آینده درباره درخواست اوکراین برای عضویت بحث خواهیم کرد».
زلنسکی از اتحادیه اروپا خواسته بود که بدون فوت وقت الحاق اوکراین را بپذیرد. ادغام در اتحادیه اروپا یک فرآیند طولانی مدت است تا زمان کافی برای نزدیک کردن قوانین کشور نامزد به قوانین اروپایی وجود داشته باشد. این امر مستلزم مذاکرات پیچیده در مورد بسیاری از موضوعات و معیارهای دشواری همچون ثبات سیاسی و اقتصادی است که پذیرش آن برای کشوری در حال جنگ دشوار است. این گزارش حاکی است: رویه جدیدی برای الحاق به اتحادیه اروپا تصویب شده که سختتر و برگشتپذیر است و در آن امکان تعلیق یا توقف مذاکرات با نامزدها در نظر گرفته شده است. امروز پنج کشور آلبانی، مقدونیه شمالی، مونته نگرو، صربستان و ترکیه برای الحاق به اتحادیه اروپا در وضعیت نامزدی عضویت به سر می برند.
چین خواستار گفتگوهای صلح درباره اوکراین شد
رئیس جمهوری چین در یک دیدار ویدیویی با رئیس جمهوری فرانسه و صدراعظم آلمان اوضاع اوکراین را نگرانکننده خوانده و خواستار خویشتنداری “حداکثری” شد. او گفت اولویت باید جلوگیری از غیرقابل کنترل شدن اوضاع در اوکراین باشد و سه کشور چین، فرانسه و آلمان باید بطور مشترک از گفتگوهای صلح میان اوکراین و روسیه حمایت کنند. چین و روسیه از روابط دیپلماتیک خوبی برخوردارند؛ پکن حمله روسیه به اوکراین را نه مورد انتقاد قرار داده و نه آن را تائید کرده است. این کشور به قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل علیه حمله روسیه به اوکراین رای ممتنع داد.
مسکو: سلطه واشینگتن بر جهان پایان یافته است
وزارت خارجه روسیه اعلام کرد که ایالات متحده باید پایان هژمونی تکقطبی خود بر جهان را بپذیرد. به گزارش خبرگزاری «اینترفاکس»، وزارت خارجه روسیه، سهشنبه ۸ مارس، همچنین تاکید کرد که مسکو و واشنگتن باید مانند دوران جنگ سرد به همزیستی صلحآمیز بازگردند. وزارت خارجه روسیه، با تاکید بر آمادگی مسکو برای گفتوگوی صادقانه بر اساس احترام متقابل با ایالات متحده، افزود که امیدوار است روابط دو کشور به وضعیت عادی بازگردد. این مواضع پس از آن بود که ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد ارتش ایالات متحده، از نیروهای آمریکایی مستقر در اروپا خواست تا از وقوع «هر گونه جنگ میان ابرقدرتها» جلوگیری کنند. میلی که در تور اروپایی به منظور تاکید بر عزم آمریکا برای دفاع از قلمرو شرقی ناتو در برابر تهاجم روسیه است، به سربازان آمریکایی مستقر در پایگاه هوایی نزدیک «کنستانتسا»، در جنوب رومانی، گفت: «ما باید نسبت به توان واکنش سریع خود، اطمینان یافته و قدرت، عزم و پشتیبانی خود را از ناتو برای جلوگیری از هرگونه تجاوز بیشتر روسیه و جلوگیری از وقوع جنگ میان ابرقدرتها را نشان دهیم.»