دو هفته بعد از شروع تجاوز نظامی روسیه به اوکراین، وزیران خارجۀ دو طرف برای نخستین بار به گفتگو می‌نشینند. مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجۀ ترکیه، میزبان این نشست در شهر آنتالیاست. رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه تأکید دارد که کشورش با هر دو طرف جنگ گفتگو داشته باشد.

بعدازظهر روز چهارشنبه نهم مارس/۱٨ اسفند، سرگئی لاوروف و دمیترو کولِبا، وزرای خارجۀ روسیه و اوکراین وارد شهر ساحلی آنتالیا شدند. رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه در توصیف جایگاه کشورش گوشزد کرده که “آنکارا می‌تواند هم‌زمان با اوکراین و با روسیه گفتگو کند”. اردوغان گفت: “ما سخت کار می‌کنیم تا نگذاریم این بحران (جنگ اوکراین) به فاجعه تبدیل شود”.

ترکیه عضو ناتو و طرفدار اوکراین است ولی در عین حال مایل است که روابط عادی خود را با مسکو حفظ کند. به همین دلیل آنکارا به موج تحریم‌ها علیه روسیه نپیوسته و آسمان و آب‌های خود را به روی هواپیماها و کشتی‌های روس باز نگاه داشته است.

علاوه بر رجب طیب اردوغان، امانوئل ماکرون رئیس جمهوری فرانسه و نفتالی بنت نخست‌وزیر اسرائیل نیز سخت برای میانجیگری تلاش می‌کنند.

گفتگوهای آنتالیا در حالی صورت می‌گیرد که دو طرف طی شبانه‌روز گذشته، آتش‌بس را در اطراف گذرگاه‌های امن رعایت کرده‌اند. این راه‌ها برای تخلیۀ سکنۀ مناطق جنگ‌زده مشخص شده است.

وزیر خارجۀ اوکراین در فیسبوک نوشته است که تمامی تلاش خود را برای بهره‌گیری از مذاکرات خواهد کرد، هرچند که امید چندانی به این گفتگوها نبسته است.

به گمان خبرگزاری فرانسه، احتمال دارد که مذاکرات آنتالیا همراه با تنش باشد، زیرا اخیراً وزیر خارجۀ اوکراین همتای روسی خود را با ریبن‌تروپ، وزیر خارجۀ هیتلر مقایسه کرده است!

گذشته از نشست آنتالیا، هیئت‌های روسی و اوکراینی در خاک بلاروس نیز مذاکراتی را پیش می‌برند. به گفتۀ خانم ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجۀ روسیه، مذاکرات در بلاروس “پیشرفت خوبی” داشته. وی تأکید کرد که روسیه قصد سرنگون کردن دولت اوکراین یا اشغال این کشور را ندارد.

اما اکثر کارشناسان اروپایی اعتماد چندانی به اظهارات مقامات روسی ندارند. آنان یادآوری می‌کنند که فقط بعد از دو هفته جنگ، بیش از دو میلیون اوکراینی آواره شده‌اند.