دولت بریتانیا رومن آبراموویچ، مالک باشگاه چلسی و شش الیگارش روس دیگر را در لیست تحریم‌های خود قرار داد. بریتانیا همچنین از افزودن نام ایگور سچین، رئیس شرکت “روس‌نفت” به فهرست تحریم‌ها و مسدود شدن دارایی‌های او خبر داد. 

● بیانیه مجلس خبرگان؛ حمله به اوکراین و سکوت در مورد روسیه

نمایندگان مجلس خبرگان رهبری بیانیه پایانی نهمین اجلاس این نهاد را صادر کردند. در بند هشتم این بیانیه، ضمن مخالفت با جنگ و تخریب به طور کلی، سرزنش و انتقاد از اوکراین موضوع اصلی است و اسمی از روسیه به عنوان آغازگر جنگ جاری برده نشده است. محکومیت صریح این کشور هم موضوعیتی برای نمایندگان خبرگان نداشته است.

در عوض اوکراین و دولت این کشور آماج حمله تند نمایندگان مجلس خبرگان شده است. آنها نوشته‌اند “جمهوری اسلامی در بحران امروز اوکراین نیز جنگ را راه حل نمی‌داند… اعتماد بی جای دولتمردان اوکراینی به غرب و خلع سلاح خودخواسته به بهانه تضمین‌های پوچ آمریکا یک درس عبرت برای سایر کشورها شد.”

نهادهای بین‌المللی و از جمله سازمان ملل هم در بیانیه خبرگان متهم به “مواجهه پرهیاهو با جنگ اوکراین و سکوت مرگبار، بی‌تفاوتی و حتی همراهی با کشورهای مستکبر در راه‌اندازی جنگ و کشتار علیه مردم بی‌دفاع غرب آسیا” شده‌اند.

● یوتیوب و گوگل‌پلی خدمات خود را در روسیه به تعلیق در آوردند

شرکت ویدئویی یوتیوب، که مانند شرکت گوگل از زیرمجموعه‌های شرکت فناوری آلفابت است و همچنین اپلیکیشن گوگل‌پلی، تمامی سرویس‌های غیررایگان خود را در روسیه به حالت تعلیق در می‌آورند. 

این شرکت فناوری آمریکایی اعلام کرد این تعلیق شامل همه حق اشتراک‌ها می‌شود. گوگل و یوتیوب پیش‌تر فروش تبلیغات آنلاین را در روسیه متوقف کرده بودند.

● آبراموویچ، مالک روس باشگاه چلسی در لیست تحریم‌ها قرار گرفت

دولت بریتانیا رومن آبراموویچ، مالک باشگاه چلسی و شش الیگارش روس دیگر را در لیست تحریم‌های خود قرار داد. دولت بریتانیا همچنین از اضافه شدن نام ایگور سچین، رئیس شرکت “روس‌نفت” به فهرست تحریم‌ها و مسدود شدن دارایی‌های او خبر داد. آبراموویچ هفته گذشته اعلام کرده بود می‌خواهد چلسی را بفروشد. دولت بریتانیا اعلام کرد که چلسی اجازه دارد به بازی‌های خود ادامه دهد، اما مجوز (مجوز باشگاه؟) دائما مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

● چین از ارائه قطعات یدکی برای هواپیماهای روسی خودداری کرد

به گفته آژانس امنیت هوانوردی روسیه، چین از تأمین قطعات یدکی هواپیما برای خطوط هوایی روسیه خودداری کرده است. خبرگزاری روسی اینترفکس به نقل از سخنگوی این آژانس نوشت روسیه برای دریافت قطعات یدکی از کشورهای دیگر مانند هند یا ترکیه تلاش خواهد کرد.

● معاون شهردار ماریوپول: سه کشته در حمله به کلینیک زنان و زایمان

معاون شهردار ماریوپول از کشته شدن سه نفر در پی حمله به یک درمانگاه زنان و زایمان در این شهر خبر داد. سرگئی اورلوف، معاون شهردار ماریوپول به بی‌بی‌سی جهانی گفت یک کودک نیز در میان کشته‌شدگان است. 

مقام‌های اوکراینی پیشتر اعلام کرده بودند در این حمله ۱۷ نفر از جمله زنان باردار زخمی شده‌اند. اوکراین روسیه را مسئول این حمله می‌داند. ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین روز چهارشنبه ۹ مارس ویدئویی در توییتر منتشر کرد که اتاق‌های کاملاً ویران‌شده این کلینیک را نشان می‌دهد.

● دیدار لاوروف و کولبا در ترکیه آغاز شد

ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه در نشستی با خبرنگاران از شروع دیدار سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه و دیمیترو کولبا، همتای اوکراینی او در شهر آنتالیای ترکیه خبر داد. احتمالاً آتش‌بس و ادامه مذاکرات، موضوعات محوری این گفتگوها خواهند بود.

عکس‌هایی که زاخارووا منتشر کرده دو وزیر خارجه را نشان می‌دهند که روبروی یکدیگر نشسته‌اند. این دیدار با میانجیگری مولود چاووش‌اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه برگزار شده است. ترکیه، از اعضای ناتو، روابط خوبی با هر دو جناح درگیر در جنگ اوکراین دارد و بارها پیشنهاد میانجیگری کرده بود.

دیدار لاوروف و کولبا در ترکیه

● اوکراین می‌خواهد هفت کریدور عبور امن باز کند

ایرینا ورشچوک، معاون رئیس‌جمهور اوکراین اعلام کرد کشورش پنج‌شنبه ۱۰ مارس هفت کریدور امن برای خروج غیرنظامیان از شهرهای تحت محاصره و حمله نیروهای روس باز خواهد کرد. قرار است این کریدورها شهر بندری ماریوپل را نیز پوشش دهند.

● ارتش اوکراین: روسیه حلقه محاصره کی‌یف را تنگ‌تر می‌کند

ستاد فرماندهی ارتش اوکراین اعلام کرد نیروهای مسلح روسیه چهارشنبه شب ۹ مارس (۱۸ اسفند) به “عملیات تهاجمی” خود برای تنگ‌تر کردن حلقه محاصره کی‌یف، پایتخت اوکراین ادامه داده‌اند. بر اساس گزارش این ستاد همچنین حملات جدیدی در شهرهای پتروفسک (شمال)، ایزیوم، هروشوواخا (هر دو در شرق)، سومی، اوکتیرکا (هر دو در شمال شرقی) و در مناطق دونتسک و زاپوریژیا (هر دو در جنوب شرقی) رخ داده است. 

در عرض چند روز نیروهای روس مستقر در اطراف کی‌یف به طور قابل توجهی به این شهر نزدیک‌تر شده‌اند. تنها پنج روز پیش ارتش روسیه همچنان صد کیلومتر از شمال شرق کی‌یف فاصله داشت اما به گزارش خبرگزاری فرانسه ارتش روسیه روز چهارشنبه به شهر برواری، شهری هم‌مرز با کی‌یف رسیده است.


● مجلس نمایندگان آمریکا تصمیم گرفت واردات نفت روسیه را ممنوع کند

مجلس نمایندگان آمریکا با اکثریت قاطع آراء تصمیم به ممنوعیت واردات نفت روسیه گرفت. نمایندگان مجلس با ۴۱۴ رای موافق در مقابل ۱۷ رای مخالف این لایحه را تصویب کردند. 

پیشنهادات طرح‌شده در پیش‌نویس این لایحه فراتر از پیشنهادات جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات متحده رفته و در آن از جمله بررسی وضعیت روسیه در سازمان تجارت جهانی توصیه شده است. در این پیش‌نویش همچنین نشانه‌هایی از حمایت ایالات متحده از تحریم‌ مقامات روسی به دلیل نقض حقوق بشر نیز به چشم می‌خورد. در مرحله بعد، مجلس سنا باید در مورد این لایحه تصمیم‌گیری کند.

مجلس نمایندگان آمریکا


● بایدن قبل از برگزاری مذاکرات میان اوکراین و روسیه در ترکیه، با اردوغان صحبت می‌کند

دفتر ریاست‌جمهوری آمریکا اعلام کرد جو بایدن امروز با رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه برای گفت‌وگو درباره آخرین تحولات جنگ اوکراین تماس تلفنی خواهد داشت. 

اردوغان پیشنهاد کرده بود ترکیه به عنوان میانجی میان اوکراین و روسیه عمل کند. بر اساس گزارش‌ها از ترکیه و روسیه، اولین نشست مقام‌های دولتی دو کشور از زمان آغاز حمله روسیه به اوکراین قرار است پنج‌‌شنبه ۱۰ مارس (۱۹ اسفند) با حضور دمیترو کولبا، وزیر خارجه اوکراین و سرگئی لاوروف، همتای روس او در آنتالیا برگزار شود.
 

● ارتباط آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با نیروگاه هسته‌ای زاپوریژیا قطع شد

پس از چرنوبیل، اکنون ارتباط آژانس بین المللی انرژی اتمی (IAEA) با نیروگاه زاپوریژیا، بزرگترین نیروگاه هسته‌ای اروپا در اوکراین، نیز قطع شده است.

رافائل گروسی، رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، اعلام کرد که دسترسی این نهاد به دوربین‌های مداربسته و دستگاه‌های ناظر بر امنیت نیروگاه زاپوریژیا قطع شده و امکان جابه‌جایی داده‌ها وجود ندارد. او افزود علت قطع ارتباط هنوز مشخص نیست.

نیروهای روسی هفته گذشته به زاپوریژیا حمله کرده و آن را تصرف کردند. این حمله باعث بروز آتش‌سوزی در منطقه این نیروگاه شد. آژانس انرژی اتمی پیش از این نیز از قطع دسترسی این نهاد با سیستم‌های نظارتی در نیروگاه هسته‌ای خاموش چرنوبیل خبر داده بود. این نیروگاه نیز از چند روز پیش در تصرف نیروهای روسیه قرار دارد. 

رافائل گروسی قطع ارتباط با این دو سایت هسته‌ای را “نگران‌کننده” خوانده است.

نیروگاه زاپوریژیا، بزرگترین نیروگاه هسته‌ای اروپا

● خشم جهانی از حمله به بیمارستان شهر ماریوپول

حمله هوایی روسیه به یک کلینیک زنان و زایمان در شهر محاصره‌ شده ماریوپول خشم جهانی را برانگیخته است. آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد این اقدام را “هولناک” توصیف کرد و خواستار توقف “خشونت‌های بی‌دلیل‌‌” شد. 

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا روسیه را متهم به اقدامات “ناجوانمردانه” کرد. ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین در پیامی ویدئویی گفت: «این چه کشوری است، فدراسیون روسیه، که از بیمارستان‌ها می ترسد، از زایشگاه‌ها می‌ترسد و ویران می‌کند؟»

گزارشگران آژانس خبری آسوشیتدپرس هنگام حمله به این کلینیک در ماریوپول حضور داشتند و شاهد آن بودند. یک عکاس آسوشیتدپرس این حمله را مستند کرده است. لرزش ناشی از انفجار در این کلینیک تا فاصله یک کیلومتری آن محسوس بوده است. بر اثر این انفجار همچنین همه پنجره‌‌های ساختمان شکسته و قسمت بزرگی از نمای کلینیک کاملا تخریب شده است. نیروهای پلیس و سربازان زخمی‌های این حمله، از جمله زنی باردار را به مکان امن منتقل کردند.

نیروهای پلیس و سربازان زخمی‌های حمله روسیه به یک کلینیک زنان و زایمان در شهر ماریوپول اوکراین را به مکان امن منتقل کردند.

 زلنسکی خواستار تحریم‌های شدیدتر علیه روسیه شد

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین پس از حمله روسیه به زایشگاهی در شهر ماریوپول، خواستار تحریم‌های شدیدتر علیه روسیه از سوی غرب شد. زلنسکی در یک پیام ویدیویی گفت: «در اوکراین یک نسل‌کشی در حال وقوع است.» او افزود اگر کشورهای غربی فشار بیشتری به مسکو می‌آوردند، آنها «دیگر امکان ادامه این نسل‌کشی را نداشتند.»

به گفته زلنسکی تاکنون ۳۵ هزار نفر از طریق کریدورهای بشردوستانه به غرب اوکراین فرار کرده‌اند. حمله به کلینیک در ماریوپل ۱۷ نفر زخمی بر جا گذاشت که برخی از آنها زنان باردار بودند. 

رئیس‌جمهور اوکراین بار دیگر خواستار ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز اوکراین شد. کشورهای ناتو اما به دلیل نگرانی از کشانده شدن به جنگ، تاکنون این درخواست را رد کرده‌اند.

● آمریکا موشک‌های “پاتریوت” را از آلمان به لهستان منتقل می‌کند

ایالات متحده آمریکا با بالا گرفتن درگیری‌ها در اوکراین برای احتیاط دو موشک “پاتریوت” را از آلمان به لهستان منتقل کرده است. 

یک مقام ارشد وزارت دفاع آمریکا ضمن تایید این خبر گفت: «ما در مورد محل استقرار و همچنین وضعیت عملیاتی آنها صحبت نخواهیم کرد.»

جان کربی، سخنگوی پنتاگون تاکید کرد این حرکت واکنش به هیچ رویداد یا اقدام خاصی از سوی روس‌ها نیست بلکه با توجه به جنگ در اوکراین – همسایه لهستان – موشک‌های “پاتریوت” بهترین گزینه برای دفاع از کشورهای عضو ناتو هستند. موشک‌های “پاتریوت” قادرند هواپیماها، هلیکوپترها و موشک‌ها را حتی در ارتفاعات بسیار بالا منهدم کنند.

آمریکا موشک‌های “پاتریوت” را از آلمان به لهستان منتقل می‌کند

● نزدیک به ۴۸ هزار نفر از طریق کریدورهای امن اطراف شهرها تخلیه شده‌اند

خبرگزاری اینترفکس به نقل از معاون دفتر ریاست جمهوری اوکراین، کایریلو تیموشنکو، گزارش داد حدود ۴۸ هزار اوکراینی از طریق کریدورهای عبور امن از شهرهای مختلف تخلیه شده‌اند. بر اساس این گزارش تاکنون ۴۳ هزار نفر از سومی، ۳ هزار و ۵۰۰ نفر از منطقه کی‌یف و هزار نفر از شهر انرگودار خارج شده‌اند.