گروه داعش روز پنج‌شنبه مرگ ابو ابراهیم الهاشمی القرشی، رهبر پیشین خود، را پس از گذشت بیش از یک ماه از کشته شدن او در عملیات نیروهای آمریکایی تایید و جانشین او را معرفی کرد.

گروه حکومت اسلامی موسوم به «داعش» روز پنج‌شنبه، ۱۹ اسفند، مرگ ابو ابراهیم الهاشمی القرشی، رهبر پیشین خود، را پس از گذشت بیش از یک ماه از کشته شدن او در عملیات نیروهای آمریکایی تایید و جانشین او را معرفی کرد.

در بیانیه صوتی داعش از «ابو حسن الهاشمی القرشی» به عنوان جانشین رهبر کشته شده این گروه اسلام‌گرا نام برده شده است.

انتشار این خبر در شرایطی است که اطلاعات بسیار اندکی درباره فرد یاد شده در مقام سومین سرکرده داعش در دست است.

جو بایدن، رئیس‌ جمهوری آمریکا، روز ۱۴ بهمن اعلام کرد که ابو ابراهیم القرشی در جریان عملیات شبانه نیروهای آمریکایی در استان ادلب، در شمال غرب سوریه، کشته شده است.

القرشی در ۳۱ اکتبر ۲۰۱۹ (نهم آبان ۱۳۹۸) تنها چند روز پس از مرگ ابوبکر البغدادی، سرکرده پیشین داعش، به عنوان جانشین او انتخاب شده بود.

خبرگزاری آسوشیتدپرس در همان روز به نقل از یک مقام آمریکایی گزارش داد که القرشی نیز مانند البغدادی هنگام نزدیک شدن نیروهای آمریکایی، در اقدامی انتحاری بمبی را منفجر کرد که منجر به کشته شدن خود و اعضای خانواده‌اش از جمله زنان و کودکان شد.

سخنگوی داعش روز پنج‌شنبه سرانجام با انتشار بیانیه‌ای صوتی در کانال‌ها و حساب‌های کاربری این گروه در شبکه‌های اجتماعی، مرگ دومین رهبر داعش به همراه ابو حمزه القرشی، سخنگوی پیشین این گروه به اصطلاح «جهادی» را تایید کرد.

رئیس جمهوری آمریکا در زمان اعلام این خبر تصریح کرد او دستور این حمله را داد «تا از مردم آمریکا و متحدان‌مان محافظت کنیم و جهان را به مکانی امن‌تر مبدل کنیم».

این عملیات در حالی انجام شد که گروه حکومت اسلامی، طی دو سال گذشته با انجام مجموعه‌ای از حملات در منطقه، از جمله حمله‌ای ده روزه در ماه‌های گذشته برای تصرف یک زندان در استان حسکه سوریه، در تلاش برای احیای مجدد بود.

بر اساس بیانیه صوتی داعش، رهبر جدید این گروه پیش از مرگ ابو ابراهیم از سوی او تایید شده بود و رهبران ارشد آن نیز موافقت خود با این انتصاب را اعلام کرده‌اند.

کارشناسان می‌گویند که سرکرده جدید داعش، چهره‌ای ناشناخته است و تقریبا هیچ‌گونه اطلاعات تایید شده‌ای درباره هویت او در دست نیست.

به باور تحلیلگران، هیچ‌گونه پیوند خویشاوندی بین سرکرده فعلی و پیشین این گروه شبه نظامی وجود ندارد و القرشی احتمالا یک نام خانوادگی ساختگی است که به قبیله «قریش» در صدر اسلام ارجاع دارد.

برآوردهای سازمان ملل در سال ۲۰۲۱ حاکی است که همچنان حدود صد هزار پیکارجوی داعش در سراسر عراق و سوریه فعال هستند.

ناظر حقوق بشر سوریه، نهاد مستقر در بریتانیا، نیز می‌گوید گمانه‌زنی‌ها حاکی است که صدها زندانی داعشی از جمله سرکردگان ارشد این گروه شبه‌نظامی اسلام‌گرا موفق شده‌اند به کشورهای همسایه از جمله ترکیه یا مناطق تحت کنترل ارتش ترکیه در شمال سوریه بگریزند.