در پی رانش بیسابقه زمین در جاده چالوس در آستانه تعطیلات نوروزی و بسته شدن این جاده، یک کارشناس درباره رانش زمین در ۴۰۰ نقطه از استان مازندران هشدار داد.
به گفته مسئولان، احداث سد «سیاهبیشه» در کنار رودخانه چالوس آبهای زیرزمینی در منطقه را کاهش داده و باعث شده است که جاده چالوس «آستانه حد تحمل زمینشناختی خود را از دست داده و دچار رانش بیسابقهای شود.»
رسانههای ایران روز شنبه، ۲۱ اسفند از رانش بیسابقه زمین در محدوده پل زنگوله در مسیر شمال به جنوب در محور چالوس خبر دادند.
بر اساس گزارشها طول این شکاف ۱۰۰ متر و ارتفاع آن ۲۰ متر اعلام شد و در پی وقوع آن و همزمان با نزدیک شدن به سفرهای نوروزی این جاده تا «اطلاع بعدی» بسته شد.
در ارتباط با این وقوع این پدیده، محمدرضا محبوبفر، عضو انجمن آمایش سرزمینی و عضو انجمن مخاطرات محیطی و توسعه پایدار ایران روز دوشنبه، ۲۳ اسفند در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا وجود «بار ترافیکی»، «سد سیاه بیشه» و «نیروگاههای برقابی» را از جمله دلایل وقوع پدیده رانش زمین در جاده چالوس عنوان کرد.
آقای محبوبفر در ادامه با اشاره به وجود بیش از ۴۰۰ نقطه در استان مازندران که دچار رانش هستند، درباره تشدید این پدیده در سه استان شمالی کشور در آینده هشدار داد.
به گفته این کارشناس بعد از سه استان گیلان، مازندران و گلستان، استانهای لرستان و خوزستان بیش از سایر استانها در معرض رانش زمین قرار دارند و وضعیت استانهای تهران، اصفهان و خوزستان در تابستان و پاییز سال ۱۴۰۱، بحرانیتر از تابستان سال ۱۴۰۰ خواهد بود.
عضو انجمن مخاطرات محیطی «دخالتهای بیش از حد انسانی» مانند «تغییر کاربری اراضی، تخریب جنگلها، ساختوساز غیر اصولی، احداث سدها و اقدامات افراطی راهسازی و جادهسازی» در «مناطق منطقه شیبداری که جنس خاک دامنههای مستعد لغزش زمین» است را از مهمترین دلایل رانش زمین در مناطق مختلف کشور اعلام کرد.
وقوع رانش زمین در جاده چالوس از مهمترین محورهای مواصلاتی شمال ایران در حالی رخ داده است که در طول روز نزدیک به حدود ۴۰ هزار خودرو از این جاده عبور میکنند و بار ترافیکی در این مسیرها در روزهای تعطیل بهویژه در تعطیلات نوروز افزایش چشمگیری پیدا میکند.
رئیس پلیس راه مازندران روز پنجشنبه، ۱۹ اسفند از جان باختن دو نفر از سرنشینان یک خودروی عبوری در جاده کندوان بر اثر ریزش سنگ و رانش کوه خبر داده بود.