بنا بر تازه ترین گزارش موسسۀ تحقیقات بین المللی صلح استکهلم (SIPRI/ سیپری)، به رغم کاهش جزئی تجارت جهانی تسلیحات، واردات سلاح توسط کشورهای اروپایی به دلیل وخامت شدید روابط با روسیه، افزایش چشمگیری داشته است. بر اساس این گزارش، بریتانیا، نروژ و هلند، بیشترین حجم واردات اسلحه در بازار تجارت جهانی تسلیحات در اروپا را به خود اختصاص داده اند.

موسسه تحقیقات بین‌المللی صلح استکهلم  (SIPRI/ سیپری)، روز دوشنبه ۱۴ مارس/۲۳ اسفند، طی بیانیه ای نتیجۀ آخرین پژوهش های خود در زمینۀ تجارت تسلیحات و عرضه و تقاضای اسلحه در کشورهای جهان را منتشر کرد.

بر اساس داده های این اندیشکدۀ بین المللی مستقر در سوئد، تجارت جهانی تسلیحات عمده، در بازۀ زمانی ۲٠۱۷ تا ۲۰۲۱ نسبت به بازۀ چهار سالۀ پیش از آن در فاصلۀ سالهای ۲٠۱٢ تا ٢۰١۶،  با کاهش جزئی ۴٫۶ درصد روبرو بوده است.

بر اساس گزارش سیپری، به رغم آنکه تجارت جهانی اسلحه در این بازۀ زمانی یک روند نزولی را طی کرده است، اما صادرات اسلحه توسط ایالات متحده آمریکا و فرانسه افزایش یافته است.

همچنین این گزارش در ادامه می افزاید که نرخ واردات و خرید سلاح توسط کشورهای اروپایی نیز، با ۱۹ درصد افزایش، در آسیای شرقی با ۲٠ درصد افزایش و در اقیانوسیه با ۵۹ درصد افزایش روبرو بوده است.  

بر اساس داده های جدید پیرامون تجارت جهانی تسلیحات که توسط موسسۀ تحقیقات بین‌المللی صلح استکهلم منتشر شده است، انتقال اسلحه به خاورمیانه همچنان بالا بوده است؛ این در حالیست که نقل و انتقال سلاح به آفریقا و آمریکا کاهش یافته است.

پیتر وِیزمن پژوهشگر ارشد موسسه بین‌المللی تحقیقات صلح استکهلم، تصریح کرد:‌ «کاهش جزئی در روند تجارت جهانی تسلیحات، تغییرات زیادی را در خصوص روندهای منطقه‌ای، در پشت خود پنهان کرده است».

وی افزود: «به رغم وجود برخی تحولات مثبت از جمله اینکه واردات تسلیحات از آمریکای جنوبی به پایین ترین سطح خود در ۵٠ سال گذشته رسیده است، اما افزایش یا ادامه یافتن نرخ بالای واردات اسلحه به کشورهای اروپایی، آسیای شرقی، اقیانوسیه و خاورمیانه، منجر به افزایش نگران کنندۀ تسلیحات شده است».

این پژوهشگر ارشد موسسه بین‌المللی تحقیقات صلح استکهلم، تأکید کرد: «تنش و وخامت شدید روابط میان روسیه و اکثر کشورهای اروپایی، محرک اصلی افزایش واردات تسلیحات به اروپا و به ویژه کشورهای فاقد صنایع دفاعی لازم جهت تولید سلاح های مدرن در سطح ملی بوده است».

پیتر وِیزمن افزود: «انتقال تسلیحات همچنین نقش مهمی در روابط امنیتی فرا آتلانتیک ایفا می کند».

بنا به گزارش سیپری، اروپا شاهد افزایش چشمگیر نرخ رشد واردات اسلحه در بین مناطق جهان بوده است و در بازۀ زمانی ۲٠۱۷ تا ۲۰۲۱، واردات تسلیحاتِ عمده توسط کشورهای اروپایی، ١۹ درصد بیشتر از بازۀ زمانی ۲٠۱٢ تا ٢۰١۶ بوده است که ١٣ درصد انتقال جهانی تسلیحات را به خود اختصاص می دهد.

این گزارش در ادامه می افزاید که بریتانیا، نروژ و هلند، بزرگترین واردکنندگان تسلیحات در اروپا بوده اند.

این در حالیست که به رغم وجود درگیری های مسلحانه در شرق اوکراین  و افزایش تنش‌ها میان این کشور و روسیه در طول سال های ۲٠۱۷ تا ۲۰۲۱ که به تازگی نیز مورد حملۀ مستقیم مسکو قرار گرفته است، اما واردات تسلیحاتِ عمده به اوکراین در این بازۀ زمانی بسیار محدود بوده است.

بر اساس گزارش این اندیشکدۀ بین المللی مستقر در سوئد، «انتظار می رود سایر کشورهای اروپایی نیز واردات تسلیحات خود را در دهۀ آینده به میزان قابل توجهی افزایش دهند، به ویژه آنکه اخیراً سفارش‌های بزرگی برای تسلیحات عمده، به‌ویژه خرید هواپیماهای جنگی از آمریکایی در دستور کار دولت ها در این کشورها قرارگرفته است.»

این گزارش با اشاره به نگرانی های زیاد رهبران کشورهای اروپایی در بحبوحه جنگ در اوکراین، تأکید می کند که این موضوع می تواند به افزایش میزان خرید تسلیحات توسط این کشورها منجر شود.

این در حالیست که در ایالات متحدۀ آمریکا، که همچنان بزرگترین صادرکننده تسلیحات جهان است، نرخ صادرات اسلحه در بازۀ زمانی ۲٠۱۷ تا ۲۰۲۱ نسبت به بازۀ زمانی ۲٠۱٢ تا ٢۰١۶، با ١۴ درصد رشد مواجه شده و  از ۳۲ درصد به ۳۹ درصد افزایش یافته است که احتمال می رود با توجه به حملۀ روسیه به اوکراین، با افزایش چشمگیری در دهه آتی روبرو شود