سازمان ملل روز سه‌شنبه ۲۴ اسفند اعلام کرد تعداد آوارگان اوکراینی که از جنگ و بمباران ارتش روسیه به کشورهای دیگر گریخته‌اند به حدود سه میلیون نفر رسیده است.

دفتر امور پناهجویان سازمان ملل گفت تا کنون دو میلیون و ۹۵۰ هزار نفر از اوکراین گریخته‌اند و این نهاد خود را برای کمک به چهار میلیون پناهجو آماده کرده است، هر چند تعداد آوارگان به احتمال فراوان افزایش خواهد یافت.

در پی حمله روز یکشنبه روسیه به یک پایگاه نظامی در حومه شهر لِویو که با مرز لهستان فاصله کمی دارد بخشی از ساکنان نواحی غربی اوکراین نیز به موج پناهجویانی پیوستند که از کشور خارج می‌شوند.

بخش عمده پناهجویانی که از طریق مرز لهستان خارج می‌شوند اهالی مناطق شرقی اوکراین هستند که کانون اصلی حملات زمینی روسیه است.

یک زن ۴۰ ساله اهل خارکیف گفت: «پس از تصرف مناطق شرقی کشور، ما به سوی کریپونسکی در مرکز کشور حرکت کردیم. ما واقعا می‌خواستیم در اوکراین بمانیم ولی پس از حملات روسیه به لِویو به نظر می‌رسد که هیچ نقطه‌ای در کشور امنیت ندارد».

او افزود که همسرش در اوکراین خواهد ماند.

بخش اعظم پناهجویان به کشورهای همسایه اوکراین از جمله لهستان، مجارستان، اسلوواکی، رومانی و مولداوی رفته‌اند. تعداد پناهجویانی که وارد لهستان شده‌اند بالغ بر یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفر است.

به گفته دفتر امور پناهجویان سازمان ملل، حدود ۳۰۰ هزار نفر از پناهجویان نيز به کشورهای اروپای غربی از جمله آلمان و فرانسه رفته‌اند.

مسئول امور مهاجرت کمیسیون اروپا روز سه‌شنبه گفت: «اگر همبستگی نشان دهیم می‌توانیم ورود پناهجویان اوکراینی را به خوبی مدیریت کنیم».

سخنان او یادآور تصمیم آنگلا مرکل، صدراعظم سابق آلمان، است که در اوج بحران مهاجرتی سال‌های ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ حدود یک میلیون پناهجو و مهاجری را که از جنگ داخلی سوریه گریخته بودند با شعار «می‌توانیم این بحران را مدیریت کنیم» در آلمان پذیرفت.

در مرز اوکراین و رومانی، در سرمای شدید، امدادگران و داوطلبان از جمله ماموران آتش‌نشانی به پناهجویان کمک می‌کنند و این افراد بوسیله اتوبوس‌هایی که از قبل آماده شده‌اند به مراکز اسکان موقت منتقل می‌شوند.

زنی به نام تانیا اهل شهر میکولایف درجنوب اوکراین که اخیرا از مرز رومانی عبور کرده است گفت: «فقط به خاطر نجات جان فرزندانم کشور را ترک کرده‌ام. من اوکراین را دوست دارم و در طول سفر به شدت گریه کرده‌ام. ولی آن‌ها دارند همه چیز را نابود می‌کنند».

روسیه حمله به اهداف غیرنظامی را تکذیب کرده است و تهاجم نظامی به اوکراین را «یک عملیات ویژه با هدف غیرنظامی کردن کشور و پاکسازی نازی‌ها» توصیف می‌کند. اما دولت اوکراین و کشورهای غربی ادعاهای روسیه را بهانه‌ای برای نقض حاکمیت ملی و تمامیت ارضی یک کشور دمکراتیک می‌دانند.

برخی از پناهجویانی که در روزهای اخیر وارد مولداوی، فقیرترین کشور اروپایی شده‌اند، برای جمع‌آوری وسایل شخصی به اوکراین می‌روند و برخی تصمیم گرفته‌اند که به طور کلی به کشورشان بازگردند.

دفتر امور پناهجویان سازمان ملل می‌گوید اکثر اوکراینی‌هایی که در اولین روزهای جنگ گریختند در خارج از کشور امکانات کافی و یا اعضای خانواده و آشنایانی دارند که می‌توانند به آن‌ها کمک کنند. ولی با تداوم جنگ اکنون شاهد مهاجرت افرادی هستیم که با عجله کشور را ترک کرده و از هیچ‌گونه حمایتی برخوردار نیستند.

یکی از کارکنان دفتر امور پناهجویان سازمان ملل که در مرز اوکراین کار می‌کند گفت: «در روزهای اخیر تعداد زیادی از افراد مسن و یا معلولین از مرز عبور کرده‌اند. این افراد به‌دلیل شرایط ویژه خود تا آخرین لحظه ممکن و به امید پایان سریع جنگ در کشور مانده بودند».

همزمان با ادامه خروج پناهجویان از اوکراین برخی تصمیم گرفته‌اند به کشور باز گردند. زن جوانی همراه با فرزند خردسال خود در یکی از گذرگاه‌های مرزی با مولداوی گفت: «ما اهل اودسا هستیم و می‌خواهیم به خانه برگردیم».