در حالی که روسیه و اوکراین هر دو به زبان های مختلف از احتمال یافتن راه حل هایی برای پایان دادن به جنگ سخن می گویند، آمریکا و روسیه حمله به یکدیگر را بیش از پیش شدت داده اند. بایدن گفته است پوتین جنایتکار جنگی است و مسکو پاسخ داده است، این اظهارات نابخشونی است. در عین حال اوکراین طرح ۱۵ ماده ای صلح را تکذیب کرده و گفته مدل «اتریش» و «سوئد» را نمی پذیرد و مدل مطلب این کشور «اوکراینی» است. اما لاوروف وزیر خارجه ی روسیه نسبت به مذاکرات «سخت» صلح با اوکراین ابراز امیدواری کرده است.
سازمان همکاری و توسعه اقتصادی: جنگ در اوکراین تجارت جهانی را مختل میکند
سازمان همکاری و توسعه اقتصادی روز پنجشنبه هشدار داد که جنگ در اوکراین تجارت بینالمللی و زنجیره عرضه کالا و مواد اولیه را مختل میکند. به گفته کارشناسان این سازمان حمله نظامی روسیه به اوکراین همچنین به رشد اقتصادی در سطح جهان ضربه خواهد زد. سازمان همکاری و توسعه اقتصادی افزوده است که مناقشه جاری در اوکراین منجر به افزایش قیمتها در سراسر جهان خواهد شد. سازمان همکاری و توسعه اقتصادی تخمین زده است که جنگ در اوکراین میزان رشد اقتصادی طی یک سال آینده را ۱.۰۸ درصد کاهش خواهد داد. سطح کاهش رشد اقتصادی در ۱۹ کشور حوزه یورو ۱.۴ درصد خواهد بود. کارشناسان سازمان همکاری و توسعه اقتصادی بر این باور هستند که هزینههای دولتی و کاهش مالیاتها میتواند تا حدودی از آسیبهای اقتصادی مناقشه در اوکراین بکاهد.
ادامه ی مذاکرات، شرط های اوکراین
هیئت های اوکراین و روسیه روز چهارشنبه بار دیگر از طریق ویدئو گفتگو کردند. میخائیلو پودولیاک، مشاور رئیس جمهور اوکراین، ولودیمیر زلنسکی، گفت که اوکراین خواستار آتش بس، خروج نیروهای روسیه و تضمین های امنیتی قانونی برای اوکراین از تعدادی از کشورها است. وی در توییتر نوشت: «این تنها از طریق گفتگوی مستقیم بین زلنسکی و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه امکان پذیر است.
یکی از مقامات دفتر زلنسکی به آسوشیتدپرس گفت: موضوع اصلی مورد بحث این بود که آیا نیروهای روسیه پس از جنگ در مناطق جداییطلب در شرق اوکراین باقی خواهند ماند و مرزها کجا خواهند بود. قبل از جنگ، روسیه استقلال دو منطقه تحت کنترل جدایی طلبان تحت حمایت روسیه را از سال ۲۰۱۴ به رسمیت شناخت. همچنین مرزهای این مناطق را به مناطقی که اوکراین همچنان در اختیار داشت، از جمله ماریوپل، شهر بندری که اکنون تحت محاصره است، گسترش داد. این مقام که خواست نامش فاش نشود، گفت: اوکراین بر مشارکت یک یا چند قدرت هستهای غربی در مذاکرات و امضای یک سند الزامآور قانونی با تضمینهای امنیتی برای اوکراین پافشاری میکند. این مقام گفت، در ازای آن، اوکراین آماده است تا در مورد وضعیت بی طرفی صحبت کند. روسیه از ناتو خواسته است که هرگز اوکراین را به عضویت این پیمان نظامی نپذیرد.
سخنرانی زلنسکی در «بوندستاگ»، انتقاد از دولت آلمان
رئیس جمهور اوکراین، ولودیمیر زلنسکی، آلمان را متهم کرد که در آستانه تهاجم روسیه، اقتصاد خود را مقدم بر امنیت کشورش قرار داده است. زلنسکی در سخنرانی خود در پارلمان آلمان روز پنجشنبه از حمایت دولت آلمان از پروژه خط لوله نورد استریم ۲ به منظور انتقال گاز طبیعی از روسیه انتقاد کرد. اوکراین و دیگران با این پروژه مخالفت کرده بودند و هشدار داده بودند که امنیت اوکراین و اروپا را به خطر می اندازد. زلنسکی همچنین به تردید آلمان در مورد اعمال برخی از سختترین تحریمها علیه روسیه از ترس اینکه ممکن است به اقتصاد آلمان آسیب برساند، اشاره کرد. رئیس جمهور اوکراین از آلمان خواست اجازه ندهد دیوار جدید اروپا را تقسیم کند و از عضویت کشورش در ناتو و اتحادیه اروپا حمایت کرد. او همچنین خواستار کمک بیشتر برای کشورش شد و گفت که هزاران نفر در جنگی که تقریباً یک ماه پیش آغاز شده کشته شده اند، از جمله ۱۰۸ کودک
چین با هرگونه تحریمی قاطعانه مخالفت می کند
یک مقام وزارت بازرگانی چین گفت پکن “اقدامات لازم” را برای محافظت از شرکت های چینی در برابر تحریم های سایر دولت ها علیه روسیه اتخاذ خواهد کرد. این اظهارنظر در پاسخ به سؤالی در مورد هشدار ایالات متحده به چین نسبت به “عواقب” هرگونه حرکت شرکت های چینی برای دور زدن چنین تحریم هایی، اعلام شد. گائو فنگ، سخنگوی این وزارتخانه گفت چین با هرگونه تحریم یکجانبه و بدون مبنای حقوق بینالملل مخالف است. گائو روز پنجشنبه گفت: «اعمال تحریمهای اقتصادی نه تنها مشکلات امنیتی را حل نمیکند، بلکه به زندگی عادی مردم در کشورهای مربوطه آسیب میرساند، بازار جهانی را مختل میکند و اقتصاد جهانی را که در حال حاضر کند شده است، بدتر خواهد کرد. وی گفت چین اقدامات لازم را برای حفظ منافع تجاری عادی و حقوق و منافع مشروع شرکت های چینی انجام خواهد داد. او جزئیات بیشتری را ارایه نداد.
پارلمان لیتوانی به منطقه ی پرواز ممنوع رای داد!
پارلمان لیتوانی به اتفاق آرا قطعنامه ای را تصویب کرد که در آن خواستار ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز اوکراین شد و به کشورهایی از جمله استونی و اسلوونی در این درخواست پیوست.
به گزارش AP در این قطعنامه آمده است که یک منطقه پرواز ممنوع به نیروهای حافظ صلح سازمان ملل اجازه می دهد تا از امنیت کریدورهای بشردوستانه و ایمنی نیروگاه های هسته ای اوکراین و تأسیسات ذخیره سازی زباله های هسته ای اطمینان حاصل کنند.
ناتو قاطعانه هرگونه نقش ائتلاف نظامی در ایجاد و نظارت بر منطقه پرواز ممنوع بر فراز اوکراین را برای محافظت در برابر حملات هوایی روسیه به اوکراین رد کرده است. روز چهارشنبه، ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو گفت: «اگر ناتو اقداماتی انجام دهد که این جنگ را به یک جنگ تمام عیار بین ناتو و روسیه تبدیل کند، این وضعیت میتواند بدتر شود».
یانز یانسا، نخست وزیر اسلوونی، علناً خواستار ایجاد منطقه پرواز ممنوع شده است و پارلمان استونی نیز از ۲۹ متحد خود در ناتو خواسته است که همین موضوع را در نظر بگیرند.
اوکراین توافق موقت صلح با روسیه را تکذیب کرد
مشاور رئیس جمهوری اوکراین خبر توافق کی یف و مسکو بر سر طرح ۱۵ ماده ای صلح را تکذیب کرد. تارنمای شبکه انگلیسی اسکای نیوز نوشت که میخائیلو پودولیاک مشاور ارشد ولودیمیر زلنسکی توییت کرد که جزئیات آنچه که روزنامه فایننشیال تایمز به عنوان پیش نویس توافق شده طرح ۱۵ ماده ای صلح منتشر کرده تنها خواسته های طرف روس بوده و “لا غیر”. پودولیاک افزود که آتش بس، عقب نشینی نیروهای روسیه و ضمانت های امنیتی از طرف تعدادی از کشورها “تنها مواردی هستند که در این مرحله تائید می کنیم” وی توضیح نداد که آیا طرفین در قالب طرح مذکور با این سه موضوع توافق کرده اند یا آنکه این موارد تنها خواسته های اوکراین هستند.
اوکراین پیشنهاد روسیه برای بیطرفی ‘مدل اتریش’ را رد کرد
به گفته یکی از مشاوران ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین پیشنهاد روسیه برای اتخاذ بیطرفی مدل اتریش برای کییف “غیرقابل قبول” است. میخائیل پودولیک که یکی از اعضای تیم مذاکرات صلح است به رسانههای محلی در اوکراین گفته هر توافق صلحی باید از تمامیت ارضی این کشور حمایت کند. او به عباراتی نظیر مدلهای بیطرفی “سوئدی” یا “اتریشی” اشاره کرده و گفته مدل مطلوب این کشور “اوکراینی” با تضمینهای قانونی تائید شده است؛ و نه هیچ مدل یا گزینه دیگری. مدل اتریشی و سوئدی که به آن اشاره شده به اظهارات پیشتر سخنگوی کرملین برمیگردد که گفته بود مسکو خواهان توافق با اوکراینی “بیطرف” است که ارتش و نیروی دریایی خود را داشته باشد.
اظهار امیدواری وزیر خارجه روسیه به مذاکرات ‘سخت’ صلح با اوکراین
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه میگوید مذاکرات صلح با اوکراین “ساده نیست” ولی درباره رسیدن به سازش امیدهایی وجود دارد. این اظهارات پس از ارائه گزارش این گفتگوها توسط مذاکرهکنندگان روسیه به آقای لاوروف بوده است. وزیر خارجه روسیه گفته است مشکلات فقط به بیطرفی و خلع سلاح اوکراین برنمیگردد بلکه مسائلی نظیر امنیت شرق اوکراین-که دو منطقه دونتسک و لوهانسک که تحت اختیار شورشیان هستند- را هم دربر میگیرد. پیشتر رئیس جمهوری اوکراین هم گفته بود این مذاکرات “وقعبینانهتر” بنظر میرسد.
بایدن کمک جدید ۸۰۰ میلیون دلاری آمریکا و ارسال پهپادهای بیشتر به اوکراین را اعلام کرد
جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا اعلام کرد با استفاده از اختیاراتش یک کمک امنیتی جدید به ارزش ۸۰۰ میلیون دلار به اوکراین اختصاص می دهد و به این ترتیب کمک های امنیتی جدید واشنگتن به اوکراین در یک هفته گذشته به یک میلیارد دلار می رسد. رئیس جمهوری آمریکا روز چهارشنبه افزود: این بسته های امنیتی به صورت مستقیم از وزارت دفاع آمریکا به ارتش اوکراین منتقل می شود تا به آنها در مبارزه با این تهاجم کمک کند. بایدن گفت این بسته جدید به تنهایی کمک بیسابقهای به اوکراین ارائه میکند و شامل ۸۰۰ سامانه ضد هوایی برای اطمینان از توانایی ارتش اوکراین در توقف جنگنده ها و بالگردهای مهاجم به مردم اوکراین می شود. رییس جمهوری آمریکا همچنین متعهد به ادامه تحریم ها علیه روسیه شد و گفت: ما با کمک مالی مستقیم از اقتصاد اوکراین حمایت خواهیم کرد.
بایدن: پوتین جنایتکار جنگی است
جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه را جنایتکار جنگی خواند. شبکه خبری سی ان سی ان ان نوشت: استفاده بایدن از این لفظ نشان دهنده تغییر موضع قبلی دولت آمریکاست. بایدن ابتدا در پاسخ به این سوال که پوتین جنایتکار جنگی است یا خیر، گفت: «نه»، اما بلافاصله به جمع خبرنگاران بازگشت تا در مورد این سوال توضیح دهد. زمانی که خبرنگاران دوباره از او پرسیدند که آیا پوتین جنایتکار جنگی است، رییس جمهوری آمریکا پاسخ مثبت داد. سخنگوی کاخ سفید اندکی بعد از اظهارات آقای بایدن تلاش کرد که سخنان او را شخصی و نه موضع رسمی دولت آمریکا جلوه دهد. جن ساکی به خبرنگاران گفت که رئیس جمهور آمریکا “حرف دلش را زده است.” خانم ساکی گفت آقای بایدن بعد از دیدن تصاویر “اقدامات بیرحمانه یک دیکتاتور ظالم در حمله به یک کشور خارجی” این حرف را زده است.
کرملین: سخنان بایدن نابخشودنی است
کاخ کرملین سخنان رئیس جمهوری آمریکا علیه همتای روس خود را “غیرقابل قبول” و “نابخشودنی” خواند. خبرگزاری تاس واکنش دمیتری پسکوف سخنگوی ریاست جمهوری روسیه به اظهارات امشب جو بایدن در جمع خبرنگاران را منتشر کرد.
فرانسه تحقیقات درباره جنایت جنگی را پس از کشته شدن خبرنگار فاکس نیوز آغاز کرد
پس از کشته شدن پییر زاکرزوسکی، روزنامهنگار فرانسوی-ایرلندی در اوکراین، فرانسه تحقیقاتی را درباره جنایت جنگی احتمالی آغاز کرده است. دفتر دادستانی ملی ضد تروریسم فرانسه خاطر نشان کرد که به دلیل تابعیت فرانسوی خبرنگار کشته شده، تحقیقات امکانپذیر شده است. این نهاد تاکید کرد تحقیقات در ارتباط با «حمله عمدی به جان یک فرد تحت حمایت قوانین بینالمللی» و «حمله عمدی علیه غیرنظامیانی که مستقیما در خصومتها شرکت نمیکنند» انجام میشود. پییر زاکرزوسکی، فیلمبردار فرانسوی-ایرلندی فاکس نیوز و الکستاندرا کووشینوای اوکراینی که او را همراهی میکرد روز دوشنبه در شمال غربی پایتخت اوکراین، زمانی که وسیله نقلیه آنها هدف قرار گرفت جان باختند.
رئیس جمهوری اوکراین در سخنرانی در جلسه کنگره آمریکا خواستار حمایت بیشتر شد
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، در سخنرانی ویدیویی در نشست کنگره آمریکا، ضمن قدردانی از اقدامات ایالات متحده در حمایت از کشورش، خواستار کمک بیشتر برای مقابله با تهاجم روسیه شد. زلنسکی از ایالات متحده خواست تا اوکراین را منطقه پرواز ممنوع اعلام کند و افزود که چنین اقدامی مانع از آن خواهد شد که روسیه همچنان آسمان اوکراین را به “سرچشمه مرگ” تبدیل کند. مقامات آمریکایی و سایر کشورهای عضو پیمان ناتو درخواست اوکراین برای ایجاد منطقه پرواز ممنوع جهت جلوگیری از عملیات هوایی روسیه علیه شهرهای اوکراین را رد کردهاند. ولودیمیر زلنسکی خطاب به جو بایدن گفت که داشتن موقعیت رهبری جهان به معنی رهبری صلح جهانی است. رئیس جمهوری اوکراین در این سخنرانی از آمریکاییان خواست تا تاریخ حملات نظامی به کشورشان مانند حمله ژاپن به پرل هاربر و حملات یازدهم سپتامبر را به خاطر بیاورند.