روسیه: اوکراین علیه غیرنظامیان از موشکهای توچکا-یو دارای کلاهک خوشهای استفاده میکند
مقامات روسیه ادعا میکنند که در شب منتهی به جمعه ۱۸ مارس «از سرزمینهای تحت کنترل رژیم ملیگرای کییف موشکهای توچکا-یو دارای کلاهک خوشهای به سمت مناطق مسکونی شهر ملیتوپول پرتاب شده است». روسیه میگوید که توانسته است این موشکها را به کمک سامانههای پدافند هوایی خود دفع کند.
سازمان جهانی بهداشت: ۴۳ مورد حمله به مراکز سلامتی در اوکراین را ثبت کردهایم
تدروس آدهانوم گبریسوس، مدیرکل سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد که این سازمان تاکنون ۴۳ مورد حمله به مراکز سلامتی در اوکراین را ثبت کرده است. مدیرکل سازمان جهانی بهداشت پنجشنبه شب در شورای امنیت گفت: در این حملات ۱۲ نفر کشته و دهها نفر دیگر از جمله کارکنان سلامت مجروح شدند. وی ادامه داد: در هر جنگی، حملات به مراکز سلامتی نقض قوانین بینالمللی بشردوستانه است. پیش از این استفان دوجاریک سخنگوی سازمان ملل متحد اعلام کرد که این سازمان در حال پیگیری “گزارشهای تکاندهنده” بمباران بیمارستانی در شهر ماریوپول اوکراین است و تاکید کرد بیمارستانها، مراکز درمانی و کارکنان سلامت هرگز نباید هدف حملات نظامی قرار گیرند. دفتر حقوق بشر سازمان ملل روز گذشته اعلام کرد که آمار تایید شده تلفات در جنگ اوکراین شامل ۶۹۱ کشته و یک هزار و ۱۴۳ مجروح است.
تماس تلفنی پوتین با اردوغان، اظهارات چاووش اوغلو
روز گذشته ولادیمیر پوتین در تماس تلفنی با اردوغان رئیس جمهور ترکیه، بار دیگر خواست های خود برای پایان جنگ را مطرح کرده است. خبرگزاری آناتولی ترکیه که این خبر را منتشر کرده، جزئیات بیشتری از محتوای این گفتگو را فاش نکرده است.
مولود چاووشاوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه در گفتوگو با خبرنگاران قبل از دیدار با دمیترو کولبا، همتای اوکراینی خود در لویو اعلام کرد که پس از سفرهای رسمی او به روسیه و اوکراین، امیدشان برای دستیابی به آتشبس کمی بیشتر شده است. وزیر امور خارجه ترکیه در پاسخ به سوالی درباره آتشبس احتمالی و خبرهایی مربوط به معرفی ترکیه، انگلیس و آمریکا بهعنوان کشورهای ضامن اظهار داشت: اوکراین در مورد پیمان امنیت جمعی پیشنهادی ارائه کرد که مشارکت ترکیه و آلمان بهعلاوه بر ۵ عضو دائمی شورای امنیت. دیروز در جریان تماسهای خود در مسکو دیدم که فدراسیون روسیه با این پیشنهاد مخالفتی ندارد و میتواند آن را بپذیرد. چاووشاوغلو در مورد احتمال دیدار ولادیمیر پوتین و ولودیمیر زلنسکی، روسای جمهور روسیه و اوکراین نیز متذکر شد: اگر زمینهای برای توافق طرفین بر سر برخی موضوعات فراهم شود، احتمال دیدار سران دو کشور نیز به وجود میآید.
جو بایدن مجوز ارسال یک محموله بزرگ تجهیزات نظامی به اوکراین را صادر کرد
در ادامه ارسال سیل تسلیحات به اوکراین؛ جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا روز چهارشنبه ۱۶ مارس/۲۵ اسفندماه، مجوز ارسال یک محموله بزرگ تجهیزات نظامی ۸۰۰ میلیون دلاری به این کشور را صادر کرد. سه هفته پس از آغاز حمله ارتش روسیه به اوکراین، جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا روز چهارشنبه ۱۶ مارس/۲۵ اسفندماه، در کنفرانس مطبوعاتی کاخ سفید خبر صدور مجوز ارسال یک محموله تجهیزات نظامی به ارزش ۸۰۰ میلیون دلار به اوکراین را تایید کرد. جو بایدن در بیانیه روز چهارشنبه کاخ سفید همچنین تاکید کرد که این تصمیم برای کمک به ارتش اوکراین برای رویارویی با حمله روسیه اتخاذ شده است و افزود، آمریکا و متحدان غربی این کشور به ارسال تجهیزات نظامی به اوکراین در آینده نیز ادامه خواهد داد. طبق بیانیه اخیر کاخ سفید، بسته کمکی بیسابقه آمریکا به اوکراین شامل ۸۰۰ موشک دفاع هوایی «استینگر»، دو هزار موشک هدایت شونده ضدتانک «جاولین»، یک میلیون نارنجک، صدها پهپاد، چندین هلیکوپتر و دیگر تجهیزات نظامی میشود. کاخ سفید همچنین در یک پیام توییتری اعلام کرد که وزارت دفاع ایالات متحده این تجهیزات نظامی را به صورت کمک مستقیم به ارتش اوکراین ارسال میکند تا در برابر تهاجم «غیرقانونی» و «غیرقابل توجیه» نیروهای روسیه مبارزه کند.
کرملین: هنوز با اوکراین توافقی حاصل نشده است
مقامات کرملین روز پنجشنبه اعلام کردند که روسیه حداکثر انرژی خود را برای مذاکرات درباره صلح احتمالی با اوکراین گذاشته است اما هنوز توافقی بدست نیامده است. دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین ضمن بیان این مطلب افزود: هیات مذاکره کننده ما همه تلاش خود را بکار بسته و بیش از طرف دیگر آمادگی خود را در این مذاکرات برای دستیابی به صلح نشان داده است. وی در تماس تلفنی با خبرنگاران در یک کنفرانس خبری افزود: توافق بر سر یک سند، حفظ همه پارامترهای آن و اجرای چنین توافقی می تواند بسیار سریع جلوی اتفاقات کنونی را بگیرد. پسکوف در پاسخ به سوالی درباره گزارش روزنامه فایننشال تایمز درباره این که روسیه و اوکراین پیشرفت های مهمی را در یک طرح صلح آزمایشی داشته اند،گفت: این گزارش درست نیست، عناصری از آن درست است اما در کل غلط است. این مقام روس افزود: اگر پیشرفتی حاصل شود که باید گزارش داده شود، کاخ کرملین آن را گزارش خواهد داد.
شدت بمبارانها در ماریوپل دو برابر شده است
بنا بر گزارش آسوشیتدپرس، که آخرین رسانه بینالمللی است که هنوز در ماریوپل خبرنگار دارد، شدت بمباران ها در این شهر در مقایسه با ده روز گذشته «دو برابر» شده است. خبرنگار این آژانس آمریکایی همچنین اعلام کرد که در حال حاصر بسیاری از ساختمانهای غیرنظامی نیز هدف گرفته میشوند.
در حالی که دو روز پس از بمباران ساختمان تئاتر ماریوپل، کار آوار برداری و جستجوی بازماندگان همچنان ادامه دارد، روسیه ادعا کرد که این مکان توسط گردان ملیگرای اوکراینی «آزوف» ویران شده است. به گفته مقامات شهر ماریوپل، در زمان بمباران «بیش از هزار» نفر در پناهگاهی در زیر ساختمان تئاتر ماریوپل پناه گرفته بودند. هنوز هیچ گزارشی از تلفات این حمله اعلام نشده است.
روسای جمهور آمریکا و چین در خصوص اوکراین گفتگو می کنند
جن ساکی سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد که جو بایدن رییس جمهوری آمریکا روز جمعه با شی جین پینگ رییس جمهوری چین در خصوص “مدیریت رقابت میان دو کشور و همچنین جنگ روسیه علیه اوکراین” گفتگو خواهد کرد. سخنگوی کاخ سفید روز پنجشنبه به وقت محلی در بیانیه ای افزود: این بخشی از تلاش های ما برای حفظ خطوط ارتباطی میان آمریکا و چین است. آخرین گفتگوی بایدن و شی در ماه نوامبر در یک نشست مجازی اتفاق افتاد که سه ساعت و نیم به طول انجامید. این گفتگوی دو جانبه هیچ دستاورد بزرگی به همراه نداشت. پیش از این جن ساکی سخنگوی کاخ سفید روز دوشنبه اعلام کرده بود که اگر چین از روسیه در جنگ اوکراین حمایت کند با عواقب قابل توجهی مواجه خواهد شد.
روسیه خواستار جلسه اضطراری شورای امنیت درخصوص آزمایشگاههای بیولوژیکی آمریکا شد
واسیلی نبنزیا سفیر روسیه در سازمان ملل اعلام کرد که مسکو پیگیری قطعنامه وضعیت بشردوستانه در اوکراین را متوقف میکند و در عوض خواهان یک نشست اضطراری شورای امنیت برای رسیدگی به آزمایشگاههای بیولوژیکی آمریکا در اوکراین است. سفیر روسیه در نشست روز پنجشنبه شورای امنیت گفت: ما در این مرحله تصمیم گرفتیم که قعطنامه وضعیت بشردوستانه در اوکراین را پیگیری نکنیم. وی افزود: در عوض، ما با استفاده از اسناد جدیدی که در جریان عملیات ویژه نظامی در اوکراین به دست آوردهایم، روز جمعه خواستار تشکیل جلسه اضطراری شورای امنیت برای بحث در مورد آزمایشگاههای بیولوژیکی آمریکا در اوکراین خواهیم شد. سفیر روسیه در سازمان ملل، از تصمیم فرانسه و مکزیک بخاطر خودداری از ارائه پیشنویس قطعنامه درباره کمکهای بشردوستانه اوکراین ابراز تاسف کرد و گفت مسکو این پیشنویس را به تنهایی برای رای گیری ارائه خواهد کرد. فرانسه و مکزیک با فشار آمریکا و انگلیس، قصد داشتند در قطعنامه پیشنهادی خود بر لزوم توقف خصومتها اشاره کنند اما این عبارت احتمالاً باعث وتو از سوی روسیه میشد.
نگرانی کاخ سفید از تصمیم احتمالی چین برای دادن تجهیزات نظامی به روسیه
جن ساکی سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد، آمریکا از تصمیم احتمالی چین برای ارائه تجهیزات نظامی به روسیه بسیار نگران است. جن ساکی روز پنجشنبه (به وقت محلی) در کنفرانس مطبوعاتی گفت که جو بایدن رئیس جمهور آمریکا در گفت وگوی خود با شی جین پینگ رییس جمهور چین صریح خواهد بود. “الجزیره” نوشت: جن ساکی تصریح کرد، محکوم نکردن حمله روسیه به اوکراین توسط چین، پیام زیادی را منتقل میکند. جن ساکی پیش از این که کاخ سفید اعلام کرد که جو بایدن رییس جمهور آمریکا روز جمعه با شی جین پینگ رییس جمهوری چین در خصوص “مدیریت رقابت میان دو کشور و همچنین جنگ روسیه علیه اوکراین” گفت وگو خواهد کرد. سخنگوی کاخ سفید روز دوشنبه اعلام کرده بود که اگر چین از روسیه در جنگ اوکراین حمایت کند با عواقب قابل توجهی مواجه خواهد شد. جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید نیز در دیدار هفته جاری خود با دیپلمات ارشد چینی در رم نسبت به همسویی پکن با مسکو در زمینه بحران اوکراین ابراز “نگرانی عمیق” کرد. رسانههای آمریکایی گزارش دادهاند که روسیه از چین برای کمک نظامی و اقتصادی درخواست کمک کرده است. اما چین این گزارشها را رد کرده است. به گزارش نیویورک تایمز به نقل از مقامات آمریکایی که نامشان فاش نشده است، مسکو از پکن درخواست کمک اقتصادی کرده، اما جزئیاتی در مورد این درخواست یا پاسخ چین وجود ندارد.
پلوسی با اعزام نیروهای آمریکایی به اوکراین مخالفت کرد
نانسی پلوسی رئیس مجلس نمایندگان آمریکا مخالفت خود را با اعزام نیروهای آمریکایی یا ناتو به اوکراین برای کمک به این کشور در دفع حملات هوایی روسیه اعلام کرد. پلوسی با تاکید بر مخالفت با اعزام نیروهای آمریکایی به اوکراین و ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز این کشور، تاکید کرد: ما به کییف نمیرویم. پلوسی همچنین با اشاره به این واقعیت که اوکراین عضو ناتو نیست، افزود: با این وجود ما آماده هستیم تا تجهیزات بسیار پیشرفته ای را به کییف ارائه کنیم. رئیس مجلس نمایندگان آمریکا که به تازگی با رئیس جمهور اوکراین گفت وگو کرده است، گفت: درخواست ولودیمیر زلنسکی کاملا مناسب بود اما رهبران اوکراین از قبل محدودیتهای دخالت ناتو را میدانند. سخنان پلوسی در حالی بیان می شود که زلنسکی پنجم مارس ( ۱۴ اسفند) در گفت وگویی ویدیویی با حدود صد تن از سناتورهای آمریکا خواستار ارسال هواپیماهای ساخت اتحاد جماهیر شوروی به اوکراین و تشدید تحریمهای اقتصادی علیه روسیه شد.